On beş yaşını doldurmamış çocukların çalıştı- rılması yasaktır. Ancak, on dört yaşını doldurmuş ve zorunlu ilköğretim çağını tamamlamış olan çocuklar, be- densel, zihinsel, sosyal ve ahlaki gelişmelerine ve eğitime devam edenlerin okullarına devamı- na engel olmayacak hafif işlerde çalıştırılabilir.
December 20, 2022. Fitness'a başlama yaşı en az 16'dır. 16 yaşından önce fitnessa başlamak insan sağlığı ve vücudu için uygun değildir. Fitness kişinin kaslarını geliştiren, kas hacmini arttıran bir spor dalıdır.
Başlangıç olarak yüzme, dans ve jimnastik gibi sporlar oyun tarzında yaşa uygun çalışmalar olarak planlanabilir. Organize sporlara ve yarışmalara katılımın 10 yaşlarından sonra başlaması önerilmektedir. Spor dallarının birçoğunda üst düzey antrenmanlar ancak 14-16 yaşlarından sonra başlanabilir.
Ergenlik Öncesi Vücut Geliştirme (12 yaş ve altı)
Bazı çocuklar daha erken yaşta ergenliğe girebildiği için kişiden kişiye değişse de bu grupta 13 yaş altındaki çocuklar yer alıyor. Bu yaşta çocuklar vücut ağırlığıyla veya çok hafif ağırlıklarla hareketler yapabilirler.
14 yaşında vücut geliştirme yapılmaz. Vücut geliştirme erkekler de 21 yaş, bayanlar da 18 yaştan sonra yapılmalıdır. Daha güzel ve uygun sporlar bulabilir kendisine.
İlgili 21 soru bulundu
Kas dokusu, insan vücut ağırlığının yaklaşık %30-40 kadarını oluştururlar. Bu oran yaşla birlikte azalmaya başlar. 70'li yaşlara gelindiğinde bu oran neredeyse yarı yarıya azalır. Kas dokusunda azalma 30 yaş civarında başlar ve artarak devam eder. Kas dokusu yerini yağ dokusuna bırakır.
13 yaşında bir çocuk işyerinde çalıştırılamaz. Genel olarak 15 yaşından küçük çocukların çalıştırılması yasaktır. Ancak on dört yaşını doldurmuş çocuklar, ilköğretimi tamamlamak kaydıyla, bedensel ve zihinsel gelişmelerine engel olmayacak hafif işlerde çalıştırılabilirler.
Halk arasında dilde oldukça yaygın olan “Genç yaşta ağırlık kaldırırsan boyun uzamaz…” gibi cümlelerle spor geciktirilmektedir. Fakat bilinenin tam aksine gelişme döneminde yapılan ağırlık antrenmanları, boyu kısalmak yerine uzatma ihtimalini artırmaktadır.
Uzun süredir devam eden tartışmaya girin: Ağırlık kaldırmak, aralarda ve gençlerde büyümeyi engeller mi? Kısa cevap: hayır.
14-15 yaş grubu
Futbol, basketbol, voleybol gibi oyunlarla arkadaşlık, hayal gücü, takım olarak hareket edebilme ve iletişim becerileri gelişir. - Bu yaş grubu çok önemli olduğu için spor yapmayan çocuk varsa mutlaka bu yaşlarda en azından başlamalıdır.
14 yaşında vücut geliştirme yapılmaz. Vücut geliştirme erkekler de 21 yaş, bayanlar da 18 yaştan sonra yapılmalıdır.
Normal şartlarda spor yapmak boy uzamasını engellemez ama ergenlik döneminde bilinçsiz bir şekilde ağırlık kaldırırsan ve boy uzaması için sana gerekli olan proteinleri kasların içinde paylaşırsan boy konusunda sıkıntı yaşayabilirsin. Unutma ki her yaşta spor yapabilirsin ama her yaşta boyun uzamaz.
Kaslı görünüm için yapılacak antrenmanlar ağırlıkla çalışmayı gerektirdiğinden en erken 15-16 yaşlarında başlanılması uygun olacaktır. Hatta daha sağlıklı olan, ergenliğin bitmesini beklemek olmalı. Başka bir deyişle 16-18 yaşta başlanması daha garantili olacaktır.
En basiti olarak 13 yaşında başlayan birisi başlamayana göre (eğer beslenmesini iyice düzenlediyse ve disiplinli bir şekilde antrenman yaptıysa) 1.5-2 kat daha güçlü bir iskelet ve kas sistemine sahip olacaktır ileride. İskelet sistemine faydası olduğu için boy da uzatıyor.
“Çocuk ya da ergenlik döneminde Fitness yapanların boyları kısalır” efsanesi hiçbir bilimsel kanıt ya da araştırmaya dayanmıyor. Bilimsel kanıtlar ve araştırmalarla doğrulanan şeyler, ağırlık ve direnç sporlarının sayısız faydaya sahip olduğudur.
1. 12 yaşından küçüklerin tek başlarına fitness salonunu kullanması yasaktır. 2. 12-17 yaş arasındaki çocukların velileri tarafından yazılı izni ile kullanmalarına izin verilecektir. Her durumda sorumluluk veliye aittir.
Kas dokusu, insan vücut ağırlığının yaklaşık %30-40 kadarını oluştururlar. Bu oran yaşla birlikte azalmaya başlar. 70'li yaşlara gelindiğinde bu oran neredeyse yarı yarıya azalır. Kas dokusunda azalma 30 yaş civarında başlar ve artarak devam eder. Kas dokusu yerini yağ dokusuna bırakır.
7 yaşından itibaren bütün çocuklar ağırlık çalışmaya başlayabilir. İleride duruş bozukluklarının yaşanmaması ve kemiklerin doğru gelişimi için kendi ağırlıklarından daha fazla ağırlık kaldırmamaları ve az sayıda setler ile çalışma yapmaları gerekir.
İşte %100 tartışılmaz gerçek: ağırlık kaldırmak büyümenizi KESMEZ. Ağırlık kaldırmanın büyümeyi engellediğini ve hatta engellediğini gösteren hiçbir çalışma yoktur.
“Gençlerin gelişimlerinin olumsuz etkilenmemesi adına 14-15 yaşından önce fitness yapmaları uygun değil. İyi görünümlü bir vücut yapmak kısa sürede gerçekleşmez, öncelikle gençlerin bunu bilmesi gerekir. Sabırla düzenli antrenman yapmak, dengeli ve düzenli beslenmek gerekir.
Fitness Metabolizmayı hızlandırır ve büyüme hormonunu daha çok salgılar. Bu nedenle uzamayı durdurmaz tam tersine yardımcı olur. ama kesin kes ağırlık kaldırmamalı. Kas yapma gibi bir niyetide olmasın çünkü kas yapmak boy uzmaasına engel teşkil eder.
Yaşımız ilerledikçe kas kütlemiz ve kas gücümüz azalmaya başlar, peki bunu durdurmak veya yavaşlatmak mümkün mü? Birçok yetişkin maksimum kas kütlesine 30'lu yaşların başında erişir. 40 yaşına kadar mutlaka maksimum kas kütlesine ulaşmış olacaktır.
Kaslı görünüm için yapılacak antrenmanlar ağırlıkla çalışmayı gerektirdiğinden en erken 15-16 yaşlarında başlanılması uygun olacaktır. Hatta daha sağlıklı olan, ergenliğin bitmesini beklemek olmalı. Başka bir deyişle 16-18 yaşta başlanması daha garantili olacaktır.
Barfiks Boy Uzatır mı? Barfiksin boy uzunluğu üzerinde doğrudan bir etkisi bulunmuyor.
Basketbol oynamak veya boyumuzu esnetecek faaliyetlerde bulunmak (örneğin zıplamak, ip atlamak, vs.) herhangi bir geçici değişime neden olmamaktadır. Yani durduğumuz yerde sürekli zıplarsak uzamayız, zıplamayı bıraktıktan bir süre sonra boyumuz eski haline dönmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri