Çürük sarımsak yada yumurta kokusu alıyorsanız doğalgaz kaçağı var demektir. Kaçağı saptamanın başka bir yolu ise gaz dedektörü taktırmaktır. Gaz kaçağı tespitinden en güvenli yöntemlerden biri olan gaz dedektörü, uygun bir şekilde konumlandırıldığında tüm kaçakları alarm yapısı ile bildirir.
Aslında kokusuz bir gaz olan doğalgaz, doğalgaz kaçağı olması durumunda kolayca anlaşılabilmesi için çürük sarımsak kokusuyla kokulandırmıştır. Benzer bir koku duyduğunuzda; Kapı ve pencereyi açıp, ortamı havalandırınız. Ana vanayı kapatınız.
Bulaşık deterjanını bir su ile karıştırın ve köpürtün. Şüphelendiğiniz bağlantı noktalarına uygulayın ve gaz kaçtığını gösteren kabarcıklar olup olmadığına kontrol edin. Gaz kaçağı bulmanın en kesin yolu doğal gaz kaçak dedektörü kullanmaktır.
Öncelikle kalorifer sistemini açılır ve bar seviyesi yükseltilir. Termal kamera yardımıyla boru tesisatı incelenmeye başlanır. Su sızması ve kaçak yaşanan bölge termal kamera ile anında görülür. Kaçak noktasal olarak tespit edilir.
Tüp gaz (LPG) havadan ağır olduğundan bu tür gazların birikimi döşeme üzerinde olmaktadır. Doğalgaz ise havadan hafif olduğundan tavan döşemesi altında kalan boşlukta birikmektedir.
İlgili 22 soru bulundu
Doğalgaz sızıntısı engellemek ve sızın olan bölgeyi onarmak için uygulanan yönteme göre gaz kaçağı tamir fiyatları değişkenlik gösterir. Günümüzde en basit gaz kaçağı tamiri 300 – 400TL'den başlamaktadır.
Daire/bina girişindeki doğal gaz giriş vanasını kapatınız. Dairenizin/ binanızın elektriğini kestiriniz. Bina sakinlerini uyarınız. Gaz içermeyen bir yerden İGDAŞ 187 Doğal gaz Acil Hattına haber veriniz.
Bütün doğalgaz cihazlarını ve vanalarını kapatınız. Kapı ve pencereleri açarak, havalandırmayı sağlayınız.Daha hızlı havalandırmak için süpürge kullanabilirsiniz. Ana vanayı kapatınız. Elektrik düğmelerini kullanmayın, hertürlü elektrikli cihazı açıp kapamayınız, fişten çekmeyiniz.
Gaz kaçak dedektörleri, doğalgaz, propan gibi yanıcı maddelerin sızıntı yapması durumunda erken uyarı ve müdahale için kullanılan cihazlardır. İlk nesil gaz kaçak dedektörleri pil ile çalışırken, günümüzde üretilenlerin çoğu, elektrikle çalışır.
Kombi içerisindeki gaz valfinin bozulması durumunda gaz kaçağı meydana gelebilir. Bu nedenle arıza mümkün olan kısa sürede mutlaka giderilmelidir.
Doğalgazda oluşan kaçak ve sızıntı durumu, bazı durumlarda elektrik devrelerinin patlamasına ve büyük alevlerin ortaya çıkmasına neden olur. Uzun süreli olarak fark edilmeyen sızıntılardan sonra, özellikle eve yeni giriş yapıldığı zamanlarda lamba yakılmak istendiğinde dahi devrelerde patlama ve yangınlar oluşabilir.
Doğalgaz renksiz ve kokusuz bir gaz ve hissedilmiyor. Onun için BOTAŞ sarımsak kokusu veriyor. Ama karbonmonoksit gazına böyle bir koku imkanı verilemiyor. Karbonmonoksit gazı uzun süre hissedilmiyor. 40 saniyede beyin ölümünü gerçekleştiren bir gaz" diye konuştu.
Ölümcül zehirlenme türlerinden birisi olan “doğal gaz zehirlenmesi“ önlem alınıp müdahale edilmediğinde sonuçları ölümcül olabilmektedir.
Eğer manometre içerisindeki su seviyesi düşmeye devam ediyorsa kaçak ocaktan değildir. Sonrasında kombinin vanası kapatılır. Aynı şekilde burada da test düşmeye devam ediyorsa kaçak tesisattadır. Eğer su seviyesindeki düşüş vana kapatıldığında duruyorsa kaçağın bu vanası kapatılan cihazda olduğu söylenebilir.
Doğalgaz Nasıl Çıkarılır? Yer altında bulunan doğalgazın tespit edilmesi çok zorlu ve uzun bir süreçtir. Toprak altında yer alan kayaların küçük gözeneklerinde yer alan doğal gazın tespit edilebilmesi için çeşitli sismik araştırmalar yapılır. Bu araştırmalar ile yer altına ses dalgalarının gönderilmesi gerekir.
Gaz vererek yapılan sızdırmazlık testi
Bu sızdırmazlık kontrolü doğal gaz ile yapılır ancak kontrol için sabun köpüğü kullanılır. Test esnasında gaz dağıtım şirketinin gaz beslemesini kontrol etmesi gerekir. Kaçak olan herhangi bir nokta varsa, burada kabarcık oluşumu görülür. Böylece kolaylıkla kaçak yer saptanır.
"İgdaş İç Tesisat Teknik Şartnamesi' ne" göre; konutlarda gaz yakıcı cihazların bulunduğu mahalde tavanda ahşap veya benzeri tutuşabilecek malzeme olması, doğalgaz boru güzergahı üzerinde borunun geçtiği ve sabitlendiği yüzeylerde tutuşabilecek malzeme olması durumunda gaz alarm cihazı ve selenoid vana zorunludur.
Elektrik düğmelerine dokunmayın (açmayın, açıksa kapamayın). 6. Kıvılcım çıkarabileceği için ortamda telefon kullanmayın, çalarsa açmayın. 7. Sigara, kibrit-çakmak gibi açık alev kaynaklarını kullanmayın. 8. Gaz içermeyen güvenli bir yerden Doğal Gaz Acil 187'yi arayınız.
Gaz sensörü çalışma prensibi ortamdaki gazın sensörde bulunan elektrokimyasalla tepkimeye girmesine dayanır. Elektrotlarda tepkime meydana geldiğinde elektron akımı meydana gelir. Ortamda bulunan gaz miktarının artmasıyla daha fazla elektron serbest kalarak daha yüksek akım oluşturur.
Konut içinde gaz kokusu hissettiğinizde
Elektrik düğmelerine dokunmayın (Açmayın, açıksa kapatmayın). Ev ve cep telefonlarını kullanmayın, çalarsa açmayın. Sigara içmeyin, kibrit-çakmak kullanmayın. Dışarıdan, koku olmayan bir yerden 187'yi arayın.
Kaçak oluşumunun en temel sebebi gaz birikmesinden kaynaklanmaktadır. Yani sızıntı esnasında ortaya çıkan gaz belli bir alanda birikir. Hava desteği ve profesyonel cihazlar ile gaz sızıntısı saptanır. Gaz sızıntısı olduğunda ortaya çıkan gaz havadan kendisini ayrıştırır.
Fişten çekmeyin, - Sigara içmeyin. Çakmak, kibrit ve ateş yakmayın.
Doğal Gaz Arıza Telefon Numarası Ücretli mi? Doğal gaz arıza telefon numarası olan Alo 187 tamamen ücretsizdir.
İGDAŞ yetkilisine göre kaçak kullandığı Bilim ve Sanayi Bakanlığı'nın laboratuvarında tespit edilen vatandaşlara kaçak bedeli çıkarıldığı için de fatura şişiyor.
ALO 130 Ürün Güvenliği İhbar ve Şikayet Hattı
Bu kapsamda, ALO 130 hattına yalnızca 2019 yılında 2.232 bildirim yapılmıştır. Bildirimler işleme alınarak, ilgili teknik şubeye yönlendirilmekte ve gerekli görülenler hakkında piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetlerine başlanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri