Genel olarak 4-6 yaş aralığı jimnastiğe, 5-6 yaş yüzmeye, 7-8 yaş ise tenis tarzın sporlar için idealdir. Voleybol ve basketbol gibi sporlara 9-10 yaşlarından itibaren, atletizm ve tarzı sporlara 10 yaştan itibaren başlanması önerilmektedir.
14-15 yaş grubu
Futbol, basketbol, voleybol gibi oyunlarla arkadaşlık, hayal gücü, takım olarak hareket edebilme ve iletişim becerileri gelişir. - Bu yaş grubu çok önemli olduğu için spor yapmayan çocuk varsa mutlaka bu yaşlarda en azından başlamalıdır.
8 ile 12 yaşları arası çocuğun vücut yapısı ve hareketlerinde belli bir gelişme olur ve gelişme devam eder. Bu devrede motor dengeyi iyice artıran ferdi sporlara ağırlık verilebilir; tenis, atletizm, jimnastik, kürek ve dans uygulanabilir.
Başlangıç olarak yüzme, dans ve jimnastik gibi sporlar oyun tarzında yaşa uygun çalışmalar olarak planlanabilir. Organize sporlara ve yarışmalara katılımın 10 yaşlarından sonra başlaması önerilmektedir. Spor dallarının birçoğunda üst düzey antrenmanlar ancak 14-16 yaşlarından sonra başlanabilir.
December 20, 2022. Fitness'a başlama yaşı en az 16'dır. 16 yaşından önce fitnessa başlamak insan sağlığı ve vücudu için uygun değildir. Fitness kişinin kaslarını geliştiren, kas hacmini arttıran bir spor dalıdır.
İlgili 40 soru bulundu
“Gençlerin gelişimlerinin olumsuz etkilenmemesi adına 14-15 yaşından önce fitness yapmaları uygun değil. İyi görünümlü bir vücut yapmak kısa sürede gerçekleşmez, öncelikle gençlerin bunu bilmesi gerekir. Sabırla düzenli antrenman yapmak, dengeli ve düzenli beslenmek gerekir.
14 yaşında vücut geliştirme yapılmaz. Vücut geliştirme erkekler de 21 yaş, bayanlar da 18 yaştan sonra yapılmalıdır. Daha güzel ve uygun sporlar bulabilir kendisine.
Ergenlikte spor yapan çocuklar sporcu olmaya adım atar. Kazanma kavramından ise 18-21 yaş üstü elit sporcular için bahsedilir. Öncesi gelişim ve sporculuğa hazırlık dönemidir ve iyi bir sporcu olabilmek için 12-15 yıl sistemli ve bilimsel çalışma gerekir.
Bakanlık müjdeyi verdi! 18 yaş altı milli sporcular çalışmalara başlayabilir - Son Dakika Spor Haberleri.
Genel olarak 4-6 yaş aralığı jimnastiğe, 5-6 yaş yüzmeye, 7-8 yaş ise tenis tarzın sporlar için idealdir. Voleybol ve basketbol gibi sporlara 9-10 yaşlarından itibaren, atletizm ve tarzı sporlara 10 yaştan itibaren başlanması önerilmektedir.
13 yaş ve üstü çocuklar:
Bu yaş grubundaki çocuklar, daha spesifik bir spor dalıyla ilgilenmeye başlayabilirler. Örneğin, atletizm, yüzme, jimnastik, futbol, basketbol, voleybol, tenis ve karate gibi sporlar bu yaş grubu için uygun olabilir.
Yetişkin jimnastik sporu için belli bir yaş yoktur. Bu spor tamamen gelişimini tamamlamış bireyler için oluşturulduğundan, yetişkinlik evresindeki herkes bundan faydalanabilir.
Squash, dünyaca ünlü Amerikan iş dergisi Forbes tarafından, en sağlıklı spor olarak açıklandı. Sağlık ve fitness'ı ayrı kategori-lerde değerlendiren dergi, 10 en sağlıklı sporu sıraladığı bir liste yayınladı.
Ergenlik dönemi, vücutta hormonal değişikliklerin yaşandığı ve fiziksel olarak büyüme ve gelişmenin hızlandığı bir dönemdir. Bu dönemde spor yapmak, kas ve kemik sağlığı için son derece faydalıdır ve gençlerin güç, dayanıklılık ve esnekliklerini arttırabilir.
Spor salonlarında herhangi bir yaş sınırı yoktur. Zaten genellikle spor hocaları spor yaparken ilgilendiği için herhangi bir sorun olmaz.
En basiti olarak 13 yaşında başlayan birisi başlamayana göre (eğer beslenmesini iyice düzenlediyse ve disiplinli bir şekilde antrenman yaptıysa) 1.5-2 kat daha güçlü bir iskelet ve kas sistemine sahip olacaktır ileride. İskelet sistemine faydası olduğu için boy da uzatıyor.
- Birinci olan sporcuya 500 adet, - İkinci olan sporcuya 300 adet, - Üçüncü olan sporcuya 150 adet, Cumhuriyet Altını karşılığı Türk Lirası ödül veriliyor.
Aşağı yukarı bütün spor branşlarında 10 yaşından önce yarışmalara katılması önerilmiyor. Yüzme ve jimnastik daha erken yaşlarda yapılabilir. Halter gibi kemik gelişimini olumsuz etkileyen, yük bindiren sporlara daha ileri yaşlarda başlamak gerekiyor.
Takım sporlarında takım halinde olimpiyat veya dünya şampiyonu olmuş amatör sporcuların milli takım teknik direktörlerine ve antrenörlerine ise bu sporculara bağlanan aylık oranında aylık bağlanır.
Günlük yaşamda yaptığımız hareketler yeterli olmadığı durumlarda vücudumuzdaki kasların kuvvetini devam ettirmek için düzenli egzersiz programları uygulamamız gerekir. Öte yandan bir sporu aşırı derecede yapmak veya profesyonel sporlarla uğraşmak vücudun erken yaşlanmasına neden olur."
Gençlik ve Spor Bakanlığı, Spor Hizmetleri Genel Müdürlüğü' nün 13.06.2020 tarih ve 31154 sayılı genelgesine göre; - Millilik Sporcu Belgesi düzenlenebilmesi için Gençler, Yıldızlar, Minikler kategorisi sporcularının 11-24 yaş aralığında olması” gerekmektedir.
Büyüme çağında olan, spor yapan veya yapmaya niyeti olan genç arkadaşlarımızın Vücut Geliştirme ve Fitness'dan uzak durma ve boyunun kısa kalacağından korkmaktadırlar. Genç yaşta ağırlık çalışmak kemikler için oldukça faydalıdır.
Ergenlik Öncesi Vücut Geliştirme (12 yaş ve altı)
Bazı çocuklar daha erken yaşta ergenliğe girebildiği için kişiden kişiye değişse de bu grupta 13 yaş altındaki çocuklar yer alıyor. Bu yaşta çocuklar vücut ağırlığıyla veya çok hafif ağırlıklarla hareketler yapabilirler.
Kas dokusu, insan vücut ağırlığının yaklaşık %30-40 kadarını oluştururlar. Bu oran yaşla birlikte azalmaya başlar. 70'li yaşlara gelindiğinde bu oran neredeyse yarı yarıya azalır. Kas dokusunda azalma 30 yaş civarında başlar ve artarak devam eder. Kas dokusu yerini yağ dokusuna bırakır.
10, 11, 12 Yaş Çocuklar
Ebeveyn kontrolünde yapılması gereken çocuklar için spor hareketleri mutlaka bilinçli şekilde gerçekleştirilmelidir. İlk günlerde yoğun şekilde yapılmamalı, kaslar alışana kadar hafif şekilde uygulanmalıdır. Aksi durumda kas zedelenmesi olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri