Eğer hurda indirimden faydalanmak isteniliyorsa tescil tarihinden itibaren 16 yıl geçen araçlar, hurda kapsamına alınır. Bazı kullanıcılar ise satış değerine göre 16 yaşından önce araçlarını hurdaya ayırabilir.
Hurda yasası için verilen süre 2019 yılına kadar uzatıldı. 1997 yılında ve öncesinde alınan araçlar, bu yasa kapsamında hurda olarak nitelendiriliyor. Bu tarz araçların 2019 sonuna kadar Hurda Müdürlükleri'ne teslim edilmesi gerekiyor.
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, 20 yaş üzerindeki araçların trafikten kaldırılacağını belirtti.
Kişiler, hurdaya çıkan araçlarıyla yeni araçlarını 15 bin liraya kadar indirimli bir şekilde alabiliyor. Vergisiz ve ÖTV'siz olan araçların değeri eğer 46 bin TL'nin altındaysa, bunun için 10 bin TL, 70 bin TL'ye kadar olan araçlarda da 15 bin TL indirim uygulanacak.
Hurda belgeli bir aracı trafiğe çıkarmak mümkün değildir. Yani bir araç hurda belgeli olduğu takdirde yeniden trafiğe çıkma ihtimali yoktur. Çünkü hurda belgeli araçlar tekrar kullanılamayacak ve bir daha trafiğe çıkamayacak araçları kapsar.
İlgili 38 soru bulundu
Çekme belgeli araçlar gerekli prosedürlerin ve onarımların sağlanması durumunda yeniden trafiğe çıkabilir. Hurda belgeli araçlar içinse bu durum söz konusu değildir. Bazı kişiler hurda belgesi olan bir aracı satın alıp restore ettikten sonra tekrar kullanmayı düşünebilirler.
Piyasada yeniden hurda teşviki beklentisi oluşurken sektör temsilcileri bunun 20 yaş ve üzeri araçlarda geçerli olabileceğini söylüyor. 2023'te sıfır araç bulma sıkıntısına rağmen hurda teşviki gelebileceği belirtiliyor.
Model yılı 1997 veya daha eski olan motorlu taşıtlarını 31 Aralık 2018'e kadar hurdaya çıkaranların, taşıta tahakkuk etmiş ve ödenmemiş motorlu taşıtlar vergisi ile bu vergiye ilişkin gecikme zammı, gecikme faizi, vergi cezaları ve 31 Aralık 2016'ya kadar tescil plakasına kesilen idari para cezaları silinecek.
Hurda Belgeli Araçlar Satılabilir mi? Hurda belgeli araçların yeniden trafiğe çıkması yasak olsa da bu tip araçların alım ve satımından herhangi bir sakınca yoktur.
Hurdaya ayrılmış olan taşıtlar, onarımla yenilenseler bile tescil edilemezler. Ancak, kullanılabilir durumdaki motoru ve diğer parçaları, başka araçlarda kullanılabilir. Bunlardan gerekli görülenler aracın kayıtlarına işlenir.
Bir otomobilin hurdaya ayrılabilmesi için bazı şartların mevcut olması gerekmektedir. Buna göre; Araç kullanılamaz hale gelmişse, yanmışsa, aşırı paslanmışsa, yaşını doldurmuşsa, sürekli muayene olması gerekiyorsa ve sigorta masrafı gerekiyorsa hurdaya ayrılır.
Hurda teşviki uygulamasından yararlanmak isteyenler, ne kadar indirim alacaklarınızı merak ediyor. İndirimler genel olarak şu şekilde belirlenmektedir: 70 bin TL değerinde olan araçlar için 15 bin TL ödeme yapılmaktadır. 70 bin TL ila 120 bin TL değerinde olan araçlar için 12 bin TL ödeme yapılmaktadır.
Araç trafiğe çıkmaya elverişli hale gelene kadar sürücüye iade edilmez. Araca kesilen trafik cezası ve otopark ücreti ödenerek araç otoparktan alınabilir. Aracın otoparkta kaldığı süre, gün bazında hesaplanarak ücreti sürücüden talep edilir.
Araba parçaları geri dönüşüm sanayinde büyük yere sahip ve bir arabanın neredeyse %90'ının geri dönüştürülebilir ve tekrar kullanılabilir olması da aslında bu durumun nedenini açıklar nitelikte. Yılda yüz binlerce ton araç parçasının geri dönüştürülmesi, hem ekolojik hem de ekonomik açıdan büyük öneme sahip.
Eğer hurda indirimden faydalanmak isteniliyorsa tescil tarihinden itibaren 16 yıl geçen araçlar, hurda kapsamına alınır. Bazı kullanıcılar ise satış değerine göre 16 yaşından önce araçlarını hurdaya ayırabilir.
1886'da çıkan Benz Patent Motorwagen içten yanmalı motoru kullanan ilk otomobildir.
Belirli bir yaştan sonra araçların trafiğe çıkması, trafik açısından büyük tehlike oluşturacağı için aracı hurdaya ayrılmış olan kişilerin bu aracı yeniden trafiğe çıkartma durumu söz konusu olmayacaktır. Bu yüzden de hurda belgeli olan araç yeniden trafiğe çıkamaz.
Ancak tüm dünya genelinde araç yapımına dair belirlenmiş standartlar vardır ve bunlar yerine getirilmediği takdirde aracın trafiğe çıkması mümkün değildir. Tescil onayı almayan el yapımı araçlar, sadece trafiğe kapalı alanlarda kullanılabilir.
Hurdaya ayırma işlemleri aracınızın plakasını ne olduğuna bakılmaksızın her ilde bulunan Trafik Tescil Şube Müdürlüğü'nden yapılmaktadır. Bulunmayan araç ve Motorlu Taşıt vasfını yitiren işlemler ise sadece araçların plakasını kayıtlı bulunduğu Trafik Tescil Şube Müdürlüğü'nden yapılmaktadır.
Çekme belgesinin kaldırılabilmesi için araca geçici trafik sigortası yaptırılarak TÜVTÜRK üzerinden muayene alınması gerekmektedir. Muayene sonrasında TÜVTÜRK'ten alınan “Araç Tespit Raporu”, ruhsat yerine geçmektedir. Zorunlu trafik sigortasının yaptırılmasının ardından noterden ruhsat çıkarılmaktadır.
MTV ödenmezse araç sahipleri aylık yüzde 1.4 oranında gecikme faizi ile karşılaşabilir, belirli bir süreyle geciktirildiği takdirde haciz uygulanabilir, araç bağlanabilir.
ÖTV İNDİRİMİ İÇİN SON GÜN 31 ARALIK
Düzenleme, 16 yaş ve üstü araçları hurdaya ayırıp, sıfır araç alanlara 3-10 bin TL arasında değişen oranlarda ÖTV indirimi sağlıyor.
Ülkemizde belirlenen hurda alüminyum fiyatları ve diğer metal fiyatları Londra Metal Borsasına ve döviz kuruna bağlı olarak belirlenmektedir. Dünya genelindeki arz talep ekonomi yasalarına göre değişen emtia fiyatları doğrudan hurda fiyatlarını belirlemektedir.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca 2012 yılında “Ömrünü Tamamlamış Araçlar Bertaraf Takip Sistemi”nin (ÖTA) hizmete alınmasından bugüne kadar yaklaşık 350 bin araç hurdaya ayrılarak ekonomiye kazandırıldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri