Bazı bankaların kredi kartları ile şirketimize borç ödemesi yapılabilmektedir. Talep halinde şirketimizin anlaşmalı olduğu kredi kartlarına taksitli işlem sağlanabilmektedir.
Müşteri Hizmet Merkezlerimizi ziyaret etmeden önce online randevunuzu alıp sıra beklemeden, borcunuzu kredi kartıyla 9 aya varan taksit seçenekleri ile ödeyebilirsiniz.
Elektriğin kesilmemesi için, Sepaş Enerji'den vadesi geçmiş borçlara 3 taksit imkânı Sepaş Enerji, koronavirüs salgını nedeniyle vadesi geçen ve ödeme güçlüğü çekilen fatura borçları sorununa çözüm getiriyor. Toplamda 5 bin liraya kadar borcu olan aboneler, 3 taksite varan ödeme kolaylığından yararlanabilecek.
Kullanıcı Online İşlemlerde bulunan “Tazminat Sorgulama” ekranı üzerinden ya da 186 Çağrı Merkezimizi arayarak muhatap ve IBAN bilgileriyle ödeme işlemlerini başlatabilmektedir.
Elektrik faturası ödenmezse borcunuza gecikme faizi işler. 6183 sayılı kanun, 51. maddesinde gecikme bedeline dair detaylara yer verir. Söz konusu maddeye göre elektrik faturası ödememe cezası, her ay için %2,5'tir. Borcunuzu ödemediğiniz her ay, ilgili tutara faiz işlemeye devam eder.
İlgili 35 soru bulundu
Kaçak elektrik kullanımının cezası tespit süresine ve ceza gerekçesine göre değişebilir. Normal şartlarda kaçak elektrik kullanım cezası aktif enerji bedelinin bir buçuk (1,5) katıdır. Eğer aynı abonelikte ikinci bir kaçak işlemi yapılıyorsa bu sefer aktif enerji bedelinin iki katı olarak yansıtılır.
Ancak, TCK m.163/3'te düzenlenen kaçak elektrik, su, doğalgaz kullanılması suçları nedeniyle alt sınırdan hükmedilen hapis cezaları adli para cezasına çevrilebilir.
Kaçak elektrik kullandığı iddia edilen kişinin elektrik abonesi olması ve söz konusu yerin mesken olması halinde öncelikle tüketici hakem heyetine başvuru yapılacak, olumsuz sonuç alınması halinde arabuluculuk yoluna başvurulacak, burada da anlaşılamaması halinde tüketici mahkemelerinde dava açılabilecektir.
Söz konusu kaçak elektrik kullanımı kiracının kendi adına kayıtlı olan bir aboneliğe aitse bu durumda ev sahibinin hiçbir yasal yükümlülüğü yoktur ve kiracı uygulanan cezayı kendisi ödemek zorundadır. Çünkü hem taşınmazın kullanım hakkı hem de taşınmaza ait olan abonelik kiracının sorumluluğu altındadır.
Elektrik abonesi ticari bir işletme ise, görevli mahkeme asliye ticaret mahkemesidir. Bu durumda, öncelikle arabuluculuk yoluna gidilmesi gerekmektedir. Ancak abonenin ticari bir işletme olmadığı ancak bahsi geçen yerin bir iş yeri olduğu durumlarda ise dava asliye hukuk mahkemelerinde açılacaktır.
Yaklaşık 50 bin abonenin 2021 yılı öncesine ait icralık borçlarına, 30 Kasım'a kadar faiz affı uygulanacak. Türkiye genelinde 4 milyon kişiye elektrik hizmeti sağlayan Sepaş Enerji, kampanyalarıyla abonelerinin yanında olmaya devam ediyor.
Bunun için, elektrik tedarik şirketine, vadesi geçen elektrik faturalarınızı taksitlendirmek istediğinizi beyan eden bir dilekçe ile başvurmanız gereklidir. Başvuru yapan abonenin borç durumu değerlendirilerek taksitlendirme yapılmaktadır.
Meclis'e sunulan 'Torba Yasa' ile özelleştirme öncesi 2 bin liraya kadar olan elektrik borçları siliniyor. 1 Ekim 2021 tarihi itibarıyla ödenmemiş elektrik borçlarının ise yapılandırılarak 5 eşit taksitte ödemesi imkanı geliyor. Bir süredir hazırlıkları süren ekonomiye ilişkin 'Torba Kanun' teklifi TBMM'ye sunuldu.
Kiracının kaçak elektrik kullanması durumunda ise sorumluluk tamamen kiracıya aittir. Elektrik kullanımı, genellikle faturalarla tespit edilebilen ve kayıt altına alınabilen işlemlerdir. Kiracı, kullandığı elektrik miktarı için düzenli olarak fatura ödemekle yükümlüdür.
Laboratuvar raporu, kaçak elektrik tespit tutanağı ve ödeme bildirimi beraber tüketiciye bildirilir ve aynı süre içerisinde kesme bildirimi düzenlenmek suretiyle kullanım yerinin elektriği kesilir.
İhbarcılara yapmış oldukları ihbar neticesinde; ihbar edilen mükellefe tahakkuk eden verginin %10 üzerinden ihbar ikramiyesi hesaplanmakta olup; bunun 1/3'ü nakden peşin ödenmektedir. Geri kalan kısım için ise tahsilattan ödenmesi yoluna gidilmektedir.
Kayıp kaçak oranını bu hedefin altına indiremeyen dağıtım şirketi maliyetine kendisi katlanıyor. Hedefin altında kayıp kaçak olursa oradan doğan geliri de kazanç olarak dağıtım şirketi alıyor. - Herkes ödüyor: Kayıp kaçak bedelini ulusal tarife içerisinde bütün yurttaşlar ödüyor.
Kaçak elektrik tutanağı aksi sabit oluncaya kadar geçerli olan resmi belgelerdendir. Bu nedenle, ispat yükü bu belgenin aksini ispat eden tarafa düşmektedir.
Bu kayıp ve kaçak bedelleri, elektrik dağıtım şirketleri tarafından elektrik abonelerine faturalarda yansıtılmaktadır. Başka bir deyişle, elektrik faturası ödemeden elektrik kullanan şahısların elektrik borcu, faturasını ödeyen dürüst abonelerden, yani sizden alınmaktadır.
Akımda bir kaçak tespit etmesi halinde kaçak akım rölesi devreyi otomatik olarak keser. Bu tepki sonrası elektrik güvenliği sağlanmış olur. Bu cihazlar aynı zamanda kaçak akım anahtarı ve kaçak akım sigortası olarak da bilinir.
Yerel Mahkemece kaçak elektrik kullanımının haksız fiil niteliğinde olduğu, buna göre de uyuşmazlığın çözümünde tüketici mahkemesinin değil, genel mahkeme olan asliye hukuk mahkemesinin görevli olduğu gerekçesiyle önceki kararda direnilmiştir.
Cezai Sorumluluk. Abonelik esasına dayalı kullanılan elektrik, su, doğalgazın kaçak yoldan kullanılması TCK m. 136/3'te karşılıksız yararlanma suçu altında ayrıca düzenlenmiştir.
İzah edilen süreçte olduğu gibi hakkında hükmedilen hapis cezası kararının kesinleşmesi halinde, ilgilinin hapis cezasına itirazı mümkündür. Yapılacak itirazla birlikte kişi hakkında verilen kesinleşmiş hapis cezasının kaldırılmasına ve infazın durdurulmasına karar verilebilir.
Bunun için çeşitli yollar vardır. Bunlardan ilki olağanüstü kanun yollarına başvuru, ikincisi ise AYM'ye bireysel başvurudur. Kesinleşen hapis cezaları artık infaz aşamasına geçer. Fakat, ceza kararı kesinleşmiş olsa dahi hapis cezasına itiraz mümkündür.
2 Yıl 1 Ay Ceza Aldım Ne Kadar Yatarım
2 yıl 1 aylık cezanın yatarı bulunmamaktadır. Yeni infaz düzenlemesiyle 30.03.2020 tarihinden önce işlenen suçlar bakımından; 6 yıl veya altında hapis cezası alan bir hükümlü doğrudan tahliye olma hakkı kazanacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri