Türkiye Sigortalar Birliği kaskoda yaş sınırını 15 olarak belirlemiştir. 15 yaş altı olan araçlar kasko değer listesinde yer almaktadır. Ancak 15 yaş üstü olan araçlar kasko değer listesinde yer almadıkları için sigorta kapsamında değerlendirilememektedir.
Kasko yaş sınırı 15 olduğu için 15 yaş üstü araç sahipleri kasko sigortası yaptıramazlar ancak yine de özel kasko paketleri ile 15 yaş üstü araçları da güvence altına alan sigorta şirketleri bulabilirsin. Aynı şekilde 15 yaşın altında yaş sınırı belirleyen sigorta şirketleri de vardır.
Hangi Model Araçlara Kasko Yapılmaz? Kasko sigortası yapılırken “kasko yaş sınırı” dikkate alınmaktadır. Araç kasko yaş sınırı, 15 yaş olarak belirlenmiştir. Türkiye Sigortalar Birliği esaslarına göre aracın yaş sınırı 15 yılı aşıyorsa sigorta şirketleri aracı güvence altına alamazlar.
Kasko Süresi Ne Kadardır? Kasko poliçeleri genellikle öğlen 12.00'de başlar ve 365 gün sonra öğlen 12.00'de sona erer. Yani kasko süresi, poliçe ile belirlenen gün başlar ve aksi belirtilmediği sürece tam 365 gün sürer. Ancak burada “artık yıl” kavramına dikkat etmek gerekir.
Peki, kasko yıllık mı yapılır? Standart kasko poliçeleri 1 yıllık yapılır fakat aracını aktif olarak çok fazla kullanmıyorsan belirli aylarda kasko sigortası yaptırmak isteyebilirsin. Aracına 1 yıldan kısa süreyi kapsayan bir sigortaya sahip olmak istiyorsan aylık kasko seçeneklerine yönelebilirsin.
İlgili 30 soru bulundu
Türkiye Sigortalar Birliği kaskoda yaş sınırını 15 olarak belirlemiştir. 15 yaş altı olan araçlar kasko değer listesinde yer almaktadır. Ancak 15 yaş üstü olan araçlar kasko değer listesinde yer almadıkları için sigorta kapsamında değerlendirilememektedir.
Aracın yaşı 15 yılı aşıyorsa, Türkiye Sigortalar Birliği mevzuatına göre bazı sigorta şirketleri güvence altına alamazlar. Hatta 10 yaşını geçen araçlarda katı kurallara sahip sigorta şirketleri, kasko yaptırmada zorluk çıkarabilirler.
Bu sorunun cevabı sigorta şirketine göre farklılık gösterse de araç 10 yaşını doldurduğunda kasko yaptırmanın zorlaştığını söyleyebiliriz. Fakat belirttiğimiz gibi, bu sigorta şirketlerinin politikaları doğrultusunda belirleyebildiği bir sınır. Bu nedenle bazı şirketler 15 yaşına kadar Kasko Sigortası yapabiliyor.
Kasko sigortası da bir yıl süre ile geçerli olduğu için sigorta yenilenmediğinde ya da kasko sigortasına ara verildiğinde indirim hakkı kaybolabilir. Bu hakkın korunabilmesi için kasko sigorta poliçesinin süresi dolduğunda yenisinin yaptırılması gerekir.
Trafik sigortasını yaptırmak zorunludur, kasko ise isteğe bağlı yaptırılabilir. Kasko ise isteğe bağlı bir sigorta türüdür.
Araç Kasko Değeri Nasıl Belirlenir? Kasko değeri; araç marka, model ve üretim yılı doğrultusunda belirlenir ve aracınızın ortalama piyasa değerini belirtir. Eğer araç sıfırsa imalatçı ve ithalatçı firmalardan alınan fiyat listeleri göz önünde bulundurulur.
Kasko fiyatını belirleyen unsurlar nelerdir? sorusuna “kasko fiyatını aracın markası, modeli, üretim yılı, motor hacmi, sonradan eklenen aksesuar ve cihazlar, aracın kazaya karışmış olup olmaması belirler.” şeklinde cevap verilebilir.
Yapılması kanunen zorunlu tutulmamasına karşın sigorta şirketleri tarafından trafiğe çıkacak araçlar için önerilir. Sıfır araçlar da henüz yeni oldukları için koruma altına almak oldukça önemlidir. Bu yüzden sıfır aracınıza kasko yaptırmanız tavsiye edilir.
Araç sahibinin yaşı: Trafik sigortası priminin yüksek çıkmasında araç sahibinin yaşı da etkili olur. Araç sahibinin yaşı ne kadar büyükse trafik sigortası fiyatı o kadar düşük olur.
Savaş, istila, düşman hareketleri, darbe, iş savaş, ihtilal, isyan ve ayaklanma gibi durumlarda araçta meydana gelebilecek hasarlar kasko sigortası poliçe kapsamı dışındadır. Ayrıca belitilen bu durumlarda kolluk kuvvetlerinin müdehaleleri nedeniyle oluşabilecek hasarlar da teminat kapsamı dışında kalan durumlardandır.
Oysa kasko sigortası yaptırmak yasal bir zorunluluk olmasa da sağladığı avantajlardan dolayı önemli bir ihtiyaçtır. Her şeyden önce sağlıklı ve güvenli bir sürüş deneyimi yaşaman için gerekli tüm önlemlerin alınmasını sağlar ve pek çok farklı durumuna karşı güvence oluşturur.
0.basamak, 1. basamakta bulunan sürücüler için bir tür ceza mekanizmasıdır. Eğer bu sürücüler, poliçe süresi içinde üç ve daha fazla trafik kazasından kaynaklanan tazminat ödemesi alırlarsa, 0. basamağa düşerler ve %200 prim artışına tabi olurlar.
Kredi çektiniz diye bankadan hiçbir şekilde kasko yaptırma zorunluluğunuz yoktur. Çünkü acenteler de kredi ile alınmış araçlara kasko yaparken rehinli alacaklı olarak o bankanın adını ve şubesini poliçeye rehinli alacaklı yani daini mürtehin olarak ekler. Böylelikle banka, verdiği krediyi güvence altına almış olur.
Kasko yaptırmadığınız zaman aracınızı da tüm tehliklere karşı açık hale getirmiş olursunuz. Trafik sigortası karşı tarafı, Kasko seni korur! Trafik sigortası yaptırılması zorunlu, herhangi bir kaza halinde karşı tarafın malına ya da canına verilen zararı belirli sınırlar dahilinde karşılayan sigortadır.
Din İşleri Yüksek Kurulundan yetkili kişiler Kasko Yaptırmak Caiz Mi? sorusuna ”Kasko yapılacak araç helal para ile satın alınmışsa sigorta yapılabilir, aracı sigorta şirketi için de sigorta poliçesinin kesilmesi caizdir.” bilgisi ile araç kasko sigortası yaptıracak kişilere olumlu yanıt veriyor.
Aylık Kasko Nedir? Aylık kasko, yıllık yani 12 ay olarak yapılan kaskonun aylık olarak yapılmasıdır. Standart kaskolarda olduğu gibi poliçe kapsamına göre riskleri teminat altına alır. Bir aylık süre sonunda aylık kasko poliçesi sona erer ancak her ay yenilenmesi de talep edilebilir.
Piyasa değeri 1 milyon TL olan aracınıza genişletilmiş kasko yaptırırsanız 21 bin lira ödersiniz, dar kaskoyu tercih ederseniz fiyat 10 bin liraya düşer.
Yeni Araç Alımında Kasko Devri İşlemi
Aldığınız yeni araç için de sigorta şirketiyle yeni bir kasko poliçesi düzenleyebilirsiniz. Bunun dışında poliçenizi iptal ettirmeden de yeni aracınıza kasko yaptırmanız mümkün.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri