Kaçak akım tehlikeli eşik değerlere ulaştığında insan hayatını tehdit edebilecek boyutta risk taşımaktadır. Aynı zamanda yalıtım hatasından kaynaklanan kaçak akım belli değerlerde yangın tehlikesi oluşturmaktadır.
Sigortalar piyasada daha çok 10A, 16A, 32A, vb. akım kesme değerlerine sahiptir. Bu değerler de kesinlikle insan hayatını koruyamayacağı gibi yangın riskini de engellemezler. Sigortalar, devre elemanlarını korurlar, kaçak akım röleleri insan hayatını korur.
Bunlar da rölenin devreye yanlış bağlanması, nötr toprak teması, topraklama direncinin kötü veya kalitesiz olması, yıldırımlı hava koşulları, uygun değerdeki kaçak akım rölelerinin kullanılmaması, makine ve ev eşyası elemanlarında bir kaçak oluşması vb. gibi durumlarla sıralanabilir.
Bu gibi nedenlerle kaçak akım rölesi attığı zaman sigorta kutusu içindeki bütün sigortaların kapatılması gerekmektedir. Sonrasında panodaki ana sigorta açılıp ardından kaçak akım rölesinin açılması gerekmektedir. Sigorta kutusunda yer alan tüm linyelerin sırası ile açılması gerekmektedir.
Duvarın içinde bulunan kablolara kontrol kalemi ile dokunulur. Eğer kontrol kaleminin ışığı yanıyorsa, kaçak olduğu söylenebilir. Kablolarda oluşan bu kaçak, elektrik tesisatında bir sorun olduğunu göstermiş olur. Bu durumda profesyonel bir elektrikçiden destek almak gerekecektir.
İlgili 45 soru bulundu
Kaçak akım röleleri seçilirken insan hayatı için 30 mA; yangın tehlikesi içinde 300 mA'lik anma kaçak akım değerine sahip olanlar tercih edilmelidir. Standart: Kaçak akım rölesinin üretildiği standardı göste- rir. Ulusal ve uluslararası birçok standart bulunmaktadır.
Kaçak akım (K.A.) rölesi devamlı olarak fazdaki akımı nötrdeki akımla kıyaslar. İkisi arasındaki fark (kaçak akım) toprağa akar, sağlıklı bir devrede izolasyondan ve kayıplardan dolayı her zaman azda olsa bir miktar kaçak akım mevcuttur.
Devre üzerinde olası bir kaçak akım olması durumunda ise toroidal akım trafosunun üzerinde akım dengesizliği sonucu fark akımı (kaçak akım) oluşur. Bu fark akımı, kaçak akım rölesi tarafından algılanarak devre üzerindeki enerji çok kısada bir sürede kesilir, böylelikle kaçak akım oluşmasını önlenir.
Kaçak Akım Nasıl Oluşur? Faz ile nötr iletkenleri arasında oluşan dengesizlik, kaçak akımın meydana gelmesine sebep olur. Bir elektrik devresinde fazdan giren akım, nötrden çıkar. Eğer devrede herhangi bir kaçak yoksa giren akım ile çıkan akım miktarı birbirlerine eşittir.
Kaçak akım rölesi, insan hayatını sonlandıracak kritik akım değeri olan 30mA seviyesinde bir kaçak oluşumu durumunda devreyi kesmekle görevlidir. Kaçak akım rölesi, nötr kopması durumunda veya yüksek voltaj durumunda herhangi bir işleve sahip değildir.
Tüm bu anlatılanların sonucuna bakıldığında kaçak akım rölesi topraklama olmadan çalışabilmektedir. Ancak oluşabilecek birçok maddi ve manevi hasara yol açacaktır.
Kaçak akım rölesinin çalışma durumu ayda bir olarak üzerindeki test butonu yardımıyla test edilmelidir. Test butonuna bastıktan sonra mandalın aşağı düşmesi ve elektrik hattındaki enerjinin akmaması lazımdır, eğer bunlar oluyorsa röle elektrik tesisatına düzgün bir şekilde bağlanmış demektir.
Tek bir sigorta iptal edilmek isteniyorsa sadece o sigortayı kaçak akım rölesinden ayırın. (Örneğin buzdolabı gibi). Sorun düzelince tekrar kaçak akım rölesine bağlantısını yaptırın. Kaçak akım rölesi iptal etme işlemi için giriş uçlarını direk çıkışından bağlanırsa kaçak akım iptal olur.
Kaçak akım röleleri, elektrikle ilgili kazaların ve tehlikelerin önlenmesine yardımcı olur. Elektrik çarpması riskini azaltır, yangın tehlikesini engeller ve insan güvenliğini sağlar.
A ve AC Tipi Kaçak Akım Röleleri
EC/ EN 61008 ve IEC/ EN 610091 standartları ile uyumlu olan AC tipi veya A tipi kaçak akım koruma röleleri, konut ve benzeri türü çoğu uygulamada kullanılır.
Kaçak Akım Rölesi Olmazsa Ne Olur? sorusuna kısaca şu şekilde cevap verilebilir: Devrede kaçak akım rölesi mevcut değilse ve toprak kaçağı meydana gelmişse, kaçak akımın olduğu yere bir insanın temas etmesi sonucu tüm kaçak akım o insanın üzerinden akacaktır.
Yapılması gerekenler; 1- Kaçak Akım Rölesinin üzerindeki açma-kapama şalterinin açık konumda olup-olmadığı kontrol edilir. Kapalı ise açık konuma getirilir. 2- Kaçak Akım Rölesinin üzerindeki test tuşuna basılır ve yanındaki açma-kapama şalterinin otomatik olarak kapalı konuma gelip-gelmediği gözlemlenir.
Bir tesisatta besleme girişi ve geri dönüşü olmak üzere her iki iletken de kaçak akım koruma şalteri içindeki bir algılama bobini içerisinden geçirilir. Giden akım ile gelen akım arasında herhangi bir fark oluşup dengesizlik algılandığı zaman aygıt dengesizliği algılar ve röle kontağını açar.
Motorun pistonu sıkışmıştır büyük ihtimalle.
Kaçak Akım Koruma Rölesi'nin görevi, yalıtım hatasından kaynaklanan hata akımını algılamak ve algılanan kaçak akım değerinin belirlenen değerlerin üzerine çıkması durumunda bağlı bulunduğu devreyi kesmektir. 30mA'da Hayat (İnsan Koruma), 300mA'da da Tesisat (Yangın Koruma) koruma fonksiyonunu gerçekleştirir.
Pano içerisinde ag parafudr sisteminin bulunması kaçak akım rölesi başta olmak üzere tüm sistem elemanlarını yıldırım ve şebeke kaynaklı ani aşırı gerilim darbelerine karşı koruyacaktır.Doğru ürün montajı tüm pano elemanlarının korunmasına yol açacaktır.
Markalarına ve tiplerine göre değişmekle beraber yaklaşık olarak 10 yıldır. Zamanla Kaçak akım rölelerinin açma akım değerleri veya açma süreleri farklılık gösterebilmektedir.
Kaçak akım rölesinin koruma mantığı 30 miliamperin üzerinde kaçak görürse devreyi keser, insan hayatını korur. Otomatik sigortalar, devreyi, kabloyu, sistemi, tesisleri yani mal kayıplarını önlemek amacıyla koruma yapar.
Kaçak akımı, elektrik enerjisi ile çalışan cihazların iletkenlerinin ya da enerji altında olan parçalarının yalıtkan özelliklerinin bozulmasının sonucunda cihaz gövdesinde meydana genel istenilmeyen akıma denir. Burada önemli olan bir nokta cihaz gövdesi kısmına dokunan bir kişinin bu akıma kapılabilme olasılığıdır.
Elektrik kazalarında insan yaşamını korumak için tali panolarda 30 mA anma kaçak akım değerine sahip kaçak akım rölesi kullanılmalıdır[12]. Aksi takdirde, insan vücudundan geçen akımın değeri 30 mA' den büyük olması durumunda solunum organlarında kramplar başlar[13].
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri