December 20, 2022. Fitness'a başlama yaşı en az 16'dır. 16 yaşından önce fitnessa başlamak insan sağlığı ve vücudu için uygun değildir. Fitness kişinin kaslarını geliştiren, kas hacmini arttıran bir spor dalıdır.
14 yaşında vücut geliştirme yapılmaz. Vücut geliştirme erkekler de 21 yaş, bayanlar da 18 yaştan sonra yapılmalıdır. Daha güzel ve uygun sporlar bulabilir kendisine.
“Gençlerin gelişimlerinin olumsuz etkilenmemesi adına 14-15 yaşından önce fitness yapmaları uygun değil. İyi görünümlü bir vücut yapmak kısa sürede gerçekleşmez, öncelikle gençlerin bunu bilmesi gerekir. Sabırla düzenli antrenman yapmak, dengeli ve düzenli beslenmek gerekir.
Ergenlik Sırasında Vücut Geliştirme (13-16 yaş)
Ergenliğe girilmesiyle beraber vücutta erkeklik hormonu artmaya başlar ve bu da kas kütlesi kazanımını mümkün hale getirir. Ama 15 yaşına kadar erkeklik hormonu maksimum seviyeye gelmeyeceği için fazla kas yapmak mümkün olmaz.
12 yaş spor hareketleri, çocukların en aktif olduğu ve gelişiminin en hızlı olduğu yaşlardan biri olan bu dönemde büyük fayda sağlayacaktır. Zira büyüme hormonları en çok bu yaşlarda salgılanır ve kemik, kas, akciğer de en aktif şekilde bu yaşlarda gelişir.
İlgili 29 soru bulundu
Spor Hekimi
Başlangıç olarak yüzme, dans ve jimnastik gibi sporlar oyun tarzında yaşa uygun çalışmalar olarak planlanabilir. Organize sporlara ve yarışmalara katılımın 10 yaşlarından sonra başlaması önerilmektedir. Spor dallarının birçoğunda üst düzey antrenmanlar ancak 14-16 yaşlarından sonra başlanabilir.
Spor salonlarında herhangi bir yaş sınırı yoktur. Zaten genellikle spor hocaları spor yaparken ilgilendiği için herhangi bir sorun olmaz.
December 20, 2022. Fitness'a başlama yaşı en az 16'dır. 16 yaşından önce fitnessa başlamak insan sağlığı ve vücudu için uygun değildir.
16-18 yaş arasındaysan üyelik sözleşmeni yasal velin yapmalı ve ayrıca ıslak imzalı bir izin yazısı vermelidir.
En basiti olarak 13 yaşında başlayan birisi başlamayana göre (eğer beslenmesini iyice düzenlediyse ve disiplinli bir şekilde antrenman yaptıysa) 1.5-2 kat daha güçlü bir iskelet ve kas sistemine sahip olacaktır ileride. İskelet sistemine faydası olduğu için boy da uzatıyor.
Kas dokusu, insan vücut ağırlığının yaklaşık %30-40 kadarını oluştururlar. Bu oran yaşla birlikte azalmaya başlar. 70'li yaşlara gelindiğinde bu oran neredeyse yarı yarıya azalır. Kas dokusunda azalma 30 yaş civarında başlar ve artarak devam eder. Kas dokusu yerini yağ dokusuna bırakır.
Futbol: 12 - 14 yaş Boks: 13 -15 yaş Halter: 14 - 15 yaş
Halk arasında dilde oldukça yaygın olan “Genç yaşta ağırlık kaldırırsan boyun uzamaz…” gibi cümlelerle spor geciktirilmektedir. Fakat bilinenin tam aksine gelişme döneminde yapılan ağırlık antrenmanları, boyu kısalmak yerine uzatma ihtimalini artırmaktadır.
1. 12 yaşından küçüklerin tek başlarına fitness salonunu kullanması yasaktır. 2. 12-17 yaş arasındaki çocukların velileri tarafından yazılı izni ile kullanmalarına izin verilecektir. Her durumda sorumluluk veliye aittir.
Kaslı görünüm için yapılacak antrenmanlar ağırlıkla çalışmayı gerektirdiğinden en erken 15-16 yaşlarında başlanılması uygun olacaktır. Hatta daha sağlıklı olan, ergenliğin bitmesini beklemek olmalı. Başka bir deyişle 16-18 yaşta başlanması daha garantili olacaktır.
7 yaşından itibaren bütün çocuklar ağırlık çalışmaya başlayabilir. İleride duruş bozukluklarının yaşanmaması ve kemiklerin doğru gelişimi için kendi ağırlıklarından daha fazla ağırlık kaldırmamaları ve az sayıda setler ile çalışma yapmaları gerekir.
Vücut geliştirmeye yeni başladıysanız her ay maksimim 1 kg kas kitlesi kazanırsınız. 6 ay düzenli devam etmeniz ve düzeninizi bozmamanız halinde 6 ay sonra 6 kg kas kazanmış olursunuz. Üstelik bu rakamların küçümsenmemesi gerekir çünkü görünüşünüz 6 kg kas kitlesiyle birlikte değişmeye başlayacaktır!
Yaşımız ilerledikçe kas kütlemiz ve kas gücümüz azalmaya başlar, peki bunu durdurmak veya yavaşlatmak mümkün mü? Birçok yetişkin maksimum kas kütlesine 30'lu yaşların başında erişir. 40 yaşına kadar mutlaka maksimum kas kütlesine ulaşmış olacaktır.
Spora yeni başlayanlar ve kol kasları güçsüz olanlar için ilk etapta 2 ya da 3 kg dambıl çeşitleri idealdir.
Uzun süredir devam eden tartışmaya girin: Ağırlık kaldırmak, aralarda ve gençlerde büyümeyi engeller mi? Kısa cevap: hayır.
Kaslı görünümün korunması düzenli ve devamlı çalışma ile mümkün olabilir. Bunun direkt yaşla ilgisi yok. Her yaşta ulaşılabilecek bir kas kitlesi var ve bunu korumak mümkün.
Güç antrenmanları: Ergenlik çağı, vücudun kas yapısının hızla değiştiği bir dönemdir. Bu nedenle, güç antrenmanları yapmak kas yapısını güçlendirerek vücudun daha iyi şekillenmesine yardımcı olabilir. Ağırlık kaldırma, vücut ağırlığı egzersizleri ve direnç bandı egzersizleri gibi güç antrenmanları yapmak önerilebilir.
Kasları güçlendirmek için, çocukların direnç yoluyla kaslarının kasılmasını sağlayan egzersizler yapması en doğru yoldur. Bu tür egzersizler ağırlık çalışması veya şınav, mekik ve halat çekme gibi egzersizlerdir. Eğitimli bir yetişkinin gözetimiyle, çocuklar haftada birkaç gün bir kuvvet antrenmanı yapabilirler.
“Çocuk ya da ergenlik döneminde Fitness yapanların boyları kısalır” efsanesi hiçbir bilimsel kanıt ya da araştırmaya dayanmıyor. Bilimsel kanıtlar ve araştırmalarla doğrulanan şeyler, ağırlık ve direnç sporlarının sayısız faydaya sahip olduğudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri