Sınavdan hemen önce 5 saatlik duraksız çalışma yerine sınavdan 1-2 hafta öncesinde çalışmaya başlarsan günde daha az çalışmış olursun ve sınava kadar derse çok iyi hakim olmuş olursun. Sınava son gün çalışmak anlamadığın o konuyu yeniden öğrenmek için yeterli süreyi sana vermez.
Bir sonraki sınavında başarılı olmaya hazırsın ancak önce çalışmalısın. Sınava sadece bir hafta varsa kendini stresli hissediyor ve nereden başlayacağını bilmiyor olabilirsin. Neyse ki sınava hazırlanmak için bir hafta yeterli olabilir. Stres seviyeni düşük tutabilmek için her gün biraz çalış.
Dr. Öğretim Üyesi Ahmet Alkayış, sınavdan birgün öncesinde ders çalışmanın stres ve kaygıyı artıracağını ifade ederek, "Sınava bir gün kala çalışma bırakılmalı. Aksi takdirde sınav gününe kadar çalışmak, soru çözmek stres ve kaygıyı artırabilir." dedi.
Bir Gün Önceden Çalışmayı Bırak
Aksine, sınavdan bir gün öncesinde ders çalışmayı bırakmış olman gerekir. Son ana kadar sürekli ders çalışmak bildiklerini tamamıyla unutmana sebep olabilir.
SINAVA SON 3 GÜN KALA YENİ KONU ÇALIŞMAYIN
Son iki günde çalışmalar bırakılmalı. Son iki gün demlenme zamanıdır ve bilginin oturması için, bedenin ve zihnin dinginleşmesi için son derece önemlidir. Eğer son iki gün çalışmamak çok kaygı yaratacaksa mümkün olduğunca hafif tempoda soru çözülebilir.
İlgili 21 soru bulundu
Rahatlamak ve stres seviyeni azaltmak için arkadaşlarınla konuşmak veya yürüyüşe çıkmak gibi boş zaman etkinliklerine zaman ayırabilirsin. “Hazırım ve yapacağım” gibi olumlu hatırlatmalarla sınav korkusunu ve heyecanını atmaya çalışabilirsin. Gerginsen derin bir nefes alarak duygularını kontrol edebilirsin.
Sınava girmeden önce zihin açıcı yiyecekler fırınlanmış veya ızgara balık tüketebilirsiniz. Balık ve balık yağı dikkati ve konsantrasyonu artırır. Bol su tüketmeyi ihmal etmeyin. Uzun süre su içmemek, beynin hacminde daralma ve konsantrasyon yeteneğinde körelmeye sebep olmaktadır.
Sınavdan önceki gece uyumadan önce ılık bir duş alınmalıdır. Duş, rahatlamanıza yardımcı olacaktır. Sağlıklı bir uyku için uygun saat ve doğru bir yer seçilmelidir.
Sınavdan Önceki Gün Uykunuzu Tam Alın
Dolayısıyla sınav öncesi düzenli uyumak ve uyku alınmış şekilde sınava girmek de çok önemlidir. Stresi azaltmada C vitamininden zengin beslenmenin adrenalin seviyesini artırdığı ve stresi azalttığı gözlenmiştir. Bu sebeple C vitaminden zengin meyve ve sebzeler sıkça tüketilmelidir.
Çalışmaya Başlamak İçin En Doğru Zaman
Öğrencilerin son senelerini baskından uzak, rahat bir şekilde geçirmeleri için 9. sınıftan itibaren sınavlara hazırlanmaya başlaması gerekmektedir. Bunun getirdiği en önemli avantajların başında konuların öğrenimi gelmektedir.
Bir sınıfta/şubede bir günde yapılacak sınav sayısı üçü geçemez. Sınavların süresi bir ders saatini aşamaz. Ancak Bakanlıkça yapılacak merkezi sistem ortak sınavlarının takvimi ve süresi kılavuzla belirlenir ve sınav tarihinden en az bir ay önce duyurulur.
Örneğin yorgunken veya canınız sıkkınken kendinizi ders çalışmaya zorlamak yerine önce kendinize vakit ayırıp bedeninizi ve zihninizi dinlendirin. Çalışma ortamınızı, sizi uyarabilecek televizyon, telefon, gürültü gibi dış etkenlerden uzak kalacak şekilde düzenleyin.
İşin en zor kısmı geride kaldığına göre artık diğer detaylara bakabiliriz. Ders çalışma seanslarınız en fazla 45 dakika sürmelidir. 45 dakika sonunda mutlaka 10 ya da 15 dakika mola vermelisiniz. Ders çalışma süresi 45 dakikayı geçtiğinde yaptığınız tüm çalışmalarda verimliliğiniz düşecektir.
Bütün hazırlıklardan sonra sınava bir gün kala ders çalışma ve soru çözümü bırakılmalı. Aksi takdirde sınav gününe kadar çalışmak, soru çözmek stres ve kaygınızı artırabilir. Ancak erken havlu atarak sınavdan bir hafta önce çalışmalar bırakılmamalı.
Kişiden kişiye göre değişir ancak günlük en kötü 3-4 saat ayırılmalı. Düzenli olarak da tekrarlar yapılmalı.
Örnek: Normalde 8 saat uyuyorsunuz 4 saatlik uykuya gelemiyorsunuz ama sınavdan önceki gece 4 saat uyusanız bile sınav heyecanı sizi diri tutacak. Ama tabi ki 6-8 saat uyumakta fayda var veya normalde kaç saat uyuyorsanız o kadar uyumakta.
Meclis de konuyu ÖSYM'ye sordu. ÖSYM tuvalet izninin mümkün olmadığı yanıtını verdi. ÖSYM'den Meclis'e gönderilen yanıtta, "Sınav sırasında sağlık kurulu raporu ile tuvalet ihtiyacını karşılamak zorunda olan adaylar hariç, her ne sebeple olursa olsun adaylar sınav salonundan çıkamaz.
Çay, kahve ve asitli içecekler tüketilmemeli. Kafein içerdikleri için uykusuzluğa neden olabilirler. Onların yerine c vitamini içeriği yüksek kuşburnu, papatya ve adaçayı gibi bitki çayları tüketilmelidir.
Sakinlik, öz güveni, kendine odaklanmayı sağladığı gibi sınav sırasında bu özellikleri yaşatır YEŞİL rengi. Öğrenciler sınava giderken rahatlıkla kullanabilirler.
İşte sınavda zihin açan yiyeceklerin listesi… Tadıyla damakları şenlendiren bitter çikolata zihin açıcı ve hafıza güçlendirici bir etkiye sahip. İçeriğindeki yüksek antioksidan oranı aynı zamanda konsantrasyon arttırıcı bir etki sağlıyor. Yumurtanın hafıza üzerindeki olumlu etkisi yapılan çalışmalarla kanıtlanmıştır.
Ders çalışırken veya dinlenme zamanlarında yenilenlere çok dikkat edilmelidir. Şekerli ve yağlı besinler, gazlı içecekler yerine süt, yoğurt, sütlü tatlılar, kavrulmamış kuruyemiş, taze sıkılmış meyve suları ve taze-kuru meyvelerin tercih edilmelidir.
Öncelikle sınava 2 ay kala tüm konularınızın bitmiş olması gerekmektedir. Konularınız bitmemiş ise önceliğiniz bitmeyen konuları sağlam bir şekilde bitirmek olmalıdır. Daha sonra tamamen sınava yönelik çalışmalısınız.
Sınavdan önceki akşam ılık bir duş alınız. Aynı zamanda uyumanızı kolaylaştıracaktır. Sınava giderken rahat ve hava koşullarına uygun kıyafetler giymeye özen gösteriniz. Geçmişteki başarısızlıklarınızı asla aklınıza getirmeyin, olumsuz düşünmeyiniz.
Sınava az kala yapılacak en etkili şey denemelerdir. Her gün 1 adet TYT bir adet AYT denemesi çözmek oldukça ideal bir yaklaşımdır. Eğer eksiğiniz fazlaysa haftanın 5 günü 5 AYT haftanın 2 günü 2 TYT denemesi yapmanız da faydalı olacaktır. Yalnız konu eksiğiniz ne denli olursa olsun mutlaka deneme uygulamalısınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri