İmar Para Cezası Hesaplama Örneğin 2022 yılında I. Sınıf A grubu yapılardaki usulsüzlükler için metrekare başına 12,50- TL idari para cezası belirlenmiştir*. Bu gruba ait bir yapıda 100 metrekarelik bir alanda kanuna aykırılık olması halinde 100×12,50= 1.250-TL idari para cezası uygulanır.
Vatandaşlarımızın kaçak yapılaşmalar ile ilgili daha dikkatli olmasını önemle rica ederiz. Rayiç bedeli 100 lira olan 1000 metrekare imar parselinde, 100 metrekare 3A grubu bir kaçak yapı için kanun öncesinde 12.552,67 TL olan para cezası yeni kanunla 315.387,06 lira olacaktır.
İmar Kanununa aykırı olan yapının aykırılığı inşaat alanı üzerinden hesaplanamıyorsa, kaçak bölme duvarı gibi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yayımlanan birim maliyet listesinde aykırılığa konu imalat için belirlenen birim maliyet fiyatının %20'si kadar imar para cezası temel para cezası olarak belirlenir.
İmar para cezası kesildikten sonra encümen kararının ilgili kişiye tebligatı yapılmaktadır. Tebliğ tarihinden itibaren 30 günlük yasal süresi içerisinde para cezası ödenmezse tahsil aşaması devreye girer. Amme Alacaklarının Tahsili Usulü Hakkında Kanun hükümleri kapsamında 6183 sayılı kanun maddesi uygulanır.
Kaçak yapı cezası işlendiğinden itibaren ödenmemesi durumunda, devlet yaptırırım yetkisini kullanmaktadır. Eğer kaçak yapı cezası ödenmez ise ve inşaat alanı aktif olarak yaşama açık olarak kullanılıyorsa inşaat sahibi ya da firma sahibi ilk olarak ceza miktar artırımına sonrasında ise hapis cezasına tutulmaktadır.
İlgili 28 soru bulundu
Yasadışı bahis oynamanın cezası 2022 yılında internet üzerinden sorgulanabilir. Hakkında idari para cezasına hükmedilen kişiler, UYAP Vatandaş veya e-devlet üzerinden cezasını görebilir. Asliye ceza mahkemeleri seçilmek suretiyle sorgulama yapılması gerekir.
3194 sayılı İmar Kanunu'nun 42. maddesine göre, ruhsat alınmadan veya ruhsat ve eklerine veya imar mevzuatına aykırı olarak yapılan yapının yapı sahibine verilecek para cezasının belediye ve mücavir alan sınırları dışında en büyük mülki amir tarafından verilmesi gerekmektedir.
imar: İmar para cezasına gecikme zammı uygulanmaz. 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun konusu olan gecikme faizi 6183 sayılı kanunda yer almadığından ceza mahiyetindeki amme alacaklarına gecikme faizi uygulanamayacağı hk. (Danıştay Altıncı Dairesinin 13.10.2005 gün ve E:2003/7675, K:2005/4718 sayılı kararı.)
3194 Sayılı İmar Kanunu kapsamında düzenlenen idari para cezalarına idari yaptırım tutanağının ilgiliye tebliğ edildiği tarihten itibaren en geç 60 gün içerisinde İdare Mahkemelerinde iptal davası açılabilir.
İmar para cezaları, imar mevzuatına aykırı olarak yapıyı yapan kişiye, yani yapının sahibine verilmelidir. Yapının sahibi kavramından maksat, mevzuata aykırı olarak yapılan inşai faaliyeti yapan kişidir.
a) İdari para cezasına karşı süresi içinde kanun yoluna başvurulmaması halinde, dava açma süresinin sonunda kesinleşir. b) Hususi kanunlarında kanun yolu düzenlenmeyen idari para cezaları, tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içinde sulh ceza hakimliğine başvurulmadığı takdirde, bu sürenin bitiminde kesinleşir.
Bu eylemler, 42. maddenin 5. fıkrasına göre cezalandırılır. Buna göre, bu yapıların diğer şartlar taşınmasına rağmen sadece muhtarlık izni alınmaksızın yapılması halinde yapı sahibine bin Türk Lirası (2022 yılı için 1.485,00 TL) idari para cezası verilir.
Dolayısıyla 31.12.2022 tarihine kadar yapılmış ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı yapılar yapı sahiplerinin 3 Mayıs 2023 tarihine kadar başvurmaları ve belirlenecek kayıt bedelinin 30 Mayıs 2023 tarihine kadar ödenmesi halinde Yapı Kayıt Belgesi verilerek hukuka uygun hale getirilecektir.
İmar para cezasını 1 ay içinde ödemeyen ilgili adına ödeme emri düzenlenir. İlgili tarafından ödeme emrine karşı tebliğinden itibaren idare mahkemesinde 15 gün içerisinde dava açılması mümkündür. Ödeme emrine rağmen imar para cezası ödenmezse, haciz işlemlerine başlanır.
Yapı ruhsatına aykırı olarak yapılan ya da yapı ruhsatı olmayan yapı için, ilgili belediye ya da il özel yönetimi 3194 sayılı Yasa'nın 32 ve 42. maddeleri çerçevesinde yıkım kararı alma ve yönetsel para cezası uygulama yetkilerini kullanır. İlgili belediye ya da il özel yönetimi istemi durumunda yıkım, OSB'ce yapılır.
İdari para cezalarının ödenmemesi durumunda, icra ve haciz işlemleri yapılmaktadır. İdari para cezaları mahkeme kararıyla verilmediğinden, herhangi bir hapis cezası söz konusu olmamaktadır. İdari para cezasını veren kurum, cezayı alan kişi aleyhine icra takibi başlatarak alacağını tahsil edebilmektedir.
müsaade eden kişi iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. özel imar rejimine tabi yerlerde uygulanır. gereğince kamu davası açılmaz, açılmış olan kamu davası düşer, mahkum olunan ceza bütün sonuçlarıyla ortadan kalkar.
Son olarak imar mevzuatına aykırı yapı sahibi hakkında Türk Ceza Kanunu'nun 184. maddesinde düzenlenen imar kirliliğine neden olma suçu nedeniyle Asliye Ceza Mahkemesinde ceza davası açılır.
Cezaya muhatap olanın ekonomik durumunun müsait olmaması halinde idari para cezasının ödeme süresi içinde cezayı veren birimden taksitlendirilmesi talep edilebilir.
Bu maddedeki idarî para cezalarını vermeye belediye encümeni yetkilidir.
İdari para cezasına kişiye tebliğinden itibaren 15 gün içerisinde itiraz edilmediği takdirde, karar kesinleşir. Yapılan tebliğ evrakında belirlenen süre içerinde ödenmemesi durumunda ilgili hakkında idare tarafından icrai işlem başlatılır.
Yetkili mahkeme tarafından uygun görülen adli para cezası ödenmezse cezası hapis cezası olarak değiştirilir. Buna bağlı olarak da kişinin kamu yararına çalışması uygun görülür. Hükümlü ceza miktarına göre belirlenen gün sayısınca çalışma yapar. Çalışma süresi ise 2-8 saat aralığında değişir.
Ruhsata aykırı veya ruhsatsız yapılan bina, belediye encümeni veya il idare kurulu kararını müteakip, belediye veya valilikçe yıktırılır ve masrafı yapı sahibinden tahsil edilir. Bu yolun hukuka uygun şekilde izlenebilmesi için, öncelikle idare tarafından usule uygun şekilde yıkım kararı verilmesi gerekir.
Bu şekilde kaçak inşaat yapan vatandaşlarımız yaptıkları binaya kapı numarası alabilmek için başvurduklarında, ilgili yasa ve yönetmelikler gereği binaya kapı numarası verilmekte, ancak kaçak işlemleri ile ceza kesilmekte ve yapılan bina yıkılabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri