Fakat duvak seçimi artık tamamen gelinin kendi tercihine ve isteğine bırakılmıştır. Gelinliğe uygun duvak mutlaka olacak diye bir şart günümüzde kalmamıştır. Aslında insanların düşüncesi nikah kıyılır kıyılmaz damat duvağı açar ve gelini öper, yani duvak olmazsa olmazdır diye bir düşünce var.
Bizim geleneklerimizde duvak, damadın gelini ilk defa göreceği anı ifade ediyor. Düğünden sonra, çiftler evlerine gittiklerinde damadın duvağı açmak için geline “yüz görümlüğü” adında bir hediye vermesi gerekiyor. Bir yüzük, bilezik veya ailesinden hatıra kalan bir aksesuar olabilir.
Duvak, her gelinin düğün gününde takması gereken bir parçadır. Sadece gelinin saflığını göstermekle kalmayacak, aynı zamanda bir gizem ve romantizm duygusu da katacaktır. Gelin duvağı, gelinin saf ve masum olduğunun bir simgesidir. Duvağın birçok anlamı vardır, ancak hepsi saflık ve masumiyetle bağlantılıdır.
Osmanlı'da da genç yaşta ölen bayanların mezar taşları duvak şeklinde yapılmakta, hatta bu mezarların ayak taşına da kırılmış bir gül goncası işlenmekteydi.
2000'li yıllarda Asurlular'da nikahın resmiyet kazanması için gelinin şahitler huzurunda duvak ile bulunması gerekiyordu. Bu bilgiye dayanarak, gelin duvağının gelinlikten daha derin bir geçmişi olduğunu söyleyebiliriz. Günümüzde ise duvak, gelinliğe gösterişli bir hava kattığı için aksesuar olarak takılır.
İlgili 45 soru bulundu
Duvak örtüp örtmemek tamamen kişisel bir tercihtir. Duvak çeşitlerinde bir çok farklı model bulunmaktadır. Seçtiğiniz her gelinlik için duvak tercihi de farklı olabilir. Gelin adayı ister duvağı takar isterse takmaz.
Düğün organizasyonu erkek tarafına aittir. Düğün mekanından organizasyona, gelinlikten fotoğrafçıya tüm harcamalar erkek tarafının sorumluluğundadır. Erkek tarafının düğünde geline bir takı seti ve iki bilezik takması adettendir.
Düğünün en son safhası olan “duvak” töreni, gelinin bekâretini, iffetini, çiftlerin karı-koca olmasını ifade eden bir törendir. Genellikle düğünün ertesi günü tertip edilen “duvak” törenine gelenlere yemek ikram edilir, yöreye has çalgılar eşliğinde türküler söylenir, oyunlar oynanır.
Yüz görümlüğü hediyesi genellikle düğün gecesi takılır. Damat gelinin duvağını açmadan önce yüz görümlüğü hediyesini takar, daha sonra duvağı kaldırır ve gelini alnından öper.
Duvak seçiminde yüz şekline de dikkat etmeni öneririz. Yüz şekline göre duvak seçimin de en şanslı grup ise oval yüze sahip olanlardır. Ne çok ince ne çok yuvarlak olmayan yüzlerine birçok duvak modeli yakışacaktır. Kare yüz tipi ise daha belirgin bir çene hattına ve daha geniş bir alna sahiptir.
Düğünde Kız Tarafı Ne Takar? Düğünde kız tarafı geline ve damada takı takar. Damada genellikle saat ve altın zincir takarken geline ise tam altın ve birkaç bilezik takabilirler. Bazı yörelerimizde geline burma bilezik takmak adettir.
Düğünde Damada Ne Takılır? Düğünde damada genellikle para ve altın takılır. Gelinin ailesi ise damada altın zincir ve damadın da beğendiği altın bir saat takarken, damadın ailesi ise sıklıkla yarım ya da tam altın takar. Aynı zamanda altın ile saat birlikte de takılabilir.
Bir kısım kimseler tarafından düğün günü, gelinin ayakkabısının içerisine para konulur, bu parayı alıp saklayan kişinin gelecekte zengin olacağına inanılır.
Pek çok kültürde beyaz (düğünde giyilsin ya da giyilmesin) saflığın, sadeliğin ve ruhaniliğin rengi olarak tanımlanıyor. Bu özelliği ile beyaz renk okumak, düşünmek, rahatlamak ya da zihni kaygılardan arındırmak için planlanan alanlar için de mükemmel bir seçeneğe dönüşüyor.
Gelin Damadın Ayağına Neden Basar? Aslında sadece gelinler değil damatlarda gelinlerin ayağına basabilir asıl önemli olan kimin daha hızlı olduğu diyebiliriz. Gelinin damadın ayağına basması hem eğlenceli bir gelenek. Hem de evde ayağa basanın sözü geçer manasına geliyor, tabi kadınlar genelde daha hızlı davranıyor.
Damat tarafı gelin almaya gelirken gelin de baba evinde hazırlanır. Konvoy gelin evine geldikten sonra gelin evden çıkarılır ya da damadın eve gelmesi beklenir. Gelinin babası ya da abisi tarafından gelin, dualar eşliğinde damada teslim edilir.
Bornoz, nevresim takımı, halı, perde, havlu, yatak örtüsü gibi ev tekstili ürünleri de kız tarafına aittir. Bunun bir de çeyiz alma adeti var: Çeyiz Alma Adetleri Nelerdir?
Genel olarak kına gecesi masraflarını erkek tarafı karşılar. Gelin adayının elbisesi, ayakkabısı, takacağı takıları, kuaför masrafını ve sayılabilecek birçok şeyi erkek tarafı karşılamaktadır.
Erkek iç çamaşırı, erkek pijama takımı, erkek pijama altı, tıraş takımları, erkek sabahlık, kişisel bakım ürünleri, terlik, çorap, havlu, cüzdan, kemer ve kol saati gibi eşyalar erkek çeyiz bohçasının olmazsa olmazlarıdır diyebiliriz.
Vualetler çoğunlukla nikah törenlerinde duvak yerine tercih edilen bir aksesuardır.
Gelinliğinizin üzerine uzun bir duvak tercih etmek istiyorsanız, duvağınızın uzunluğu en az 2.5 metre olmalıdır. Bu uzunluktaki bir duvak sizi daha şık gösterecektir. Tabii uzun bir duvak düğün boyunca rahat hareket etmenizi zorlayacaktır.
Görkemli bir düğün girişi için idealdir. Duvak modellerini tanıdıktan sonra gelinliğe göre tercih edebiliriz. Sade gelinlik modelleri için duvak seçimi tercihi dirsek ve parmak ucu hizasında olmalıdır. Biri uzun biri kısa olarak takılan duvaklar düğün gününde harikulade görünmesini sağlayacaktır.
Kız isteme töreni ile söz birlikte olacak ise yine sözde olduğu gibi gelinin elbisesini erkek tarafı alır. Ancak yalnız sade bir kız isteme töreni öncesinde olacak ve söz merasimi daha sonra yapılacak ise gelinin elbisesini gelin kendi alabilir.
Gelinin gelinliği, aksesuarları, ayakkabıları damat tarafından alınırken, damadın damatlığı ise kız ailesi tarafından alınır. Ayrıca gelin ve damadın hatta gelinin yanında kuaföre gelen yakın akrabalarının kuaför masrafları da damat tarafı tarafından karşılanır.
Nişanda geline damadın ailesi tarafından takı seti armağan ediliyor. Buna ek olarak 2 veya 3 adet bilezik de takılabiliyor. Takı setlerini tercih etmeyen aileler ise doğrudan bileziklere yönelebiliyor. Bazı nişan etkinliklerinde geline yalnızca nişan yüzüğüyle birlikte bir tane künye ya da bilezik hediye ediliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri