Dayanıklı tüketim malları, buzdolabı, çamaşır makinesi gibi uzun süre bozulmadan saklanabilecek mallardır. Dayanıksız tüketim mallar ise, et, domates, çilek gibi uzun süre bozulmadan saklanamayacak, bozulacak mallardır.
Dayanıklı tüketim malları isminden de anlaşılacağı üzere kolayca bozulmayan ve uzun süre dayanabilen mallardır. Yani satın alındıklarında en az birkaç yıl kullanılan mallardır. Buzdolabı, çamaşır makinası, fırından başlayarak uçak, tren, arabaya kadar uzanan geniş bir yelpazeye yayılırlar.
Elde edildikten sonra uzun süre fayda sağlayan mallara dayanıklı mal denir. TV, buzdolabı, ayakkabı, gömlek gibi. Aslında bu mallar kullanılırken tüketilmez, onların faydasından yararlanılır. Dayanıksız mallar ise fayda sağlandığında yok olan, biten mallara verilen addır.
Tüketim (nihai) malı: Tüketici ihtiyacını karşılayan mal. Gıda, elbise… Dayanıksız tüketim malları: fayda sağladığı andan itibaren yok olan, bir kere kullanılan mal. Ekmek, peynir.
Faydası bir veya birkaç kez kullanmakla bitmeyen, uzun süreli sorunsuz değerlendirilen ürünlere dayanıklı tüketim malları denir. Bu ürünler daha katı ve sert yapılardır. Böylece evde ya da işyerleri ile beraber dışarıda rahat kullanım olanağı sağlar.
İlgili 18 soru bulundu
(Non-durable goods) Bu tür malların kullanım süresi bir yılı aşmaz. Gıda, giyecek, içecek, kırtasiye ve benzer sarf maddeleri bu gruptandır. Dayanıksız tüketim malları, dayanıklı mallara göre ekonomik koşullardan daha az etkilenir.
Giyim, gıda ve elektronik gibi insan ihtiyaçlarına ve tüketimine yönelik mallar tüketim malıdır. Kısacası insan ihtiyaçlarını doğrudan doğruya tatmin eden mallardır. Örnek olarak; ekmek, poğaça, çorap, kazak, telefon gibi birçok ürün sayılabilir.
Dayanıksız Ürünler: Bir ya da birkaç kullanım sonucunda tümüyle tüketilen ve aynı zamanda somut olan ürünlerdir. Yiyecek maddeleri, kâğıt mendil, motor yağı, benzin, süt ürünleri, ekmek dayanıksız ürünlere örnek olarak verilebilir.
A- Kolayda Mallar: Tüketicilerin az çaba sarf ederek satın almaya niyetli oldukları, genelde diğer ürünlere göre daha sık satın alınan, göreli olarak daha düşük fiyatlara sahip ürün grubudur (Ekmek, çay, şeker, pirinç vb.).
Tüketim malları hizmetlere göre(ör. tıbbi hizmetler), dayanıksız tüketim malları (ör. gıda), yarı-dayanıklı tüketim malları (ör. giysi) ve dayanıklı tüketim mallarına (ör. otomobil) ayrılır.
Araba – benzin ilişkisi, tamamlayıcı mal örnekleri arasında en sık kullanılanlardan birisidir.
Ekonomik faaliyetlerin gayesi; ihtiyaçları tatmin edebilmek için mala sahip olmaktır. Elde edebilmek için mutlaka belirli bir çaba harcanması ya da bedel Ödenmesi gereken mallara ekonomik mallar denir (örneğin, ekmek, peynir, elbise, otomobil).
Ekonomide malın pek çok türü vardır: kamu malı (telefon kulübesi, toplu taşıma araçları, parklar...), özel mal/mülk (ev, araba, ziynet eşyaları...), vakıf malı (herhangi bir bina, ticarethane...), kurum malı (şirket otomobili, ürün otomatları...) gibi. Mal Türkçede büyükbaş hayvan, sığır anlamına da gelmektedir.
Dayanıklı tüketim malları, buzdolabı, çamaşır makinesi gibi uzun süre bozulmadan saklanabilecek mallardır. Dayanıksız tüketim mallar ise, et, domates, çilek gibi uzun süre bozulmadan saklanamayacak, bozulacak mallardır.
Üretim malları dayanıklı ve dayanıksız mallar olarak ikiye ayrılır. Dayanıklı üretim malları, üretimi sağlayan ve uzun süreli kullanılan dikiş makinesi, traktör gibi mallardır. Dayanıksız üretim malları ise üretimin gerçekleşmesinde kullanılan kömür, petrol, elektrik gibi mallardır.
(Complementary goods) Talep ve tüketimi birbirine bağlı olan mallardır. Otomobil fiyatları düşerken, otomobil talebiyle birlikte talep edilen benzin miktarı da artıyorsa otomobil ve benzin tamamlayıcı mallardır.
Soyut mallar (intangible goods), insan ihtiyaçlarını karşılama özelliğine sahip üretilmiş “fiziki olmayan” ürünlerdir.
Cep telefonu ve kot pantolon beğenmeli (özellikli) mallar kategorisinde yer almaktadır.
Maddi olmayan mal (Immaterialgut) kavramından “cisimlenmiş bir niteliği olmayan ve kişinin dışında bulunan nesneler” anlaşılır. Bu niteliği ile de maddi olmayan mallar, cismani varlığı olmayan, özlerinde bir değişiklik olmaksızın geçmişte ve gelecekte algılanılabilen, düşünsel değerlerdir.
KURAL OLARAK KAMU TÜZEL KİŞİLERİNİN MÜLKİYETİNDE OLAN MALLAR KAMU MALI, ÖZEL HUKUK TÜZEL KİŞİLERİNİN MÜLKİYETİNDE OLAN MALLAR İSE ÖZEL MALDIR. KAMU MALLARI DA KENDİ İÇİNDE KAMUNUN KAMUSAL MALLARI VE KAMUNUN ÖZEL MALLARI ŞEKLİNDE İKİYE AYRILMAKTADIR.
Üretimde yer alan makine, alet, bina, bilgisayar gibi ekipmanlar sermaye mallarıdır. Sermayenin mal sahipleri bireyler, hane halkları, şirketler veya hükûmetler olabilir. Sermaye malları üretmek için kullanılan herhangi bir malzeme de bir sermaye malı olarak kabul edilir.
Tüketici açısından birbirine yakın bulunan mallardır. Homojen malların kaliteleri benzerdir, fakat fiyatları önemli ölçüde farklıdır. Beyaz eşyalarda olduğu gibi farklı markaları olmasına rağmen tüketici açısından birbirlerine yakın bulunan mallardır. Kaynak: Tengilimoğlu, D.(2013).
Çocuğun ana babadan ayrı ve bağımsız bir malvarlığı vardır. Çocuk malları, parasal değere sahip tüm hakları kapsar. Kural olarak çocuk malları üzerinde ana baba yönetim ve kullanma hakkına sahiptir. Ana babanın yönetim ve/veya kullanma hakkından istisna tutulmuş mallara serbest mallar adı verilmektedir.
(Semi-durable goods) Giyim eşyası, ayakkabı, kırtasiye, mutfak eşyası ve benzeri tüketim malarını tanımlayan ve milli gelir hesaplarında da kullanılan bir terimdir.
Aranmayan mallar, tüketicilerin varlığından haberdar olmadıkları veya varlığından haberdar olmalarına rağmen ihtiyaçlarını gidermek için harekete geçmedikleri ürünlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri