Kayıt işlemini ne şekilde yaptırabilirim? T.C. kimlik numarası veya yabancı kimlik numarası bulunan ve e-Devlet sisteminden kayıt işlemine izin verilen kişiler, e-Devlet kapısı ( www.turkiye.gov.tr) üzerinden sisteme giriş yaparak gerekli bilgileri doldurmak suretiyle kayıt işlemini gerçekleştirebilirler.
Yurt dışından getirilen telefonların, ülkemizde IMEI kayıt işleminin yapılması gerekiyor. 2023 yılının başında IMEI kayıt ücreti % 123 artış göstererek 2.732 TL'den 6.091 TL'ye yükseltilmişti. 7 Temmuz 2023'te çıkarılan kararla birlikte IMEI kayıt ücreti 20.000 TL'ye çıkarıldı.
Yurt dışından getirilen telefonların kayıt edilmesi için BTK'nın belirttiği 120 gün içinde e-Devlet üzerinden başvuruda bulunulması gerekiyor. Kayıt işlemi için öncelikle E-devlet üzerinden kayıt hakkı sorgulanır ve daha sonra harç ücreti yatırılıp kayıt işlemleri tamamlanır.
2023 yılında yurtdışından getirilen telefonlar için IMEI kayıt ücreti yüzde 123 artışla 2 bin 732 TL'den 6 bin 91 TL'ye çıkarılmıştı. Bu ücret 7 Temmuz 2023 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla birlikte 20 bin TL'ye yükseltildi.
IMEI kaydı yaptırılmadığı için Türkiye'de kullanıma kapanan cihaz tekrar yurt dışına çıkıldığında o ülkede kullanılmaktadır. Ancak kapanan telefon Türkiye'de ne zaman IME kaydı yapılırsa o zamandan itibaren kullanılabilir. Dolayısıyla kaydı olmadığı için kapanan telefon sadece IMEİ kaydı yapıldıktan sonra açılmaktadır.
İlgili 19 soru bulundu
Gümrük Prosedürleri. Yurtdışından getirilen telefonlar, Türkiye'ye girdiği anda gümrükte kayıt altına alınır. Bu işlem, telefonun pasaportu ibraz edilerek gerçekleştirilir. Pasaport ibraz edildiğinde, telefonun IMEI numarası kayıt altına alınır ve telefon kullanıma açılır.
T.C. kimlik numarası ve yabancı kimlik numarası bulunan, e-Devlet şifresi alabilen kişilerin tek kayıt mercii olan e-Devlet kapısı https://www.turkiye.gov.tr/btk-imei-kaydet üzerinden sisteme giriş yaparak gerekli bilgileri doldurmak suretiyle kayıt işlemini gerçekleştirmesi gerekmektedir.
Dikkat edilmesi gerekenler; - 2023 yılı için güncel kayıt ücreti 6.090 TL - Kayıt yapmak için son 1 yıl içinde yurtdışına çıkış ve yurda giriş yapmış olmanız gerekiyor.
Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı kapsamında; IMEI kayıt ücreti olarak bilinen 'Yolcu beraberinde getirilen telefon kullanım izin harcı' 20 bin TL'ye yükseltildi. Buna göre, IMEI kaydı için ödemeniz gereken tutar 20 bin TL oldu.
Pasaport olmadan telefon kaydı yapmak mümkün değildir. Yurt dışına çıkışlarda kullanılan pasaport ve bazı ülkelere girişte kimlik belgesi, telefon kayıtları için kullanılabilmektedir. Kıbrıs gibi ülkelere kimlikle girmek mümkün olduğu için pasaport olmadan da telefon kaydı yapılabilmektedir.
Aksi durumlarda telefon, kullanım hakkını tamamlamış sayılır ve iletişim için kullanılamaz. Her yıl IMEI kaydı olmadan tanımlanan süre yenilenir ve kullanıcı bir sonraki yıl için yeniden dört aylık bir kullanım hakkı elde eder.
Bir kişinin ticari amaçla elinde bulundurduğu kaçak cep telefonunu kullanması suç oluşturmaz. Yani, kullanmak amacı ile kaçak telefon almak suç teşkil etmez. Ancak, kaçak cep telefonlarının kişisel kullanım amacıyla değil de satma amacıyla elde bulundurulması cezaya tabidir.
Yurt dışından getirilen cihazımı Türkiye'de kullanabilir miyim? Yurtdışından getirilen telefonlar 120 gün kayıt yaptırmadan kullanılabiliyor. Cihaz 120 gün içinde kayıt edilmemesi durumunda iletişime kapatılıyor.
Geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete'de ilgili karar yayınlandı. Buna göre 2023 yılında yurt dışından getirilen telefonu Türkiye'de kullanabilmek için yapılması zorunlu olan IMEI kaydının ücreti netleşti. 2023 yılı başından itibaren yeni aboneliklerde 117 TL yerine 260 TL maktu ÖİV alınacak.
İşte yeni 2024 IMEI Kayıt Ücreti hakkında detaylar! 2024 IMEI ÜCRETİ NE KADAR OLDU? Yurt dışından yolcu beraberi getirilen telefonlar için alınan harç 7 Temmuz 2023'te yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile 6 bin 91 TL'den 20 bin TL'ye yükseltilmişti. 2024 yılında ise 31.692 TL olacak.
AK Parti Grup Başkanvekili Muş, yeni torba yasanın ayrıntılarını açıkladı. Buna göre, klonlanmış IMEI'ye sahip telefonlar 4 ay içinde kapatılacak. Peki bu değişiklik ne anlama geliyor? Yurda farklı şekilde sunulmuş, klonlanmış IMEI ile kullanılan telefonlar 4 ay içinde kapatılacak.
Geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete'de ilgili karar yayınlandı. Buna göre 2023 yılında yurt dışından getirilen telefonu Türkiye'de kullanabilmek için yapılması zorunlu olan IMEI kaydının ücreti netleşti. 2023 yılı başından itibaren yeni aboneliklerde 117 TL yerine 260 TL maktu ÖİV alınacak.
iPhone 13 fiyat seçenekleri yurtdışı ve Türkiye fiyatı olmak üzere iki şekilde karşımıza çıkıyor. iPhone 13 yurtdışında 799 dolar ile satışa sunuldu. iPhone 13 Türkiye fiyatı ise 128 GB'lik modeli için 11.999 TL olarak satışa sunuldu.
Örneğin bir iPhone 14 Pro Max satın almak istediğinizde başlangıç fiyatı olarak 1.099 dolarlık bir ödeme yapmanız gerekiyor. Bu, güncel kurla hesaplandığında 28 bin 683 TL'ye denk geliyor. Bunun üzerine 6 bin 91 TL'lik pasaport kayıt ücretini eklediğinizde 34 bin 774 TL'ye tekabul ediyor.
kimlik kartıyla giriş - çıkış yapılabilen bir yerden telefonu aldıysanız, IMEI kaydı için pasaporta ihtiyacınız yok. Kimlik kartınızla da IMEI kayıt işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Yurt dışından uygun fiyata telefon almak isteyen vatandaşlar yeni bir yönteme başvuruyor. Bu yöntemle yurt dışına çıkmaya gerek kalmadan IMEI kayıt hakkı kazanılıyor. KDV, ÖTV, TRT Bandrol Ücreti ve Kültür Bakanlığı Payı vergileri nedeniyle dünyada en pahalı iPhone, Türkiye'de satılıyor.
IMEI İşlemleri
Yurt dışından yanımda getirdiğim cihaz için ne kadar sürede IMEI kaydı yaptırmalıyım? Cihaz yurt dışından Türkiye'ye giriş yaptıktan sonra, en geç 120 gün içerisinde kayıt işlemini yaptırmanız gerekir. 120 gün geçtikten sonra yapacağınız başvurular kabul edilmemektedir.
Pasaportsuz IMEI kaydı nasıl yapılır 🛂
kimlik kartıyla giriş - çıkış yapılabilen bir yerden telefonu aldıysanız, IMEI kaydı için pasaporta ihtiyacınız yok. Kimlik kartınızla da IMEI kayıt işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
YKN (Yabancı Kimlik Numarası) bulunan ve e-Devlet sisteminden kayıt işlemi yapmasına izin verilen 18 yaş üstü bireyler, PTT'den alacakları e-Devlet şifresi ile e-Devlet sistemi üzerinden (https://www.turkiye.gov.tr/btk-imei-kaydet) kayıt yapabilmektedir.
Yani yurt dışından getirilen bir akıllı telefonun Türkiye'de kayıtlı hâle getirilmesi için yapılması gereken ödeme. Bilenleriniz vardır; bu tutar, 2023'ün başında 6.091 TL idi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, aldığı bir karar ile bu tutarın 20 bin TL'ye yükseltilmesine karar vermişti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri