Kentsel Dönüşüm hakkında genel bilgilendirmeleri aşağıda bilgilerinize sunarız; Kentsel dönüşüm Türkiye' deki eski,depreme dayanıksız ekonomik ömrünü tamamlamış tüm binaları kapsamaktadır. Kentsel dönüşümden iskanlı kat irtifaklı binalar ile arsa tapulu kaçak binalar ve gecekondular da yararlanabilmektedir.
Hacizli olan binalar ile kaçak binalar dönüşüme tabii olmak kaydıyla kanunun getirdiği haklardan yararlanacaktır.
Ruhsatsız binalar kentsel dönüşüm kapsamında mı? Kentsel dönüşüm yapılırken, bir çok değişken dikkate alınıyor. Devlet imarlı ve ruhsatlı binalar ile imarsız ve ruhsatsız binalara aynı uygulamayı yapmıyor. Kurallara uygun iş yapan vatandaş ile kurallara uygun iş yapmayan vatandaşı ayırmak için çalışmalar yapılıyor.
Diğer ifade ile evinin tapusu olmadan ya da evinin bulunduğu arsaya ait bir tapuya sahip olunmadan malik niteliğinde olunmadığı için kentsel dönüşüm uygulamalarına başvuramazsınız.
Kentsel dönüşüm hangi yapıları kapsıyor? Tüm Türkiye kapsamında güvenli olmayan tüm binaları kapsar. 50 yaşın üzerinde veya 1999 yılından önce yapılmış ise binanız riskli olabilir. Böylece Kentsel Dönüşüm Yasası'ndan yararlanabilirsiniz.
İlgili 39 soru bulundu
6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kentsel Dönüşüm Kanununda yıl veya yaş kısıtlaması bulunmamaktadır.
Sahip olduğunuz konutun Kentsel Dönüşüme uygun olup olmadığını Büyükşehir Belediyesi'nin 'kentsel dönüşüm sorgulama' uygulamasından öğrenebilirsiniz. Riskli alanlar Bakanlar Kurulu ile belirlenir ve riskli alan sayılabilmesi için en az 15 bin metrekare olması gerekmektedir.
30 yıllık binalar ekonomik ömrünü tamamlamış olarak gözüküyor. Yani binanız 30 yaşındaysa kentsel dönüşüm kapsamında değerlendiriliyor.
Cevap: 6306 Sayılı Kanun kapsamında herhangi bir metrekare sınırlaması yoktur. Yapının riskli çıkması sonucu, kentsel dönüşümün getirdiği haklardan faydalanabilir.
Çürük Raporu Alan Bina Ne Zaman Yıkılır? Çürük raporu sonrasında yıkım 60 gün içerisinde gerçekleşir. Çürük raporu ya da resmi şekilde riskli yapı tespit raporu alındığı takdirde bina içerisinde yaşam söz konusu olamaz. Dolayısıyla binaların yıkılarak imha edilmesi ve gerekiyorsa yerine yenilerinin yapılması gerekir.
Binalarınızın veya iş yerinizin kentsel dönüşüm kapsamında olup olmadığını online olarak öğrenebilirsiniz. Bunun için belediyelere, bakanlık il müdürlüklerine başvuruda bulunabilir, e-devlet uygulaması üzerinden de öğrenebilirsiniz.
“Kentsel dönüşümde ev sahipleri para ödeyecek mi?” konusunda, konut maliklerinin konutları için para desteği alabileceğinden bahsedebiliriz. Ayrıca kentsel dönüşüme dahil olan projeler için çeşitli harçlar ve noter ücretlerinde de muafiyet uygulaması sağlanıyor.
İkamet edilen binanın yenilenmeye ihtiyacı varsa, ekonomik ömrünü tamamladıysa tek yapılması gereken bakanlıkla ilgili lisanslı şirketlere dilekçe ile başvuruda bulunmak. Başvuru üzerine binada yapılan incelemeler sonucunda bina riskli çıkarsa kentsel dönüşüm kapsamına girmiş olur.
Hak sahiplerine kullandırılacak faiz destekli kredi tutarı en fazla 1.250.000 TL'dir. Birden fazla bağımsız bölüme sahip olan hak sahipleri adına faiz desteği sağlanacak toplam kredi tutarı her bir bağımsız bölüm için 1.250.000 TL 'yi aşmamak kaydıyla toplamda en fazla 3.000.000 TL olabilecektir.
Kentsel dönüşüm kanunu gereğince, yapılacak olan işlem, sözleşme, devir ve tesciller ile uygulamalar, noter harcı, tapu harcı, devir ve tesciller ile uygulamalar, noter harcı muaf oluyor.
Çevre, Şehircilik Ve İklim Değişikliği Bakanlığı Kentsel Dönüşümde 5 Katlı Binaya 3 Kat Veriliyor.
İsteyen gayrimenkul sahipleri kentsel dönüşüm dahilinde eski ve riskli yapı kararı verilmiş yapısını yıkarak, yenisini yaptırabilir, bunun için gerekli anlaşmaları sağlamalı ve hukuki tedbirleri almalıdır. Kendi olanakları ya da müteahhit firma ile anlaşma yaparak, kendi alanına inşa hakkından faydalanabilirler.
Devlet katkısı oranı ise yüzde 0,70 olarak belirtilmiştir. Daha sonraki konutlar için, en fazla 3 milyon liraya kadar olan hak sahibinin ödeyeceği faiz oranı da yüzde 0,89'dur.
TAKS oranı 0,20 ise yine arsa metrekaresi ile çarparak 100 metrekare taban alanı hakkınız olduğu sonucunu çıkarabilirsiniz. Dolayısıyla 500 metrekare arsa üzerine 750 metrekare inşaat alanı izni verildiğinde dilerseniz her biri 50 metrekare olan 15 adet daire yapabilirsiniz.
Riskli yapının bulunduğu ildeki Müdürlüğe/Belediyeye başvurulması gerekmektedir. Başvuru tahliye tarihinden itibaren bir yıl içinde veya riskli yapının yıktırıldığı tarihten itibaren üç ay içinde yapılmalıdır.
Bir binanın ömrü ne kadardır? Bina ömrü ekonomik açıdan sürdürülebilirlikle ilgilidir ve bir binanın ekonomik ömrü, yapım tekniğine göre değişir. Ülkemizde en çok kullanılan betonarme binaların ömrü yaklaşık 50-60 yıl civarındadır. Bakımlı olursa, betonarme binaların ömrü en fazla 80-100 yıl kadar olabilir.
Riskli yapıların yıktırılmasından sonra yapılacak işlemler konusunda maliklerin hisseleri oranında en az üçte iki (2/3) çoğunluk ile karar alması gerekir. Kanun'da geçen 2/3 çoğunluk, malik sayısının 2/3 çoğunluğu değil, sahip olunan hisseler oranında maliklerin 2/3 çoğunluğudur.
İdareden inşaatın tamamlandığına dair yazı alınması veya yapı kullanma izin belgesi sunulması durumunda müteahhit payına düşen bağımsız birimlerin tamamının satışı yapılabilir.
Kentsel dönüşüme tabi tutulan bir evi olan kişi örneğin bu evini, 10 yıl vadeli konut kredisi ile almış ve sadece 2 yılını ödemişse bile kendisine faiz desteği verilecek. Hatta bankaların reddetmesi halinde krediyi devlet yenileyecek. Konutun riskli yapıda bulunmasına yönelik rapor alınması yeterli olacak.
Kentsel dönüşüm sürecinde konutların küçülüp küçülmediği, projenin özelliklerine ve amaçlarına bağlı olarak değişebilir. Bazı durumlarda, mevcut yapıların yıkılması ve yerlerine daha yoğun ve kompakt yapılar inşa edilmesiyle konutlar küçülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri