Kaçak akım rölesi nötr kopması durumunda açar, yüksek voltaja karşı korur.
Devrede meydana gelmiş kaçak akımı anında algılayan, tespit eden ve açma işlemi yaparak, insanları veya tesisatı koruyan, olası tehlikeleri önleyen cihaza kaçak akım rölesi denilmektedir. Genelde tanımlama olarak, kaçak akım anahtarı veya kaçak akım sigortası olarak adlandırılır.
Sigortalar piyasada daha çok 10A, 16A, 32A, vb. akım kesme değerlerine sahiptir. Bu değerler de kesinlikle insan hayatını koruyamayacağı gibi yangın riskini de engellemezler. Sigortalar, devre elemanlarını korurlar, kaçak akım röleleri insan hayatını korur.
Aşırı gerilim koruma cihazı (SPD) nedir? Bir aşırı gerilim koruma cihazı (SPD) veya sadece bir aşırı gerilim koruyucu, elektronik cihazları güç dalgalanmalarından veya geçici voltajdan korumak için kullanılan bir cihazdır. Bu cihaz, korumak zorunda olduğu yüklerin güç kaynağı devresine paralel bağlanır.
Çalışma yapıları gereği elektrik sigortasının koruma sağlamadığı motorları korumanın yolu ise röle kullanımından geçmektedir. Bu bağlamda Aşırı Akım (Koruma) Rölesi nedir sorusunun yanıtı da, motor sargılarının ve sistemlerinin aşırı akımlara karşı korunmasını sağlayan cihaz şeklinde ifade edilebilir.
İlgili 37 soru bulundu
Kaçak akım rölesi, insan hayatını sonlandıracak kritik akım değeri olan 30mA seviyesinde bir kaçak oluşumu durumunda devreyi kesmekle görevlidir. Kaçak akım rölesi, nötr kopması durumunda veya yüksek voltaj durumunda herhangi bir işleve sahip değildir.
Olası gerilim dalgalanmaları, ani pikler, yıldırım darbesi sonucu şebeke frekansını ani yükselten olaylarda AC tipi kaçak akım röleleri sürekli açarlar. F tipi kaçak akım röleleri ise özellikle yıldırım kaynaklı kaçak akım rölesi atmalarına karşı kesin çözüm sağlar!
Özellikle bilgisayar, tablet, buzdolabı, bulaşık makinesi ya da televizyon gibi sık kullanılan ve maddi değeri yüksek olan elektrikli cihazları akım korumalı prizlerle kullanmak gerekir.
Yüksek voltajın canlılarda sebep olabileceği zararlar şu şekildedir: 50 V ve üzeri voltaj değeri olan elektrik akımları, kuru insan derisine temas ettiğinde elektrik göğüs bölgesine ulaşarak kalbin çok hızlı çarpmasına ve kalp krizine sebep olabilir.
Bir cihazın nominal voltajı, cihazın düzgün çalışabilmesi için gereken voltajdır. Voltaj çok düşük olduğunda, cihaz yeterli enerji alamaz ve bu nedenle düzgün çalışamaz. Ancak voltaj çok yüksek olduğunda, cihaz aşırı yüklenir ve bu da cihazın zarar görmesine veya hatta yanmasına neden olabilir.
Kaçak Akım Rölesinin Çalışma Prensibi
Röle faz ve nötr etkileşimleri sayesinde çalışır. Bu iki uç arasındaki farkı hesaplayarak gerekli doğru akımı sağlar ve kontrollerini yapar. Bu uçlar arasındaki amper daha önceden belirlenen amperin altında ise röle elektriği keserek can ve mal kayıplarının önüne geçmiş olur.
Kaçak akım rölesi görevi nedeni ile elektrik tesisatında hayati bir önem taşımaktadır. Akımda herhangi bir kaçak durumu olduğu zaman bu durumu algılayan kaçak akım rölesi devreyi açar ve herhangi bir olumsuz durum ile karşılaşılmasını önler.
Kaçak akım koruma rölesi evlerde ve endüstriyel tesislerde insan hayatı ve teçhizat güvenliği amacıyla kullanılır. Ev tipi kaçak akım rölesi ise 30mA hassasiyetindeki bir röle yeterlidir. Apartman girişindeki panoda 300mA kullanılabilir.
Yine birçok kişinin nötr koparsa kaçak akım koruma rölesinin açacağını ve sistemde hasar oluşumuna izin vermeyeceğini düşündüğünü hisseder gibiyim. Durum maalesef böyle değildir. Kaçak akım rölesinin açması için bir kaçak oluşması gerekir ki, nötr kopması durumunda bir kaçak oluşması söz konusu değildir.
Kaçak akım 300 mA değerini geçtiğinde ısınmadan kaynaklanan yangın tehlikesi söz ko- nusu olur. Kaçak akım röleleri seçilirken insan hayatı için 30 mA; yangın tehlikesi içinde 300 mA'lik anma kaçak akım değerine sahip olanlar tercih edilmelidir. Standart: Kaçak akım rölesinin üretildiği standardı göste- rir.
30mA : İnsan hayatı ve elektrik çarpılmalarına karşı korumada 30mA değerinde açma yapan kaçak akım rölesi kullanılır. 300mA : Olası izolasyon hatalarından oluşacak yangın riskleri için 300mA değerinde açma yapan kaçak akım rölesi kullanılır.
Yani gerilim yükseldikçe akacak olan akım şiddeti o kadar artacaktır. Kısaca özetlemek gerekirse, gerilim (voltaj), elektrik akımını itme gücü olarak tanımlanabilir.
Voltaj ile elektrik akımı doğru orantılıdır: Direnci sabit tutup gerilimi artırırsanız akım da artar. Voltaj ile direnç doğru orantılıdır: Akımı sabit tutabilmek için, voltajı artırırsanız direnci de artırmanız gerekir. Akım ile direnç ters orantılıdır.
Ohm kanunu. Motor direnci sabit olduğu için voltaj düştüğü zaman yukarıdaki formüldede görüldüğü üzere akım artar. yani gerilim düştüğü zaman motor dönebilmek için daha çok akım çekmeye çalışır.
Bahsettiğimiz gibi akım korumalı prizler ani ve düzensiz güç dalgalarına karşı cihazları korur. Yıldırım düşmesi, elektrik kesintileri, sigorta atması, elektrik şebekesindeki arızalar veya sadece cihazı açma anında gerçekleşen voltaj dalgalanmaları ile birlikte elektronik aletler yüksek voltajlı akıma maruz kalıyor.
Masanızdaki lamba veya vantilatör için akım koruyucu kullanmanıza gerek yok. Ancak bilgisayar gibi içerisinde mikroişlemci barındıran pahalı cihazlar, müzik sistemleri, televizyonlar ve çoğu elektronik ve pahalı eşya için akım koruyucu kullanmanızda fayda var.
Akım korumalı prizler ekstra bir elektrik harcamaz. Priz üzerinde fişe takılı olan cihazlar, bağlı oldukları sürece elektrik harcar. Ancak kapatma tuşu olan prizleri tercih ederek diğer cihazların da çalışmadıkları zaman enerjilerini keserek tasarruf sağlayabilirsiniz.
Bu gibi nedenlerle kaçak akım rölesi attığı zaman sigorta kutusu içindeki bütün sigortaların kapatılması gerekmektedir. Sonrasında panodaki ana sigorta açılıp ardından kaçak akım rölesinin açılması gerekmektedir.
Fazdan giren akım nötrden çıkar ve bu iki akım birbirine eşit olmalıdır. Yani devreye giren akımla çıkan akım değerleri farklı ise devreye kaçak akım rölesi müdahale ederek devrenin elektriğini keser.
Kaçak akım rölesi nötr olmadan çalışır mı sorusunun cevabı evet çalışır demek olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri