Kilit aynasına cepheden baktığınızda, kilit dilinin düz kısmının sağda veya solda olması, o kilidin yönünü belirtir. Bazı kilitlerde ise sağ - sol ayrımı bulunmamaktadır. Bu tip kilitlerin dilleri, elle döndürülerek DIN Sağ veya DIN Sol hale getirilir ve bu şekilde her iki yönlü kapıda da kullanılabilmektedir.
- Hizmetli anahtarı ikili pas sistem kilit göbeklerinde sadece alt tarafa takılacak kapı kilit göbeğine uygulanır. ikinci, yani üst tarafa takılan kapı kilit göbeğine uygulanmaz. Yani hizmetli anahtarını verdiğiniz kimse üst bareli kilitleyip açamaz.
Binalarda her iki kapı yönü de kullanılabilmektedir. Buna bağlı olarak da binadaki kapıların yönleri belirlenir. Örneğin oda ve bina giriş kapıları içe doğru açılırken, sinema, tiyatro gibi kalabalık ortamlarda kullanılan kapılar dışa doğru açılmaktadır.
Genel olarak ev içerisindeki tüm kapılar odanın içerisine doğru açılır. Lakin oda kullanımına ve alanın genişliğine bağlı olarak kullanıcılar kapı yönünü değiştirebilir. Yani iç oda kapıları da dışarıya açılabilir. Bu tamamen alanın genişliğine ve kullanım şekline bağlı olan bir işlemdir.
Farklı kilit sistemlerini deneyerek en iyi sonucu elde etmeye çalışıyorlar. Burada akıllara, "hırsızlar hangi kilidi açamaz?" sorusu geliyor. Emir Şatak, bu konuda, "Tuzaklı barel, çelik takviyeli barel, alarmlı barel, bu tür kilitlerin açılması daha zordur, kapının açılma süresini uzatır" ifadelerini kullandı.
İlgili 36 soru bulundu
Tuzaklı, barelli ve asma kilit modelleri oldukça dayanıklı ve güvenilir kilit modelleri arasında bulunmaktadır. Bundan dolayı tuzaklı, barelli ve asma kilit modellerini gönül rahatlığı ile tercih edebilirsiniz. Aynı zamanda apartman dış kapı modellerinde genellikle elektrikli kilit modelleri kullanılmaktadır.
Dolayısıyla hırsızlık olayları genellikle gece ve sabaha karşı saatlerde meydana gelir. Gece saatlerinde etrafın sessiz olması ve kimsenin ortalıkta olmaması hırsızlar için bir avantaj sağlamaktadır.
Elektrik aksamıyla çalışan depremde açılan kapı'da iki ayrı sensör bulunuyor. Deprem anındaki sarsıntıyı algılayan sensörler mekanizmaya harekete geçirip kapı kilidi açılıyor. Kilit damağı yerinden çıktığı an itici kol devreye girip yay sistemi sayesinde kapı kasa ile sıkışmadan açılıyor.
Düz tornavida menteşe ile pimin yuvasına yerleştirilerek tornavida ardına çekiçle aşağı doğru vurarak gevşeyen menteşe pimlerini çıkarınca açılabilir. Kilit göbeğini çekiçle kırma işlemi de kapı kolu veya kilit göbeği kırılıncaya kadar yukarı çekerek vurulduğunda kırılarak açılabiliyor.
Bazı ülkelerde kapıların dışarıya açıldığını fark etmiş olabilirsiniz, oysa ülkemizde giriş kapılarımızın çoğu içeriye açılıyor. Yangın yönetmeliğine göre dış kapı olarak sadece yangın kapıları dışarı açılmalıdır.
Deprem anında ve sonrasında binada oluşabilecek herhangi bir hasar nedeniyle dairelerde bulunan çelik kapıların darbe alması durumunda kapıların kendi kasasında sıkışarak çıkışlara engel olacağını belirten Sinan Bakkal, “Çelik kapılar ufak bir darbe aldığı anda kasası içinde sıkışır.
Eğer kapı sağa açılıyorsa sağa açılan kapı; sola açılıyorsa sola açılan kapı adını almaktadır.
Evin girişi ferah ve temiz olsun
Enerji akışı sağlamak için evinizin girişi geniş, aydınlık ve temiz olmalı. Evin giriş kapısının tam karşısında tuvalet ya da hemen dibinde ayakkabılık yer almamalı. Bunlar evinizin enerjisi ve şansını kaçırabilir.
Kilit aynasına cepheden baktığınızda, kilit dilinin düz kısmının sağda veya solda olması, o kilidin yönünü belirtir. Bazı kilitlerde ise sağ - sol ayrımı bulunmamaktadır. Bu tip kilitlerin dilleri, elle döndürülerek DIN Sağ veya DIN Sol hale getirilir ve bu şekilde her iki yönlü kapıda da kullanılabilmektedir.
Kapıda anahtar unutunca kapı nasıl açılır? sorusunun cevabı ise acil durum fonksiyonlu silindir sayesinde çözüme ulaşıyor. Acil durum fonksiyonlu silindirler, kapının arkasında unutulan anahtara rağmen kapının diğer tarafında da açılmasını sağlayarak anahtarı kapının üstünde unutma korkusunu geride bırakıyor.
Bir maymuncuk bütün kapıları açar gibi bir durum söz konusu değildir. Fakat anahtar deliğindeki çıkıntılara uyarak birçok kilidi açabilirler. Fabrikalarda hassas makinelerle üretilen kilitler binde bir ihtimal dahilinde birbirini açabilir. Kilit firmaları bu durumu göz önünde bulundurmak zorundadır.
Günümüzde çelik kapıları 2 ya da 3 defa kilitleyerek güvenli hale getiriyoruz. 3 defa kilitlenen bir çelik kapı kilidi 2 kere, 2 kere kilitlenen bir anahtar kilidini de 1 kere kilitleyerek daha güvenli hale getirebilirsiniz.
Ersin adlı çilingir, kapının 3 kez kilitlendiğinde kilidin boyu uzadığı için hırsızların levye ile onu kolayca kırabildiğine dikkat çekti. Çilingir ayrıca, en güvenli yöntemin 2 kez kilitlemek olduğunu söylüyor.
Bir hasarın tazmin edilebilmesi için, o hasarın poliçede alınmış ve genel / özel şartlarda belirtilen teminat kapsamına en yakın nedenden ileri gelmesi gerekir. Örneğin; hırsızlık teminatı verilmiş bir yerde hırsızın kapıyı kırması ve hiçbir şey çalamadan kaçması halinde, kapının hasarı da bu poliçe ile ödenecektir.
Deprem anında ve sonrasında binada oluşabilecek herhangi bir hasar nedeniyle dairelerde bulunan çelik kapıların darbe alması durumunda kapıların kendi kasasında sıkışarak çıkışlara engel olacağını belirten Sinan Bakkal, “Çelik kapılar ufak bir darbe aldığı anda kasası içinde sıkışır.
Kapı dibinde hayat üçgeni de olmayınca, oracıkta yaşamlarını yitirmişler. Evde yatarken, sokak kapısı hariç kapıları kapatmayın. Kapalı kapılar depremde kilitleniyor ve bir daha açılmıyor'' ifadelerini kullandı.
Deprem sırasında kapı eşikleri durulmaması gereken tehlikeli yerler arasında bulunuyor. Ayrıca, balkon, merdiven boşluğu ve asansörlerin de deprem sırasında kesinlikle kullanılmaması gerekiyor.
Hırsızlar bir evi soymaya niyetliyse ilk baktıkları yer yatak odaları oluyor. Yani mücevher, altın, para gibi değerli eşyalarınızı yatak odasında saklamak, onları daha fazla riske atmak anlamına geliyor. Çünkü hırsızların yüzde 75'i soygun amacıyla bir eve girdiklerinde ilk olarak yatak odasına bakıyor.
TCK'nın 81. maddesine göre evine giren hırsızı öldürmek suçtur, aynı kanunun 25/1 maddesine göre meşru savunma sınırları dahilinde bu eylemin gerçekleşmesi durumunda faile ceza verilmez, 27/2 maddesine göre meşru savunma hali mazur görülebilecek biçimdeki heyecan ve korku ile aşılırsa da ceza verilmez.
Emniyet Müdürü Çolak, “Hırsız, artık eski gibi evin altını üstüne getirmiyor. Altın ve ziynet eşyalarını dedektör sayesinde eliyle koymuş gibi buluyor. Vatandaş ise teknolojiden yeterince yararlanmıyor. Bu yüzden hırsızla, uğursuzla mücadelede istenilen sonucu alamıyoruz” dedi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri