Kaçak Olarak Çalıştırılan İşçilere Uygulanan Yaptırımlar Nelerdir? Türkiye'de çalışma izni olmadan çalışan yabancı işçilere idari olarak 14.319 TL para cezası uygulanır.
Bu hüküm çerçevesinde çalışma izni bulunmayan yabancı çalıştıran işveren veya işveren vekiline her bir yabancı için 6 bin tl ceza verilir.
Söz konusu para cezası ise şu şekilde ifade edilebilir: İşe başlama bildirgesinin verilmemesi hâlinde 10.008 TL, SGK beyannamesinin verilmemesi durumunda 10.008 TL, 1 ay boyunca sigortasız çalıştırılması hâlinde 20.516 TL.
YİMER 157, acil yardım ve ihbar hattı olmasının yanı sıra yabancıların vize, ikamet izni, uluslararası koruma, geçici koruma gibi Göç İdaresi Başkanlığı mevzuatı kapsamında sordukları tüm sorulara yanıt bulabilecekleri bir bilgilendirme merkezidir.
Türkiye'de geçerli çalışma izni olmadan çalışan yabancılar hakkında cezai ve idari işlem uygulanır. İzinsiz çalıştığı belirlenen yabancıların Türkiye'ye girişi, pasaport, vize ve ikamet izni konuları tetkik edilerek, durumları yasal olmayanlar sınır dışı edilmektedirler.
İlgili 16 soru bulundu
6735 sayılı Uluslararası İş Gücü Kanunu'na göre, bir yabancı Türkiye'de çalışma izni olmadan yasal olarak çalışamaz. Ayrıca, yabancı çalışanların SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) girişlerinin yapılması da zorunludur.
Çalışma izni ikamet izni yerine sayıldığı için süresi devam ettiği sürece ikamet izni alınması gerekmemektedir. Ancak çalışma izninin süresi dolması halinde ikamet izni gibi 10 gün daha yasal hakkı olup bu süre içinde amacına uygun ikamet iznine başvuru yapılabilir.
Türkiye'de çalışma izni olmadan çalışan yabancı işçilere idari olarak 14.319 TL para cezası uygulanır. Bu ceza miktarı her yıl yapılan düzenlemeler ile arttırılmaktadır.
Uluslararası İşgücü Kanunu'nun 9. madde g bendine göre, milli güvenlik, kamu düzeni, kamu güvenliği veya kamu sağlığı açısından Türkiye'de çalışmasında sakınca bulunan yabancıların çalışma izni başvuruları reddedilir.
6735 sayılı Uluslararası İşgücü Kanununun 6. maddesi uyarınca yabancıların çalışma izni olmaksızın Türkiye'de çalışmaları veya çalıştırılmaları yasak olup buna aykırı olarak yabancı çalıştıran işverenlere ve yabancılara aynı Kanunun 23. maddesi uyarınca idari para cezası uygulanmaktadır.
10 yıl sigortasız çalışan kişi geriye dönük sigortasız çalıştığı yılları sigortalı hale getirmelidir. Bunun için de İş Mahkemelerinde hizmet tespit davası açmalıdır. Ancak hizmet tespit davası açılırken hak düşürücü sürelere dikkat etmek gerekir.
kişi üç yıldan altı yıla kadar hapis ve yirmi bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır. Ancak, tütün mamullerinin, makaron, yaprak sigara kâğıdı, etil alkol, metanol ve alkollü içkilerin kaçak olarak yurda sokulduğunun anlaşılması hâlinde, onuncu fıkra hükmüne istinaden cezaya hükmolunur.
SİGORTASIZ İŞÇİ ÇALIŞTIRMA ŞİKAYETİ NEREYE YAPILIR ? Bir işverenin sigortasız olarak işçi çalıştırdığının anlaşılması durumunda konuya ilişkin şikayet; ALO 170 üzerinden Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezine, CİMER'e ve işverenin bulunduğu il ve ilçedeki sosyal güvenlik kurumuna başvurarak yapılabilir.
Bu tür bir durumda kendisinin ödemesi gereken miktar 2022 yılı için 25 USD (İlk ay harç bedeli) + 35 USD (İlk aydan sonraki her ay için 5 USD) + Kart bedeli (2022 yılı için 110 TL) ve 240 TL idari para cezasının toplamı olacaktır.
Çalışma izni başvurusu Türkiye'den yapılacak ise doğrudan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na başvuruda bulunulur. Kural olarak yabancının Türkiye'den yapacağı başvurularda, yasal olarak en az altı ay süreli geçerli bir ikamet izninin olması gerekmektedir.
Başvuru formu, dilekçe veya herhangi bir evrak Genel Müdürlüğümüze gönderilmeyecektir. Başvuru işveren veya bağımsız çalışacak yabancı tarafından e-Devlet kapısı üzerinden (www.turkiye.gov.tr veya https://www.calismaizni.gov.tr) online olarak yapılacaktır.
Yabancılar için çalışma izni başvuruları, yurt dışında Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliklerine, yurt içinde ise doğrudan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na yapılmaktadır. Çalışma izni başvurularının elektronik ortamda yapılması gerekmektedir. Çalışma iznini verecek makam, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'dır.
Aynı şekilde sigortasız işçiyi aylık prim hizmet belgesinde de göstermediği her ay için 2 asgari ücret ceza alır. Ücret bordrosunda göstermediği için ise yarım asgari ücret ceza uygulanır. Ek olarak, yasal defter kaydetmediği her ay için yarım asgari ücret ceza alacaktır.
Yurt içinden yapılan çalışma izni başvurularında 4.635,30 TL Harç ücreti ve 356,00 TL kart ücreti bulunmaktadır, fakat yurt dışı başvurularında çalışma izni harç ücretleri karşılıklık esasına göre farklılık gösterebilmektedir, yurt dışı başvurularda ödemeler bulunan ülkenin para birimiyle yapılmaktadır.
Yabancılar, ilk çalışma izni başvurularını bulundukları ülkelerdeki Türkiye Cumhuriyeti konsolosluklarına yapar. Konsolosluk, bu başvuruları doğrudan Bakanlığa iletir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri