Dorsogluteal Bölge (Arka Kalça Bölgesi) Yetişkinlerde ve 3 yaş üzeri çocuklarda kullanılır ve daha çok erişkinlerde tercih edilir.
İntramüsküler uygulamada yetişkin bireylerde ventrogluteal bölge önerilirken, 3 yaş altı çocuklarda deltoid bölge ve öncelikli olarakta anterolateral bölge olarak da adlandırılan vastus lateralisi kullanımı önerilmektedir.
- Şırıngayı ışığa doğru tutarak iğne kısmındaki havayı alın ve ilacı yukarıya ittirin. - İğne yapılacak olan yeri alkollü pamuk ile iyice silin. - Kalçanın üst kısımlarına doğru 90 derecelik bir açıda iğneyi yapmanız lazımdır. - İğneyi yavaşça batırdıktan sonra hemen çekin ve iğne yapılan bölgeye temiz pamuk bastırın.
Çocuklarda ve bebeklerde enjeksiyon bölgesi;femur başından 4 parmak aşağı ve dizden 4 parmak yukarıda kalan alandır. Diğer bir teknikte ise femur başı ile diz kapağı arasında kalan bölge üç eşit parçaya bölünür ve ortada kalan alana enjeksiyon yapılır.
İntramusküler enjeksiyon, ilaçların büyük kas kitlelerine verilmesinde kullanılan bir yöntemdir. Kaslarda, daha fazla damarın bulunmasına bağlı olarak; ilaçlar, intramusküler yoldan sübkütan yola göre daha hızlı emilir.
İlgili 41 soru bulundu
Enjeksiyonun damara veya sinire denk gelmesi durumunda apse oluşabilmektedir. İğneden Sonra Sertlik Nasıl Geçer? Kalçada enjeksiyon sonrası apse oluşması halinde yanlış uygulanan tedaviler apsenin büyümesine neden olabilir. Bu nedenle tedavilerin bilinçli bir şekilde yapılması gerekmektedir.
ÖZET İntramusküler enjeksiyon, çok sık uygulanan temel bir tıbbi girişimdir. İlk akla gelen komplikasyonu siyatik sinir hasarı olsa da yumuşak dokuyu ilgilendiren sorunlarla da karşılaşılmaktadır. Enjeksiyonun kas içi yerine hipodermal alana yapılması, hızla gelişen nekroza yol açabilir.
Enjeksiyon bölgesi olarak yenidoğan ve küçük çocuklarda (<3. yaş) vastus lateralis, üç yaş ve daha büyük çocuklarda deltoid ve ventrogluteal bölge tercih edilmelidir.
Çocuklarda ve bebeklerde enjeksiyon bölgesi;femur başından 4 parmak aşağı ve dizden 4 parmak yukarıda kalan alandır. Diğer bir teknikte ise femur başı ile diz kapağı arasında kalan bölge üç eşit parçaya bölünür ve ortada kalan alana enjeksiyon yapılır.
2. ay, 4. ay, 6. ay ve 18. ay olmak üzere toplam dört doz karma aşısı uygulanmaktadır. 5'li karma aşısı; difteri, tetanoz, boğmaca, inaktif polyo (inaktif çocuk felci), hemofilüz influenza B denilen zatürre, ortakulak iltihabı ve menenjit yapabilen bir bakteriye karşı yapılan aşıdır.
2) Adele (Kas) içine: Adale içine enjeksiyon, en fazla kalçadan yapılır. Bundan başka baldır veya kol kaslarına da iğne yapılabilir. Kalçadan iğne yapılacak en uygun yer şu şekilde tesbit edilir. İğne yapılacak şahsın kuyruk sokumundan sağ veya sol tarafa doğru ve omurgasına dik olarak bir çizgi çizilir.
Enjeksiyonların yapılacağı yer, çocuğun yaşına ve kas durumuna göre belirlenir. Ama genel bir kural olarak, bir yaşından önceki bebeklere bacaktan, yürümeye başlamış çocuklara kalçadan yapılması daha uygun görülmektedir.
Kalçadan iğne ile ilaç uygulaması sırasında yanlışlıkla siyatik sinirde kimyasal tahribat olmasına bağlı olarak gözlenen bir tablodur. Özellikle uygun olmayan bölgeye veya uygun olmayan miktarlarda yapılan enjeksiyonlar sonrasında karşılaşılır.
İntramüsküler uygulamada yetişkin bireylerde ventrogluteal bölge önerilirken, 3 yaş altı çocuklarda deltoid bölge ve öncelikli olarakta anterolateral bölge olarak da adlandırılan vastus lateralisi kullanımı önerilmektedir.
Enjektöre kan gelirse iğneyi bir parça geri çekip başka bir istikamete doğru yeniden batırılmalıdır. Bundan sonra yavaş yavaş ilaç vücuda enjekte edilmelidir. Verilecek ilacın miktarı çok ise piston ara sıra geri çekilerek ağrı azaltılabilir. İlaç tamamen enjekte edildikten sonra iğne çıkarılır.
7.1. Hastanın mahremiyetinin korunmasına özen gösterilmelidir 7.2 3 yaşından küçük çocuklarda IM ilaç uygulamalarında vastus lateralis kası kullanılmalıdır.
Kas içi enjeksiyon genellikle kalçanın üst dış kısmına yapılır. Ancak hekimin gerek gördüğü durumlarda veya hastanın isteği üzerine yukarıda sayılan diğer bölgelerden birine de uygulanabilir. Uygulamada cilt antiseptik bir solüsyonla temizlenir ve iğne bölgeye batırılarak kas içine ilaç enjeksiyonu yapılır.
IM yolla verilen ilaçlar kas içine verilir. Normal yapıda bir bireyin kas dokusu, aşırı bir rahatsızlık duymadan 3 ml ilacı içine alabilir. Çocuk, yaşlı ve kaşektik hastalara verilebilecek ilaç miktarı ise en fazla 2 ml olmalıdır. IM yolla ilaç uygulamalarında 20- 23 numaralı, 2,5- 3,75 cm boyunda iğne kullanılır.
Enjeksiyon vücutta damar, doku, kanal ve de boşluk içine enjektör vasıtasıyla sıvı ve/veya ilaç verme işlemidir. Sindirim sistemi yolu haricinde, parenteral (damar yolu, kas içi) şekilde uygulama yapılır.
Tablet ve akıllı telefon kullanımı 30'uncu aydan 13 yaşına kadar aile kontrolünde gerçekleşmeli. Bu yaş çocukları gelişim özellikleri gereği otokontrol sağlayamazlar. Bu nedenle ailelerin özellikle 6 yaşına kadar bu araçları çocuklarıyla birlikte kullanmaları gerekiyor.
Subkütan enjeksiyon (SC), "deri altı enjeksiyon" olarak da bilinmektedir. Parenteral yol ile ilaç uygulama metotlarından biri olan subkütan enjeksiyon, dermis tabakası altındaki gevşek bağ dokusuna (adipoz doku) içerisine ilaç verme yöntemidir.
Enjeksiyonu kendi kendinize yapmanız mümkün değildir. Uzmanlar tarafından yapılması gerekiyor. Enjeksiyon işlemi basit ve kısa süreli bir işlem olmasına rağmen işin uzmanı tarafından yapılmalıdır. Her enjeksiyon için hastaneye gitmek yerine evde enjeksiyon hizmeti alabilirsiniz.
kaba ete yapılan enjeksiyon kasın altındaki vücudumuzun en kalın siniri olan “siyatik siniri” etkiler. Hasta bunu enjeksiyon yapıldığı andaki müthiş bir ağrı ve elektrik çarpma hissi, sonrasında da ayağın üzerine basamayacak kadar ağrı ve hareket kısıtlılığı olarak tarif eder.
Siyatik sinir yaralanmaları genellikle şiddetli bir bel ağrısı ile başlar ve bacakta, ayakta veya parmaklarda uyuşma, karıncalanma veya güçsüzlük hissi ile devam edebilir. Ayrıca yürüme, oturma ve ayakta durma zorluğu da yaşanabilir.
Hayır. Birçok kişi iğne sözünden çok irkilir ancak genellikle hastalar tedaviden sonra onca endişeye rağmen iğneleri çok az hissettikleri için şaşırırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri