Bolu Müftüsü Yaşar Yaprak, kaçak elektrik ve kaçak su kullanarak kamu hakkını haram yollardan kullanmanın, kişiyi dünya ve ahirette mutlu etmeyeceğini; kaçak suyla alınan boy abdestin kabul olmayacağını söyledi.
İtimat edilmeyen insan durumuna düşmemelidir. Gayri müslim de olsa onların mallarını gasbetmek kul hakkına girer. Bu bakımdan gerek İslam ülkesinde, gerekse gayri müslim bir ülkede kaçak elektrik ve su kullanmak caiz değildir.
Değerli kardeşimiz, Kaçak su ile sulanan ürün haram olmaz.
Evet şahıs olarak ferden sınırdan kaçak olarak getirenler olsa da bunlar da ferdi gelir elde etmek için kendilerince ticaret yapmaktadırlar. Yalnız kaçak çayda domuz kanı ile harmanlandığı rivayeti vardır. Eğer bu durum ve rivâyet kat'i ve tüm kaçak çaylarda mevcud ise haram olur.
Kaçak elektrik kullanmanın günah olduğunu düşünenler katılımcı öğrencilerin bakış açısıyla “Haramdır, kul hakkına girer.”; “Kaçak kullananın herkesten teker teker helallik dilemesi gerekir.”; “Allah kendi hakkını affeder ama kul hakkını affetmez.” demektedirler.
İlgili 21 soru bulundu
Diyanet fetva yetkilileri, "Kaçak elektrik kullanmak hırsızlık kapsamına girmektedir. Kul hakkı yenilmektedir. Kaçak elektrik kullanılarak başkasının hakkına tecavüz edilmektedir. Bu nedenle kaçak elektrik kullanılarak abdest veya gusül alınması tahrimen mekruhtur.
- Herkes ödüyor: Kayıp kaçak bedelini ulusal tarife içerisinde bütün yurttaşlar ödüyor.
Bir kimseye kahve ve çayın fazlası zarar veriyorsa az içmeli, azı da zarar veriyorsa hiç içmemelidir. Sonuç olarak; kafeinli içecekler; çay kahve ve koladaki kafein, sağlığa zararlı olmadıkça içilmesinde sakınca yoktur. Çünkü çoğu zarar veren mübah bir şeyin, zarar vermeyen az miktarının kullanılması haram değildir.
Akıllı telefon vb. ifadeleri kullanmakta bir sakınca yoktur.
Aklı olmayan eşyaya, akılı telefon, akıllı saat, yapay zeka, akıllı alet gibi ifadeler kullanmak, hakiki anlamda değil mecazi anlamdadır.
Kumara alet edilen oyunların oynandığı kahvede çay içmek caizdir. 2. Kumar oyunu oynayan ve bu kumardan kazandığı para ile ikramda bulunan kişinin bu ikramı yenmez. Ancak kumardan kazanılan para ile ikram etmiyorsa yenilebilir.
KANALİZASYONLA TARIM ÜRÜNLERİNİN SULANMASI TEHLİKELİDİR!
Kanalizasyon sularının tarım ürünlerinin sulanmasında kullanılması, insan sağlığını ciddi boyutta tehdit eden patojen (hastalık yapan) mikroorganizmalar içermesi nedeniyle son derece tehlikeli bir durum yaratmaktadır.
Kaçak su kullananlar para cezası ve 3 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanır. Kaçak su kullananları 7 gün 24 saat “TESKİ ALO 185 ÇAĞRI MERKEZİ” ni arayarak ihbarda bulunabilirsiniz.
Usulsüz Su Kullanımı; Abonenin sözleşmeye aykırı şekilde su kullanma veya su kullandırmasıdır.
Hattâbî ve İbn Hazm gibi bazı âlimler bu rivayetleri suyun herkesin ortak malı olduğu, başkasından esirgenmesinin doğru olmadığı yönündeki rivayetlerle birlikte değerlendirerek satın alma amacına, bulunduğu arazinin niteliğine ve ihraz edilip edilmediğine bakılmaksızın ihtiyaç fazlası suyun satılmasını haram sayar.
Değerli kardeşimiz, Bir müminin işini gören, ihtiyacını gideren bir telefonu edinmesi ve kullanması caizdir. Lükse kaçmak, gerekmediği halde zevk için veya gösteriş için fazla para harcamak israfa girer.
Cep telefonları hayatımızın çok derin noktalarına kadar girdi. Cep telefonlarına Kur'an-ı Kerim sesli veya görüntülü olarak yüklemek mümkün oldu. Bunu âlimlerimiz caiz görmektedirler.
Sorunuza gelince; 1- Nişan evliliğin ilk adımıdır; ilan olsa bile nikah kıyılmayana kadar, eşler arası yasaklar devam eder. 2- Bu süre zarfında haddi aşmamak üzere telefonda konuşmak, mesajlaşmak caizdir.
16. yüzyılın Arap yazarı Ceziri'ye göre kahve'yi ilk içen kişi ez-Zebhani olarak bilinen Yemenli Cemalleddin Ebu Abdullah Muhammed İbn Said'dir.
Değerli kardeşimiz, Neskafe, kola ve pepsi içmek caizdir; çünkü içinde domuz yağı veya alkol olduğu kesin değildir. Ancak bazı âlimlerimiz bu konularda şüphe olduğu için, "içilmese daha iyi olur" demişlerdir. Şüpheli şeylerden kaçınmak her zaman daha iyidir.
Alkollü içkilerin ise, hiç zarar vermese de, bir damlası bile haramdır. Bu bağlamda, içerisinde kafein bulunan enerji içecekleri haram değildir.
Kaçak Elektrik Kullanımı Cezası Ne Kadar? Abonenin toplam kaçak elektrik kullanım miktarı hesaplanır ve aktif enerji bedelinin tek terimine göre 1,5 katı olarak elektrik faturasına yansıtılır. Bu bedel kaçak kullanımın başladığından tespit edilen tarihe kadar olan dönem için geçerli olan bedeldir.
Duvarın içinde bulunan kablolara kontrol kalemi ile dokunulur. Eğer kontrol kaleminin ışığı yanıyorsa, kaçak olduğu söylenebilir. Kablolarda oluşan bu kaçak, elektrik tesisatında bir sorun olduğunu göstermiş olur. Bu durumda profesyonel bir elektrikçiden destek almak gerekecektir.
Kaçak elektrik kullanımının cezası tespit süresine ve ceza gerekçesine göre değişebilir. Normal şartlarda kaçak elektrik kullanım cezası aktif enerji bedelinin bir buçuk (1,5) katıdır. Eğer aynı abonelikte ikinci bir kaçak işlemi yapılıyorsa bu sefer aktif enerji bedelinin iki katı olarak yansıtılır.
Arap dilinde cünüplük, cinsel ilişkidir. Bu ilişki neticesinde meni gelmemiş olsa da gusül gerekir, meninin gelip gelmemesi farketmez. Cinsel ilişkide zina haddinde de bu böyledir, yani zina edenden meninin gelmesi şart değildir. Mehirde de aynıdır (cinsel ilişkide bulunursa meni gelmezse de mehir ödenir).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri