Düşük tansiyonun en yaygın görülen belirtileri arasında bayılma hissi, göz kararması, baş dönmesi ve terleme gelir. Hipotansiyonun neden oluştuğuna, ne kadar hızlı geliştiğine ve buna neyin sebep olduğuna bağlı olarak düşük tansiyon belirtileri de farklılık gösterir.
Göz kararmasının nedeni kan basıncındaki düşüştür. Oturma pozisyonundan ya da uzanırken aniden kalkıldığında o esnada bacakta biriken kan, kan basıncının düşmesine ve dolayısı ile göz kararmasına neden olur. Kan basıncının düşmesi göz kararması yanı sıra da baş dönmesi ya da bayılma hissini beraberinde getirir.
Düşük tansiyon, tıbbi adıyla hipotansiyon, kan basıncının 90/60 mmHg değerinin altına düşmesi olarak tanımlanır. Düşük tansiyon çoğu kişide belirti göstermeyebilir. Bazı kişilerde ise tansiyon düşüklüğü; sersemlik, yorgunluk, baş dönmesi, bulantı, bulanık görme ve bayılma gibi belirtilere neden olabilir.
Göz kararması birçok sebebe bağlı olarak oluşmaktadır. Uzun süre açlık veya susuzluk, yorgunluk, uykusuzluk, hareketsizlik gibi sebeplerle oluşacağı gibi; kansızlık, tiroid sorunları, vertigo, kalp hastalıkları, boyun damarlarında daralma ve daha birçok ciddi sağlık sorunu sebebi ile de oluşabilmektedir.
Baş dönmesi ile birlikte göz kararması şikayeti olan kişiler bu sorunu her hangi bir neden olmadan sürekli tekrar ediyorsa muhakkak uzman bir doktora başvurmalıdırlar. Doktorun da uygun görmesi durumunda, kişi göz, nöroloji ve KBB gibi farklı alanlardaki doktorlara yönlendirilebilir.
İlgili 43 soru bulundu
“Ayağa kalkınca aniden göz kararması neden olur?” sorusunun pek çok cevabı olabilir. Ancak bu durumun en temel sebebi, hızla kalkıldığında kan basıncında ani bir düşüş olmasıdır. Ayağa kalkmakla beraber yer çekimi bacaklardaki kanı aşağı doğru çeker ve kan basıncı da bu şekilde düşer.
“Her taraf dönüyor, başımı sabit tutamıyorum, gözlerim kararıyor, yer ayağımın altından kayıyor, bir yana doğru kayıyorum, kafamın içi boşalıyor” veya “Başım dönüyor, gözlerim kararıyor, midem bulanıyor” şeklinde ifadeler sıkça duyulur. Bunların hepsi baş dönmesi yani vertigo belirtileri kapsamında kabul edilir.
B12 eksikliği de tıpkı demir eksikliği gibi kansızlığa neden olabilir. Bu durumda çarpıntı, efor kapasitesinde azalma, çabuk yorulma, göz kararması gibi sorunlara neden olabilir. Yaşla birlikte B12 emilimi ve vücutta depolanma yeteneği azalır. 65 yaş üstü kişilerde B12 depresyon riskini artırır.
Ayağa kalkınca göz kararması ve baş dönmesi, birçok farklı nedene bağlı olarak ortaya çıkabilen yaygın bir durumdur. Bu belirtilerin başlıca nedenleri arasında düşük kan basıncı, dehidrasyon, kalp problemleri, iç kulak sorunları ve diyabet bulunabilir.
Ayağa kalkınca baş dönmesi neden olur? Ayağa kalkarken baş dönmesinin nedeni, aniden pozisyon değişikliği nedeniyle kan basıncının düşmesi olabilir. Bu, özellikle düşük tansiyon, dehidrasyon veya iç kulak problemleri gibi durumlarda görülebilir.
Tansiyon Neden Düşer? Vücudun aşırı düzeyde susuz kalması, sağlıksız- dengesiz beslenme, alınan bazı tansiyon, kalp, idrar söktürücü ilaçları, uzun süre hareketsiz kalmak, uzun süre sıcakta kalmak, kalp yetmezliği, damar genişlemeleri de düşük tansiyon neden olur sorusunun yanıtlarından sayılabilir.
Düşük Tansiyon Nedir? Tansiyon değerinin 9/6 seviyesinin altına düşmesi düşük tansiyon olarak kabul edilmektedir. 9/6 değeri; kan basınç değerinin üst sayısının 90 milimetre civa, alt sayısınınsa 60 mm civa olduğunu göstermektedir.
Bir insanda olması gereken tansiyon oranı yaklaşık 120/80 mm Hg'dır. Ancak ölçümler, 90/60 mm Hg. dolaylarında ise kişinin kan basıncı(tansiyonu) düşük demektir ki bu hipotansiyonu işaret ediyor olabilir!
Kan basıncının 200 mmHg / 130 mmHg değerlerinden yüksek olmasıdır. Baş ağrısı, çift görme, görmede azalma, ışık çakmalarına neden olur.
Bulanık Görme: Düşük tansiyon, gözlere yeterli kan akışını sağlayamadığı için bulanık görme sorununa neden olabilir. Bulanık görme, görme kalitesini düşürebilir veya göz yorgunluğuna yol açabilir. Baş Ağrısı: Tansiyonun düşmesi beyindeki kan damarlarının genişlemesine veya daralmasına neden olabilir.
Tansiyon ölçümü sonucunda 90/60 mmHg yani 9'a 6 altında bir rakam çıkarsa düşük tansiyon söz konusu olur. Bu durumun düzeltilmesi ve hemen gereken önlemlerin alınması gerekir. Tansiyonun düşmesi özellikle de göz kararmasına neden olabilir.
Baş dönmesi için nöroloji bölümüne gidilir. Baş dönmesi kendi başına bir hastalık olarak değil bir hastalığın semptomu ya da nedeni olarak bilinir. Bundan dolayı yapılacak testler için birden çok polikliniğe gitmek gerekebilir. Ancak baş dönmesinin ilk adımında randevu nöroloji bölümünden alınmalıdır.
Aşırı yorgunluk, yeterli uyumama ya da normalden fazla uyuma göz altlarında koyu halkaların oluşmasına neden olabilir. Uykusuzluk, ciltte donuk ve soluk bir görünüme neden olarak cilt altındaki koyu dokular ve kan damarlarının ortaya çıkmasına neden olabilir.
Bunun en temel sebebi, kan basıncının davranış ve hareketlerimize bağlı olarak kendini dengelemek için değişmesidir. Göz kararması belirtileri diğer semptomlarla ortaya çıkabilir. Bunlar; baş dönmesi, bayılma hissi, bulanık görme, hızlı kalp atışı, bulantı, denge kaybı ve terleme olabilir.
Günümüzde en sık sorulan sorulardan biri de baş dönmesi için hangi doktor gidilir sorusudur. Nöroloji polikliniğinden alınan randevu sonucu uzman doktorun gerçekleştireceği muayene hastalığın teşhis edilmesi için atılacak en önemli adımdır.
Göz kararmasının ana sebebi kan basıncındaki düşüştür. Otururken veya uzanırken ani bir şekilde kalkıldığında kan basıncı da düşer, bu sebeple göz kararması meydana gelebilir. Yoğun ve yorucu geçen günler, aşırı stres, aşırı sıcak ve uzun süren açlık gibi sebepler de göz kararmasını beraberinde getirebilir.
Vertigoda kişi kendisinin veya etrafındakilerin döndüğüne dair bir hisse kapılır. Vertigoya bulantı, kusma, anormal göz hareketleri ve terleme eşlik edebilir. İşitme kaybı ve kulak çınlaması görülebilir. Görme bozukluğu, yürümede zorlanma ve bilinç değişiklikleri tabloya eşlik edebilir.
Göz Tansiyonu Baş Ağrısı Yapar Mı? Göz tansiyonu ancak tansiyon krizi esnasında tansiyon değeri 50-60 mmHg düzeylerine çıkarsa baş ağrısı yapar. Tansiyon ölçümü 20'nin üzerine çıktığında yüksek tansiyondan bahsedilir. 30-40 gibi aslında oldukça yüksek tansiyon düzeylerinde bile baş ağrısı olmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri