Soğuk havale, bir enfeksiyonun, normal olarak vücudun sıcaklığının düzenlediği bir bölgeden başka bir bölgeye yayılması sonucunda oluşmaktadır. Soğuk havale genellikle ayaklarda veya ellere görülmektedir. Bu bölgedelerde bulunan doku, normal sıcaklıkta kızarır, şişer ve ağrıya yol açmaktadır.
Bebeklerde soğuk havalede, ilk müdahalenin amacı, bebeğin nefes almasını sağlamaktır. Bunun için öncelikle nöbet geçiren bebeğin nefes yolunun tıkanmaması ve beynin oksijensiz kalmasının önlenmesi gerekir. Bunu sağlamak için nöbet sırasında bebeği yan çevirip ağzı açık tutulmaya çalışılmalıdır.
Soğuk havale çocuklarda birkaç saniyeden dakikalara varan değişik sürelerde görülebiliyor. Havale geçirme genellikle beyinde hasar bırakmamakla birlikte, 30 dakikadan daha uzun süre devam eden havale nöbetleri, beyinde uzun süreli oksijensiz kalmaya bağlı olarak kalıcı hasara neden olabilir.
Soğuk havalenin nedenleri nelerdir? Kan şekerinin düşmesi, kanda kalsiyum eksikliği, kafa travması, kafa içerisinde tümör, kanama, epilepsi gibi bir hastalıklar soğuk havalenin nedenleri arasında yer almaktadır.
EPİLEPSİ NEDİR? Kendiliğinden ve tekrarlayan nöbetlerin (soğuk havale) olması durumunda epilepsi teşhisi konulur. Halk arasında “Sara” olarak bilinmekte ve çoğu kez tedavisinin olmadığı sanılmaktadır.
İlgili 18 soru bulundu
HAVALE DURUMUNDA İLK MÜDAHALE NASIL OLMALI? Ateşli havalenin ile arasındaki çocuklarda 6 ay 5 yaş görülme sıklığı fazla olur. Genellikle ateş eşlik etse de bu belirtinin olmadığı havale türü de bulunuyor. Bu da 'soğuk havale' olarak adlandırılır.
Soğuk havale, bir enfeksiyonun, normal olarak vücudun sıcaklığının düzenlediği bir bölgeden başka bir bölgeye yayılması sonucunda oluşmaktadır. Soğuk havale genellikle ayaklarda veya ellere görülmektedir. Bu bölgedelerde bulunan doku, normal sıcaklıkta kızarır, şişer ve ağrıya yol açmaktadır.
6 ay-6 yaş arasındaki çocuklarda ateşin neden olduğu nöbetlere ateşli havale denir. Havale esnasında genellikle kol ve bacaklarda şiddetli kasılma-gevşeme, gözlerde kayma veya gözlerini bir noktaya dikme, bayılma-bilinç kaybı görülür. Ateşli bir çocuktaki üşüme-titreme havale ile karıştırılmamalıdır.
Hastalığın başında ateş hızla yükselince, havale nöbeti başlar. Çocuk birden bilincini kaybeder, bedeni kasılır ya da gevşer, kaslarda ani kasılmalar görülebilir. Gözler kayar, çene kilitlenir, ağızdan salya akar. 1 dk içinde kasılmalar kesilir ve çocuk bitkin bir şekilde uykuya dalar.
Havale sırasında çocuğunuzun bilinci kapanabilir, titremeler, kollarında ve bacaklarında kasılmalar görülebilir. Çocuğun gözleri kayabilir,tuvaletini altına kaçırabilir, nefesi birkaç saniyeliğine durabilir hatta kusabilir. Burada aileye düşen görev nöbet esnasında çocuğu sakatlanmalardan korumaktır.
Vücutta gözlemlenen titremeler; yorgunluk, stres, B12 vitamin eksikliği, kan şekeri düşüklüğü, fazla kafein tüketimi, heyecan, korku, öfke, tiroit fonksiyon bozukluğu, insülin direnci, parkinson hastalığı, multipl skleroz gibi pek çok problemin belirtisi olabilmektedir.
İç ateş, farklı belirtiler ile kendini gösterir. Kusma, baş dönmesi, halsizlik, yorgunluk, ani üşüme, eklem ağrıları, terleme ve kalp ritmindeki düzensizlikler iç ateşin en belirgin belirtileridir. Kişiler bu ve benzeri belirtiler ile karşı karşıya kaldıklarında doktora gitmeyi ihmal etmemelidir.
Ateşin hızlı yükseldiği veya çok yüksek olduğu durumlarda eller-ayaklar çok soğuyabilir; bu vücudun bir savunma mekanizmasıdır.
Havalenin oluşmasını tetikleyen başlıca unsur ateştir. Ateşin aniden yükselmesi havale riskini büyük oranda arttırmaktadır. Genellikle 6 ay ve 2 yaş aralığındaki çocuklarda sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Bebeklerin havale geçirme riskinin daha yüksek olması beyin gelişimlerinin tamamlanmamış olmasıdır.
Ateş Küçük çocuğunuzun ateşi varsa, 38°C'nin üzerinde ise, elleri ve ayakları soğuk olabilir. Bunun nedeni, yeni kan dolaşımı ve bağışıklık sistemlerinin vücutlarının başka yerlerindeki mikroplarla savaşmakla meşgul olmaları olabilir. Bu, ısıyı eller ve ayaklar gibi dış kısımlardan uzaklaştırabilir.
Çocuklarla ateş genellikle elleri-ayakları soğuk başı sıcak olarak hissedilir. Böyle durumlarda üşümesin diye kalı giysiler giydirmek doğru olmaz, ancak ellerini ellerimizle ısıtıp, ayaklarına çorap giydirebilirsiniz. Ancak üstünü ince giysisiyle bırakmanız gerekir.
Havale anında öncelikli olarak sakin olunmalı ve çocuk hemen yan çevrilmelidir. Düşüp yaralanmasını önlemek için yere yatırılabilir. Çocuğun kollarını ve bacaklarını tutmaya çalışmamalıdır. Ağzında bir cisim varsa yavaşça çıkarılmalıdır.
Bir çocuğa ateşli demek için vücut ısının en az 37,5 olması gerekir. Yüksek ateş nedeniyle oluşan havale ise 6 ay-6 yaş arası çocuklarda kasılmalarla görülen bir nöbet durumudur; herhangi bir ateşli hastalık sonucu vücut sıcaklığının 38 derecenin üstüne çıkmasıyla meydana gelir.
Önemli olan havalenin kendisi değil, havaleye neden olan hastalıktır. Ateşin nedeni olan hastalık iyi tedavi edilmediği takdirde üst üste tekrarlayan nöbetler hasar bırakabilir. Ateşli havale çoğu kez kısa sürdüğünden beyin hasarına ve gelişim geriliğine neden olmaz.
Ateşli havale 6 aydan 6 yaşına kadar olan çocuklarda yüzde 1-5 oranında görülebilen bir durum. Ateşin yükselme evresinde gerçekleşiyor. Genellikle 1-5 dakika içerisinde kendiliğinden son buluyor.
Havale geçiren bir çocukta, havale şöyle olabilir; çocuk aniden bütün vücudunda kasılma şeklinde kasılabilir. Bu esnada gözlerini bir noktaya dikip sabit bakabilir. Dişlerde kilitlenme olabilir. Ağzından köpük gelebilir, bu esnada dışkısını ve idrarını kaçırabilir.
Genellikle bir iki dakika sürer ve kendiliğinden geçer, nadiren 10 dakikadan uzun sürer. Havale sırasında çocukta kasılma, bilinç kaybı, gözlerde sabit bakma, kol ve ayaklarda atma ve morarma gibi bulgular gözlenir.
Uzun süreli önlemede en sık kullanılan ilaç fenobarbitaldir (LÜMİNALETTEN). 3 yaş üzerindeki çocuklarda Valproik asit (DEPAKİN veya CONVULEX) havale önlemesinde tedavide kullanılabilecek diğer bir epilepsi önleyici ilaçdır.
Hafif ateşlerde (38-39 derece, kulaktan) çocuk ince giydirilmeli, bol su verilmelidir. Yüksek ateşte ise önce ateş düşürücü ilaç verilmeli, bol su içirilmeli, ince giydirilmeli yarım saat 45 dakikada ateş düzeyi azalmıyorsa ılık su ile banyo veya sadece başı yıkanabilir.
Eğer ateşi yükselen çocuk titriyorsa, bir çarşafla sarılabilir. Çocukta görülen ateşin, 39ºC'nin üzerine çıkması durumunda ısıyı hızla düşürmenin yolu bu durumdaki çocuğu ılık duşa sokmaktır. Ayrıca ateş düşürücü parasetamol ilaç, 4-6 saatte bir verilmek suretiyle kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri