seyyah. (Siyâhat. tan) Seyahat eden, dolaşan, gezen.
TDK'ya göre “turist” Fransızca “touriste” kelimesinden dilimize geçmiş bir isimdir ve “dinlenme, eğlenme, görme, tanıma vb. amaçlarla geziye çıkan kimse, gezgin, gezmen, seyyah” anlamına gelmektedir.
Yolcu, bir araçta seyahat eden ancak içinde olduğu aracın kullanımında ya da gittiği yere gitmesinde etkili olmayan kişilere verilen genel bir isimdir.
Eskiden seyahat edenlere gezgin denirken şimdi ise seyahat etmek yaygınlaştığı için bu kişilere turist denmiştir.
TURİST: bir ülkeyi ya da bölgeyi gezmek, görmek, eğlenmek, spor yapmak, kültürel ve sosyal ihtiyaçlarını karşılamak üzere, ikamet ettiği yerden en az 24 saat ayrı kalan ve gittiği yerde maddi harcamalar yapan kişilere denir.
İlgili 32 soru bulundu
Aynı TDK'ya göre “gezgin” ise Türkçe kökenli bir sıfat olup “gezmek, tanımak, görmek, dinlenmek amacıyla geziye çıkan (kimse), gezici, gezmen, seyyah” anlamına gelmektedir. Türkçe kökene sahip gezgin sıfatının kökü gez-mek fiilidir.
Üvalizm; bazı yörelerin belli başlı ürünü olan meyve ve sebzelerle yapılan kür (tedavi) yöntemi ya da bu ürünlerin kullanımının, bundan hoşlananlara sunul- masıdır. Termalizm; kaplıca, ılıca, içmeler gibi şifalı doğal su kaynaklarının sağlık kurallarına uygun bir biçimde te- davi aracı olarak kullanılmasıdır.
Çok dolaşana Evliya Çelebi gibi derler ama Fransız André Brugiroux ondan bile fazla gezmiş bir insan. 77 yaşındaki Brugiroux, “Dünyanın en çok gezen adamı” olarak nitelendiriliyor. Zira tam 60 yıldır dünyanın dört bir tarafını dolaşıyor ve yeryüzündeki bütün ülkeleri gezen ilk ve tek insan olarak biliniyor.
Türk ve dünya tarihinin en büyük gezgini ve en büyük seyahat kitabının yazarı olan Evliya Çelebi 25 Mart 1611 tarihinde İstanbul'da doğmuştur. Ataları Kütahyalı olan yazarın babası Saray-ı Âmire'nin kuyumcubaşısı Derviş Mehmed Zıllî Efendi'dir.
Gezgin, günlük yaşamda bulunduğu yerin dışına çıkarak farklı kültürler ve yöreleri keşfeden kişilere denmektedir. Gezgin olanın amacı gezip, görmek, kültürleri ve coğrafyaları tanımaktır. Kendileri gezgin, seyyah ya da gezici olarak da tanımlanabilmektedir.
yapılmakta olan veya yapılacak seyahatin iyi, rahat, kazasız belasız geçmesini temenni eden dilek.
Araştırmaya göre düzenli olarak seyahate çıkmak; kalp krizi riskini azaltıyor, kortizol ile beraber stres seviyesini düşürüyor, depresyonu önlüyor, yaratıcılığı artırıyor, daha pozitif bir bakış açısı katıyor ve hatta insan ilişkilerinize bile yansıyor.
Seyahat etmek ön yargılarımızı yıkmamıza da yardımcı olur. Bir kültür ve insanları hakkında onları hiç tanımadan yorum yapmak, kolaycılığa kaçtığımızı ve onlar hakkında bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olduğumuzu gösterir. Seyahat etmek kültürleri,inançları yerinde inceleyerek ön yargılarımızdan kurtulmamızı sağlar.
Turist rehberliği yaparak dünyayı gezebilir, birçok bilgi öğrenebilir ve aynı zamanda gezerken para kazanabilirsin. Girişken ve dışa dönük biriyseniz bu meslek sizin için uygun olabilir. Konuşkan ve yaşadığınız yeri seven biriyseniz turist rehberliğinden başka bir mesleği düşünmeyin.
Şımarık turistler ise; tatilleri sü- resince gittikleri her yerde şımartılmak istenen turist tipleridir.
Yolcu. Yolcu, yolculuğa çıkmış kişiler için kullanılan bir terimdir. Ayrıca bir araç ile seyahat eden ama o aracı kontrol etmeyen kişilere de yolcu denir. Ücret dahilinde ulaşım hizmeti söz konusu ise hizmeti satın alanlar için de aynı terim kullanılır.
Evliya Çelebi, Türk edebiyatının gezi türündeki ilk ve en önemli eseri olarak adlandırılan, "Seyahatname" adlı kitabın yazarı, ünlü Türk gezgin.
Tüm dünyanın tanıdığı Evliya Çelebi, 17. yüzyılın önde gelen gezginlerinden ve az sayıdaki 17. yüzyıl nesir yazarlarındandır. Elli yılı aşkın süreyle Avrupa, Batı Asya ve Mısır topraklarını gezmiş, gördüklerini de Seyahatnâme adlı 10 ciltlik eserinde toplamıştır.
İnsanların bilgi sahibi olması için pek çok yol vardır. Kitap okuyarak ya da araştırma yaparak bilgi edinmek bu yolların en bilindik olanıdır. Ancak sürekli gezmek yeni yerler görmek, yeni kültürlerle kaynaşmak, yeni insanlar tanımak da kişinin bilgi sahibi olmasını ve kendini geliştirmesini sağlamaktadır.
ÇOK YAŞAYAN (OKUYAN) BİLMEZ, ÇOK GEZEN BİLİR ATASÖZÜNÜN AÇIKLAMASI. Çok gezen, çok yer gören çok şey öğrenir; çok yaşayan, çok okuyan onun bildiklerini bilemez.
Dünyanın yuvarlak olduğunu fiilen ilk kanıtlayan kişi ise Macellan'dır. Ferdinand Macellan, 1519'dan 1522'ye kadar Doğu Hint Adaları'na beraber sefer düzenlediği dostu Juan Sebastián Elcano ile birlikte, dünyanın çevresini dolaşan ilk insan olan Portekizli kaptan ve kâşif.
Sağlık nedeniyle turizme katılma aşağıda belirtilen biçimlerin doğmasına yol açmıştır: * Klimatizm, açık ve temiz havanın şifa verici etkisinden yararlanmak için dağ istasyonlarında ve deniz kenarlarında uygulanan bir tedavi yöntemidir. Buna “temiz hava tedavisi” yöntemi de denilmektedir.
Eko turizm, “çevrenin ve yerel insanların refah düzeylerinin korunmasını, doğal alanlara karşı sorumlu seyahat hareketi ve eğitimi olarak tanımlanmaktadır”.
Sağlık turizmi, sağlığın korunması, geliştirilmesi veya hastalıkların tedavi edilmesi amacıyla kişilerin ikamet yerlerinden başka bir ülkeye seyahat ederek sağlık ve turizm olanaklarından yararlanmasıdır. Bu amaçla seyahat eden kişiye sağlık turisti denilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri