Kaçış yolları kapsamına; a) Oda ve diğer bağımsız mekânlardan çıkışlar, b) Her kattaki koridor ve benzeri geçitler, c) Kat çıkışları, ç) Zemin kata ulaşan merdivenler, d) Zemin katta merdiven ağızlarından aynı katta yapı son çıkışına götüren yollar, e) Son çıkış, dâhildir.
MADDE 31- (1) Kaçış yolları, bir yapının herhangi bir noktasından yer seviyesindeki caddeye kadar olan devamlı ve engellenmemiş yolun tamamıdır.
MADDE 47- (1) Kaçış yolu kapılarının en az temiz genişliği 80 cm'den ve yüksekliği 200 cm'den az olamaz. Kaçış yolu kapılarında eşik olmaması gerekir. Dönel kapılar ile turnikeler, çıkış kapısı olarak kullanılamaz. (2) Kaçış yolu kapıları kanatlarının, kullanıcıların hareketini engellememesi gerekir.
Bir bina veya konstrüksiyonun herhangi bir noktasından yer seviyesindeki caddeye kadar olan devamlı ve engellenmemiş çıkış yolunun tamamına kaçış yolu denilir. Kaçış yolları, 3 veya daha az katlı binalarda 60 dakika yangına dayanıklı, 4 kat ve daha yüksek binalarda 120 dakika yangına dayanıklı bölmelerle ayrılmalıdır.
“Kaçış yollarının belirlenmesinde yapının kullanım sınıfı, kullanıcı yükü, kat alanı, çıkışa kadar alınacak yol ve çıkışların kapasitesi esas alınır. Her katta, o katın kullanıcı yüküne ve en uzun kaçış uzaklığına göre çıkış imkânları sağlanır.”
İlgili 18 soru bulundu
Yangın esnasında binanın boşaltılmasının hızlı olabilmesi için kaçış yolları ve yangın merdivenleri basınçlandırılarak dumanın içeriye girmesi engellenir. Yangında dumanın yangın merdivenine ve içeriye değil de dışarı atılması gerekmektedir. Bunu da basınçlandırma yöntemi ile yapmak gerekmektedir.
Yeşil Rengin Anlam ve Amacı : 1-Acil Çıkış - Kaçış ve İlk Yardımı işaret eder. Yeşil Rengin Verdiği Bilgi ve Talimat: 1- Kapılar, Çıkış yerleri, Çıkış yollarının bulunduğu yerleri işaret eder.
Karşılaşılabilecek acil durum karşısında içeride bulunanların tahliyesini planlamak için hazırlanan, kaçış yollarının, kaçış yönlerinin, çıkış kapılarının, müdahale envanterlerinin ve yangından korumalı ya da korumasız bölümlerin belirtildiği ve gösterildiği krokiye Acil Durum Tahliye Planı denir.
Uluslararası standartlara göre kullanım amacına ve binanın risk sınıfına göre, tek bir yönden kaçış olması durumunda bir mahalden çıkış en fazla 6-12 m ve yangın merdivenine ulaşmak için toplam mesafe 12-18 m, birden fazla çıkış olması durumunda bu değerler 12-24 m ve 25-45 m olmaktadır.
Kaçış uzaklığı ölçülecek en uzak nokta, mekânı çevreleyen duvarlardan 40 cm önde alınır. Zemin kattaki dükkân ve benzeri yerlerde kişi sayısı 50'nin altında ve kaçış uzaklığı en uzak noktadan dış ortama açılan kapıya olan uzaklık 25 m'den az ise, bina dışına tek çıkış yeterli kabul edilir.
Mekanik arızalar, • Fren sisteminin doğru kullanılmaması, vb. sebeplerle fren kontrolünü yitirmiş ağır yüklü taşıtların trafik koridorundan ayrılarak izole edilmesini ve kontrollü bir şekilde durdurulmasını sağlayarak can ve mal kayıplı kazaların önüne geçilmesini amaçlayan bir yapıdır.
Herhangi bir yangın durumunda bina içindeki insanların hızlı ve güvenli bir şekilde yangın alanından uzaklaşmak üzere tasarlanan, koruması ve ateşe dayanıklığı yüksek olan kaçış merdivenidir. Bu yangın merdivenleri Z tipi ve dairesel yangın merdiveni olmak üzere ikiye ayrılır.
Acil kaçış rampası karayollarında genellikle fren sorunları nedeniyle kontrolden çıkan araçların güvenle durmasını sağlar. Rampa; toprak, kum, mıcır ya da mekanik elemanlardan oluşabilir.
Yangın uyarı butonları yangın kaçış yollarında tesis edilir. Yangın uyarı butonlarının, bir kattaki herhangi bir noktadan o kattaki herhangi bir yangın uyarı butonuna yatay erişim uzaklığının 60 m'yi geçmeyecek şekilde yerleştirilmesi gerekir. Engelli veya yaşlıların bulunduğu yerlerde bu mesafe azaltılabilir.
Korunumlu Koridor/Hol: Bitişik olduğu mekanlardan yangına karşı dayanıklı yapı elemanlarıyla ayrılarak yangın etkilerinden korunmuş hol ya da koridordur. Yangın Güvenlik Holü: Kaçış merdivenlerine yangının ve dumanın geçişini engellemek için yapılacak yangın güvenlik holleridir (TYKY m.7). f) Son çıkış dahildir.
Yangın Kapısı Ne Tarafa Açılır? Yangın Kapısı içeriden dışarıya doğru açılmaktadır.
(4) Kaçış uzaklığı, yatak odası veya süit odanın çıkış kapısından başlayarak bir kaçış merdivenine, dış kaçış geçidine veya dış açık alana açılan çıkış kapısına kadar olan ölçüdür.
Bina yüksekliğinin 15.50 m.'nin altında olması durumunda dengelenmiş merdiven, kaçış merdiveni olarak kabul edilir.
Yasal Zorunluluk: Yangın Kapılarımız, E120, EI2 120 yangın dayanım sınıfına göre EN 16034-1 standardı ile uyumlu hale getirilmiştir. Kaçış yolu kapılarının genişliği en az 80 cm, yüksekliği 2000 cm'den az olamaz. Eşik olamaz.
Acil Çıkış Levhası Yangın ve deprem gibi acil durumlarda acil çıkış kapılarına yönlendirilmede kullanılır. Elektriğin devre dışı kaldığı acil durumlarda yaydığı ışıkla karanlıkta yolunuzu bulmanıza yardımcı olur.
Tahliye; yangın güvenlik sorumlusunun gerekli görmesiyle başlayan, müdahale ile eşzamanlı yapılan canlıların tehlikeli ortamdan güvenli toplanma merkezlerine hızlı ve planlı bir şekilde intikalinin sağlanması eylemidir.
BİNALARIN YANGINDAN KORUNMASI HAKKINDA YÖNETMELİK Yangın tahliye projesi: Mimari proje üzerinde, kaçış yollarının, yangın merdivenlerinin, acil durum asansörlerinin, yangın dolaplarının, itfaiye su verme ve alma ağızlarının ve yangın pompalarının yerlerinin renkli olarak işaretlendiği projedir.
Emredici işaret: Uyulması zorunlu bir davranışı belirleyen işarettir. Acil çıkış ve ilkyardım işaretleri : Acil çıkış yolları, ilkyardım veya kurtarma ile ilgili bilgi veren işaretlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri