Bu noktada spor salonlarında genellikle çoğu insanın es geçtiği kalf kaslarını ve hemen hemen herkesin (özellikle erkek sporcular) kol kaslarının nasıl yüksek şiddette çalıştığını hatırlayabilirsiniz. Bir kas grubu haftalık olarak 10-20 setlik bir ortalamada çalıştırılmalıdır.
Kas geliştirmek isteyenlerin sık sık sorduğu bir soru, "Kas grubumuzu haftada kaç kez çalıştırmalıyız?" sorusudur. Bu sorunun yanıtı, kişinin antrenman hedeflerine, fiziksel durumuna ve antrenman deneyimine bağlı olarak değişebilir. Genel olarak, bir kas grubunu haftada en az iki kez çalıştırmak tavsiye edilir.
Dambıl, barbell ve makineler kaslarınızı strese sokabilir, ancak kendi vücut ağırlığınız, ev eşyalarınız ve evde var olan ağırlık ekipmanları, bacak kası yapımında eşit derecede de etkili olabilmektedir. Bacaklarınız için haftada iki ila üç egzersiz yapmayı hedefleyebilirsiniz.
Sırt Kaslarını Haftada Kaç Kez Çalıştırmalıyım? Sırt kaslarınızı da doğru planlama ile haftada 2 gün çalıştırabilirsiniz fakat kasın tekrar toparlanması için gerekli olan 24-36 saat dinlenme süresini göz ardı etmeyin.
çalışılan bölgeye göre değişir. sırt gibi komplike bir kas grubunu tam anlamıyla çalıştırabilmek için minimum 4-5 egzersiz 20-25 set gerekebilirken biceps gibi ufak bir kas grubu 2 egzersiz toplam 5-6 set ile haşat edilebilir.
İlgili 42 soru bulundu
Bir kas grubu haftalık olarak 10-20 setlik bir ortalamada çalıştırılmalıdır. Bu sayı ileri seviye sporcularda 45 sete kadar çıkabilmektedir.
Fazla hareket, set ve tekrar uygulamak: Kol kaslarımız küçük kas grupları olduğundan dolayı onları haftada 2 defa, en fazla 3 hareket ve en fazla 4 set olacak şekilde yapmanız sizler için çok daha mantıklı olacaktır.
Geçmişte kas gelişimi için yüksek veya düşük tekrar sayılarının daha az işe yaradığı söylense de, bazı kanıtlar düşük veya yüksek tekrarların da kas gelişimi için en az 8-12 tekrar aralığı kadar fayda sağladığı görüldü.
Özellikle lateral raise hareketini 3-4 set ile bırakmayıp çok yavaş olmayan tekrarlarla 7- 8 set yapman omuzların için yapabileceğin büyük bir iyilik olur. Lateral Raise hareketinde 10 -12 tekrar aralığını, set aralarında max 45 sn dinlenmeyi ve 7-8 set çalışmayı denemelisin!
Set sayıları ne olmalı? Karın kaslarını haftada kaç kez çalıştırdığınıza bağlı olarak egzersiz başına 2-4 set yapın. Mesela karın kaslarını haftada iki kez çalıştırırsanız egzersiz başına dört set yapın; eğer karın kaslarını haftada 4-5 kez çalıştırırsanız egzersiz başına sadece iki set yapın.
Genel bir öneri olarak, hacmi kas grubu başına haftalık ~10 set ile sınırlandırmak ve daha yüksek hacimlerde antrenman sıklığını artırmak uygun bir yaklaşımdır. 3) Maksimum Kas Gelişimi İçin Setler Arasında Kısa Dinlenmeler Kullanmalısın!
Her Gün Kol Antrenmanı Yapmayın: Hiçbir kas kütlesi her gün çalıştırılarak büyümez. Kaslarınızı, kendilerini onarmaları için dinlendirmelisiniz. Haftada minimum 3 gün antrenman yapabilirsiniz.
Bu kural altın niteliğinde bir ipucu olacaktır. Sırt Kası ile Arka Kol birlikte çalışılabilir. Göğüs antrenmanında olduğu gibi arka ve ön kol kaslarınız dolaylı olarak çalışacaktır. Yine aynı şekilde ortalama 4-6 egzersizden sonra küçük kas grubu olan arka kas çalıştırılabilir.
Ağırlık antrenmanına yeni başladıysanız belli bir süre tüm vücut egzersizleri ile programınıza devam etmeniz, daha mantıklı bir tercihtir. Hedefiniz, yoğun bir şekilde kas kütlesi geliştirmek ve yarışmalara hazırlanmak ise bölgesel çalışmak, daha avantajlı olacaktır.
Genellikle bir set 30 dakika ile 1 saat arasında sürer ve bir maç 2-3 set oynandığında 2-3 saat arasında sürer. Ancak, Grand Slam turnuvalarında erkekler için maçlar 5 set oynandığında 4-5 saat arasında sürebilir ve kadınlar için maçlar 3 set oynandığında 2-3 saat arasında sürebilir.
Egzersizleriniz sırasında seçtiğiniz biceps kası geliştirme hareketini düşük ağırlıklarda 12-16, yüksek ağırlıklarda ise 6-8 tekrar olarak 3 set şeklinde yapabilirsiniz.
Şınav hareketi esnasında sırt, omuz, göğüs, kanat, arka ve ön kol kasları doğrudan çalışır. Dolaylı olarak çalışan kaslar ise kalça, bacak ve karın kaslarıdır. Şınav, omuzların genişlemesi ve karın yağlarının eritilmesinde de dolaylı olarak etkilidir.
Birçok spor omuzları genişletir ve geliştirir. Ama yüzme, rüzgar sörfü, fitness gibi çekiş hareketlerini yoğun biçimde barındıran sporlar, özellikle gelişme çağında uygulandığında omuzları daha fazla genişletir.
Temel squat egzersizini doğru şekilde uygulamayı öğrendikten sonra haftada 2-4 gün uygulayabilirsiniz. İlk zamanlarda ağırlıksız olarak yapmanız pratik geliştirmeniz açısından daha yararlı olur. Günde 3 set ve her set için yaklaşık 8-12 tekrar ile egzersizden verim alabilirsiniz.
Yapılan araştırmaların sonucunda düşük ağırlık ile fazla tekrar yaparak antrenman yapanların, antrenmandan sonra bir veya bir buçuk gün boyunca kas gelişiminin devam etmesi kayıtlara geçmiş en ilginç bilgiler arasında.
Bir egzersizde yaptığınız kaldrıma tekrar sayısının, vücudunuzun yağ yakma potansiyeline herhangi bir etkisi yoktur. Tekrar sayılarının az veya çokluğu, hareketin kuvvet ya da dayanıklılık gelişimlerinden hangisini daha çok kazanacağımızı belirler sadece.
Genel olarak, 3 ila 4 set arasında yapılması önerilen set sayısı, kasları daha fazla çalıştırarak büyümeyi teşvik eder. Ayrıca, ağırlık seviyesi de dikkatlice seçilmelidir. Hacim kazanmak için, belirli bir tekrar sayısında son tekrarı tamamlamakta zorlanmanız gereken bir ağırlık seçmek önemlidir.
Küçük bir kas grubu olmasından dolayı kol kaslarıız hızlı bir şekilde gelişecektir. Burada yapılması gereken en önemli şey gösterdiğimiz hareketleri doğru tekrar aralığında ve düzgün bir şekilde yapmanız. Bu gereklilikleri yerine getirdiğinizde 1 ay içinde kollarınızda gözle görülür bir değişim olacaktır.
Sıkı bir disiplin ile ön kol egzersizleri yapılmadığı müddetçe ortalama on iki ay içerisinde kaslarda aktif bir değişim görülür. Kol kaslarının iyice kalınlaşması, dışarıdan belli olması ve kolların daha güçlü olabilmesi için bu hareketlerin tekrarlarına odaklanmak önem taşır.
Genetiği yatkın olanlar 3-4 ayda yağsız 40cm kol yapabilir, hiç yatkın olmayanlar ömür boyu yapamayabilir. Çan eğrisinin bu iki ucu arasında kalanlar da değişik zaman aralıklarında.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri