bilimsel testler ve araştırmaların da hepsi aynı yönde, taş yapılar en sağlam yapılar olarak geçer.
Taş Evler dayanıklı, estetik ve dekoratif, doğal, sağlıklı, tadilat bakım ve onarım maliyeti düşük yapılar haliyle tabii uzun ömürlü, sağladığı üstün yalıtım ile tasarruflu enerji verimliliği yüksek ve hepsinden önemlisi depreme dayanıklı.
Taş evler; güçlü, dayanıklı, sağlıklı, doğayla uyumlu, nefes alabilen, zararlı kimyasallardan arındırılmış, kirli havayı filtreleyen, deprem, sel, yangın gibi doğal afetlere karşı dayanıklı ve yüzyıllarca ayakta kalan yapılardır.
Ayrı bir sıcaklığı ve köy yaşamı havası bulunuyor. Taş, eskiden beri en çok kullanılan yapı malzemesidir. Hem yaz ve kış aylarında yalıtım sağlıyor; hem de 9 şiddetinde depreme dayanıyor.
Taştan yapılan evlerin 300 yıla kadar ömrü olur. Bir taş evi en geç 2 ayda bitirim" şeklinde konuştu.
İlgili 44 soru bulundu
Evet, taş evlerde de genellikle taşlardan yapılmış kolonlar kullanılabilir. Taş evler, temel yapı malzemesi olarak taşı kullandığı için, taşların çeşitli şekillerde kullanıldığı gözlemlenebilir.
Taş Ev Projeleri diğer ev projelerinden tamamen ayrı düşünülerek tasarlanmalıdır. Taş evlerde duvar kalınlıkları 40-50 cm kalınlığında olduğu için kolon kiriş sistemlerinin de ona göre çizilmesi gerekir.
İnşaat sektöründe radye temelin gerçek ismi radye jeneral temel olarak bilinmektedir. Bu temel yükün zemine düzgün ve sistemli şekilde aktarılmasını sağlamaktadır. Bu temelin en bilindik avantajı depreme karşı dayanıklı oluşudur. Radye temel deprem olduğu esnada ilgili bina yapısıyla beraber hareket etmektedir.
Taş evler uzun ömürlü, doğaya uyumlu ve insanlar için hiçbir zararlı madde içermeyen evler olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu tür yapılar klasik betonarme yapılardan biraz daha maliyetli olsa da daha uzun ömürlü oldukları için sıkça tercih edilmektedir.
Konutların taş olarak yapılması yaz aylarında özlediğimiz serinlik hissini verirken kışın ise yapının daha sıcak olmasını sağlar. Soğuk, kar, yağmur ve sıcak gibi çevresel ve doğal pek çok faktöre karşı taş en doğru ve önemli seçimdir.
En sağlam yapı malzemesi olarak kabul edilen beton kullanılarak yapılan prefabrik evler zemine daha sağlam oturur. Beton prefabrik yapılar içinde oturan insanları doğal afetlerde zarar alması olasılık dışıdır. Beton prefabrik evler diğer malzemelerden yapılan evlere nazaran hava şartlarına göre daha dayanıklı olur.
Söz konusu yapı türleri olduğunda “Kolonsuz ev depreme dayanıklı mı?” ya da “Taş ev depreme dayanıklı mıdır?” gibi sorular ön plana çıkar. Deprem yönetmeliğine ve zemin koşullarına uygun yapıldığı sürece bu tarz evler de depreme karşı dayanıklı olabilir.
Eğer oluşan deprem dalgalarının frekansı ile binayı oluşturan demir, beton gibi maddeler aynı frekansa denk gelirse rezonans olayı gerçekleşiyor ve bina yıkılıyor. Fakat bir bina ile tektonik plakanın aynı frekansta olması olasılığı çok düşük. Bu sebeple devreye en önemli etken olan zemin giriyor.
Taş evler, doğal olarak yüksek ağırlıkları nedeniyle daha sağlam bir yapıya sahiptirler. Bu da binanın deprem sırasında daha az zarar görmesini sağlayabilir. Ayrıca, bina zeminindeki etkiler de deprem dayanıklılığı açısından önemlidir.
Fore kazıklar, binayı zemine bağladığı için, deprem nedeniyle özellikle dar ama yüksek binaların komple devrilmesini engeller. Fore kazıklar eğimli arazide bulunan binalar için oluşacak heyelanı durdurucu etki yaratır. Fore kazıklar eğimli arazide bulunan binaların zamanla aşağı doğru kaymasını engeller.
Taş evler, her türlü iklim koşullarına uyum sağlayabilmektedir. Bu nedenle deprem bölgelerinde taş ev seçimi yapılması oldukça avantajlıdır. Meydana gelen depremlerin ardından taş evlerde herhangi bir hasar oluşma ihtimali yok denecek kadar azdır. Taş evler, zemin itibariyle sağlam evlerdir.
Prefabrik Ev ve Çelik Ev gibi modüler ve esnek yapılar mukavemetleri ve bu esnek yapıları sayesinde tabii ki de Depreme en dayanıklı ev sınıfındadır. Deprem sonrası izlenimde de görülmüştür ki Prefabrik Ev ve Çelik evler bırakın yıkılmayı hiçbir zarar almadan ayakta durmaya devam etmektedir.
Yığma yapılar ileriki bölümlerde de açıklanacağı üzere bazı açılardan üstün olmalarına karşın, çok ağır olmaları ve deprem gibi dinamik ve yatay yüklere dayanımlarının az olması nedeniyle, genellikle depreme dayanıklı yapı olarak nitelendirilmezler.
Statik açıdan bağlantı elemanları olan hatıllar tuğla, profil, ahşap, profil, demir, beton ya da betonarme olabilir. Hatıllar duvarın her yerinde yatay olmalı zemin eğimi ile değişmemelidir.
Sağlam zeminin derinde olması keson temel ve kazık temellere göre daha geniş karne ve sağlam temel yapmak gerektiği durumlarda keson temeller uygulanır. Bu tip temeller, zemin üzerinde içersisi boş olarak inşa edilip, ağırlığından da yararlanarak, istenilen derinliğe indirmek suretiyle oluşturulur.
Radye temel, zayıf zeminlerde, apartman tipi yüksek yapılar için en uygun temel tipidir.
Radye temel depreme karşı en dayanıklı temellerden biridir ve deprem esnasında yapıyla birlikte hareket eder.
Genellikle taş duvar olarak anılan masif kütle istinat duvarları kendi ağırlıkları ile zeminden gelen yanal itkiyi kontrol etme prensibi ile çalışan yapılardır. Bu tür dayanma yapıları genellikle taş, kaya ve betondan yapılır.
Taş evler, çoğu zaman çok pahalıdır. Fiyatlar, evin büyüklüğü, taşların cinsi ve işlemelerin kalitesine göre değişebilir. Ayrıca, taş evin kurulması için gerekli çalışma süresi de dikkate alınarak fiyat değişikliği olabilmektedir.
Dekoratif olarak örülen taş duvarlar, son dönemin en çok tercih edilen duvar çeşitleri arasında yer alıyor. Taş duvarlar, genel olarak bahçeler için inşa edilen ve dekoratif olarak işlem gören yapı ürünleridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri