2) Bileşik Cümle: Tek bir yüklemi olan ve içinde birden fazla yargının bulunduğu cümlelerdir. Bu yapıdaki cümlelerde esas yargıyı üzerinde bulunduran bir temel cümle ve bu temel cümleyi çeşitli yönlerden tamamlayan yan cümleler bulunur.
Birleşik cümlelerde ana yüklemin haricinde yargı veya eylem bildiren başka sözcükler de bulunur. Aşağıdaki örneklerde yardımcı cümleler eğik çizgi (/) ile ayrılmıştır ve bazı noktalama işaretleri anlatım kolaylığı açısından kullanılmamıştır: Gittin / sanıyordum. Otobüs zamanında gelmezse / geç kalacağız.
Birden fazla yargı bildiren cümle türlerine birleşik yapılı cümle denir. Bu tür cümlelerde ''ve'' ''ki' ''ile'' bağlaçları sıklıkla kullanılır. Şartlı birleşik cümlelerde ise fiillerin sonuna ''se'' - ''sa'' eki getirilir. En az bir fiil ve fiilimsiden oluşan tümcelere ise girişik birleşik cümle adı verilir.
Yapısına göre basit cümleler içerisinde sadece tek yargı, tek fiil dolayısı ile isim veya fiil cinsinden tek yüklem bulunan cümledir. Başka bir cümleye bağlanmamış cümlelerdir. İçerisinde yan cümle barındırmaz. Bu tür cümlelere "basit cümle" denir.
İçerisinde tek yargı ya da tek fiil bulunan, buna bağlı olarak yalnızca bir yükleme sahip cümlelere yapılarına göre cümleler denir. Bunlar özelliklerine bağlı olarak 4 farklı şekilde ön plana çıkar. Yapılarına göre cümleler herhangi bir başka cümle ile bağlanmaz.
İlgili 35 soru bulundu
Sözcükte yapı, sözcüklerin oluştuğu, yapıldığı, türetildiği bu parçaları; sözcüklere gelen eklerin çeşitlerini, kullanım amaçlarını inceler.
Yapı bakımından sözcükler, basit sözcükler, türemiş sözcükler ve birleşik sözcükler olmak üzere üç grupta incelenir. Yapım eki almamış sözcüklerdir. Basit sözcükler çekim eki alabilirler. Yapım eki almadıklarından bunlar daima kök durumunda bulunur.
Cümleler, anlamına, yapısına, yüklemin türüne ve yerine göre dörde ayrılır. Yapısına göre cümleler de basit, sıralı, bağlı ve birleşik olmak üzere dört ana başlıkta toplanır. Basit cümlelerde bir fiil yer alırken, bir fiil ve bir fiilimsiden oluşan tümcelere birleşik cümle denir.
Sıralı cümleler; virgül, noktalı virgül gibi noktalama işaretleri ile birbirlerine bağlanan cümlelerdir. Mart kapıdan baktırır; kazma kürek yaktırır. Sakla samanı, gelir zamanı.
Belirtisiz isim tamlamaları, sıfat tamlamaları, isnat grupları, birleşik fiiller, ikilemeler, kısaltma grupları ve kalıplaşmış çekimli fiillerden oluşan ifadeler yeni bir kavramı karşıladıklarında birleşik kelime olurlar.
Sözcüklerin her ikisi ya da yalnızca ikincisi anlamını kaybetmişse bu tür birleşik sözcükler bitişik yazılırlar: yalıçapkını kuşburnu. tavukgöğsü
Bir ana cümle ile onu tamamlayan bir veya birden fazla cümlenin bir araya gelmesi Birleşik cümle şeklinde değerlendirilir. Bu konuda ana cümlenin yanında bir ekleme cümle olabilir. Aynı zamanda birden fazla cümle yine yargı sunmak amaçlı yüklemin yanında kullanılır.
Kurallı Cümle:Yüklemi sonda olan cümlelere denir. → Sabahtan beri seni bekliyorum. →Yüklem: bekliyorum.
Sadece "ki" bağlacı ile birbirine bağlanan cümleler bağlı değil, bileşik cümledir: Bu ezanlar -ki şehâdetleri dinin temeli-
İlgi cümleleri yan cümlelerdir. Kural olarak tek başlarına kullanılmazlar ve temel cümleye veya yan cümleye bağlıdırlar. İlgi cümleleri, birleşik cümledeki bir isme veya zamire ilişkin daha detaylı bilgi verir.
Türkçedeki sözcükler yapılarına göre üç gruba ayrılır. Bunlar sırasıyla basit, türemiş ve birleşik kelimelerdir.
Basit türemiş ve birleşik kelimeler nedir? Eylem adıyla da bilinen fiiller, yapılarına göre üçe ayrılır. Yapım eki almamış olan eylemlere basit, bir ya da birden fazla yapım eki almış olan eylemlere ise türemiş fiil denir. Birleşik fiiller ise iki ya da daha fazla sayıda kelimenin birleşmesiyle oluşur.
Yapısına göre cümle türleri içinde bulunan bağlı cümleler, merak edilen önemli konulardan bir tanesidir. Çoğu zaman sıralı cümleler ile karıştırılabilmektedir. Bağlı cümleler birbirine bağlanmış olan cümleleri ifade etmektedir. Farklı iki yüklem kullanmadan cümle tek yüklemde toplanmaktadır.
Cümleler yüklemine göre, yani yüklemin türüne göre iki türe ayrılmaktadır. Bunlar fiil ve isim cümleleridir. Yani yüklemine göre cümleler fiil ve isim cümleleridir. Yüklem eğer fiilden oluşuyor ise bu cümleler fiil cümleleri; yüklem eğer ki isim kökten oluşuyor ise bu cümlelere isim cümlesi denmektedir.
Bunlar isim cümlesi ve fiil cümlesidir. Ayrıca yüklemin yerine göre cümle türleri üçe ayrılır. Devrik cümle, kurallı cümle ve eksiltili cümle yüklemin yerine göre cümleler olarak bilinir. Anlamına göre cümleler ise olumlu cümle, olumsuz cümle, şart cümlesi, ünlem cümlesi ve soru cümlesidir.
ANLAMINA GÖRE CÜMLELER KAÇA AYRILIR? Türkçede temelde cümleler olumlu cümle, olumsuz cümle, ünlem cümlesi ve soru cümlesi olarak 4 gruba ayrılmaktadır. İstek, emir, dilek ifade eden cümleler ise bu 4 çeşit cümlenin içinde yer alan alt grubu oluştururlar.
İki ya da daha fazla kelimenin bir araya gelerek yeni bir anlamda kullanıldığı sözcüklere birleşik isim ya da birleşik yapılı kelime denir. Birleşik sözcüklerin tamamı bitişik yazılır. Birleşik yapılı kelimeler hem cins hem de özel isim olabilir.
Birleşik kelime, ayrı anlamları olan birden çok kelimenin yeni bir kavramı karşılamak üzere belli kalıplar içinde kaynaşmasıyla oluşur.
Cümle içerisinde özne tarafından gerçekleştirilen ya da öznenin etkilendiği eylemlere fiil denir. Fiiller yapılarına göre üçe ayrılır. Ek almayan fiillere basit, en az bir ek alan fiillere ise türemiş fiil denir. Birleşik fiiller ise kendi içerisinde yeterlilik, tezlik, yaklaşma ve süreklilik olarak dörde ayrılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri