Osmanlı Devleti'nde kadı, kaza adı verilen yerleşim yerlerine, belirli bir süre için atanan, hem mülki idare amiri hem tabiri caizse belediye başkanı hem de emniyet müdürlüğü görevlerini ifa eden, şer'i ve örfi yargıdan tek başına sorumlu olan kişidir.
Kadı, tarihte İslam ülkelerinde insanlar arasında meydana gelen hukuki anlaşmazlıkları sonuçlandırmak, hukuka aykırı davranışların cezasını hükme bağlamak, verdikleri hüküm ve cezaları infaz etmek üzere devletin yetkili kurumları tarafından görevlendirilmiş kimsedir.
Osmanlı Devleti'nde kadı, kaza adı verilen yerleşim yerlerinde, belirli bir süreliğine mülki idare amiri, yerel yönetici ve emniyet müdürlüğü görevlerini yerine getirmek için merkezi yönetim tarafından atanan, şer'i ve idari yargıdan tek başına sorumlu olan bir kamu görevlisidir.
Arapçada kaza (kada) kökünden ism-i fail olan kadı, fıkıh terimi olarak insanlar arasında meydana gelen çekişme ve davaları şer'i hükümlere göre çözümlemek için yetkili makamca tayin edilen kişiyi ifade eder. Osmanlı tarihinde yargı görevini kadılar yapmaktadır. İslamiyette ilk kadı, Hz. Muhammed'dir.
Yardımcıları Geniş bir bölgede bütün davaları göremeyen kadının nâibleri vardı; naibler kadının görevlerini kendi nahiyelerinde yerine getirirlerdi. Şehrin asayişini sağlamakta kadıya subaşı, asesbaşı, kalelerde dizdarlar gibi görevliler yardımcı olurdu.
İlgili 22 soru bulundu
Osmanlı Devleti'nde kadı, kaza adı verilen yerleşim yerlerine, belirli bir süre için atanan, hem mülki idare amiri hem tabiri caizse belediye başkanı hem de emniyet müdürlüğü görevlerini ifa eden, şer'i ve örfi yargıdan tek başına sorumlu olan kişidir.
Hukukî uyuşmazlıkları ve davaları karara bağlamak üzere devletçe tayin edilen görevli, hâkim. İslâm devletlerinde yargı sisteminin başında bulunan görevliye verilen unvan. İslâm tarihinde askerler arasındaki davalara bakan ordu kadısı, Osmanlılar'da Dîvân-ı Hümâyun'un üyesi, yargı ve eğitim teşkilâtının sorumlusu.
Osmanlı'da kadıları kim atar? Kadılar kamu görevlisi olarak çalıştıkları için medresede eğitim görmüş ve hukuk bilgisine sahip kişiler arasından devlet tarafından atanırdı. İlk zamanlar kazaskerin önerisi, padişahın kararı ile atanan kadılar, Fatih Sultan Mehmet ile birlikte vezirler tarafından atanmaya başlamıştır.
Kādılkudât, III. (IX.) yüzyılın sonlarına kadar umumiyetle başşehrin kadısına verilen bir şeref unvanı iken sonraki dönemlerde devletin ülke ya da bölgedeki yargı teşkilâtının üst yöneticisi konumunu kazandı; ülkenin çeşitli bölgelerinde ve şehirlerinde görev yapan bütün kadılar onun nâibi olarak tayin edilir oldu.
Dursun Fakih, Osmanlı'nın kuruluş döneminde yaşamış ünlü bilginlerden birisidir. Şeyh Edebali'nin kızıyla evlenerek onun damadı olmuştur. Osman Gazi'nin ise bacanağıdır. Birçok kaynakta Osman Gazi adına ilk hutbeyi okuyan, Osmanlı Devleti'nin ilk kadısı, imam-hatibi ünvanını taşıyan kişi olduğu bildirilir.
Kadılık İslam Ortaçağında ortaya çıkmış bir idari ve adli görevdir. Osmanlı'da ilmiye sınıfı itfa(müftülük), müderrislik(profesörlük) ve kaza(kadılık) olarak üç iş grubuna ayrılmıştır. Osmanlı'da kadı, en önemli mülki amir ve yargıçtır.
Kadılar ilk zamanlar halife, sonrasında valiler tarafından tayin edilmiştir. Bir hukuk insanı, şeri hakim olarak, mutlak yetkiye sahip olan, daima bağımsız olan bir vekil konumunda görev yapan kişidir. Adaleti tek başına uygulayan bir kişidir. Kadı olmak için önce medrese bitirmeli ve sonrasında icazet alınmalıdır.
Edebali'nin tedrisinden geçerek kadılık, imamlık ve hatiplik yapan Dursun Fakıh, Osmanlı Devleti'nin kuruluşundaki en önemli manevi liderlerinden biridir. Dursun Fakıh, Osmanlı Devletinin ilk imam-hatibi ve ilk kadısı olma şerefini de elde etmiştir. 'Gazavetname' adlı bir eseri bulunmaktadır.
Arapça ḳḍy kökünden gelen ḳāḍi قاضٍ “yargıç” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça ḳaḍā قَضَى “yargıladı” fiilinin fāˁil vezninde etken fiil sıfatıdır.
Eyyûbîler'de kaza teşkilâtının başı Kadılkudat(başkadı) dır. Hükümdar tarafından bir menşurla tayin edilen başkadı ülkedeki kadıların tayin-azil ve diğer işlemlerini yürütür, vakıflara bakardı[22]. Ordu için ayrı bir kazâ teşkilâtı vardı.
Osmanlı Devleti'nin İlk Kadısı Dursun Fakıh - YouTube.
Osmanlı'nın Son Döneminde Kadı Yetiştiren Bir Okul: Medresetü'l-Kudât.
Osmanlı ilmiye sınıfının bir mensubu olan naib genellikle Osmanlı şerʻi mahkemesinde kadı yetkisiyle görev yapan bir kişiydi. Naib Osmanlı adliye teşkilatında kadı yardımcısı ve vekiliydi. Kadı tarafından atanır, bu atama Anadolu veya Rumeli Kadıaskeri tarafından onaylanırdı.
Ebû Hanîfe'nin önde gelen talebesi Ebû Yûsuf, ilk kâdılkudât olarak atanan âlim olmuştur.
Sarayda çok çocuk olması hanedanın devamı için gerekli bir durumdu. Dolayısıyla devletin geleceğinde başka hiç kimsenin söz sahibi olmaması için yabancı evlilikler kısıtlanmadı. Ayrıca İslam dininin başka milletlere yayılması için de yabancı evliliklerin gerekli olduğu görüldü.
Kösem sultan çocukları tahtta olduğu için çok güçlüdür ve inanılmaz gaddardır. Hürrem ise muhteşem zekası sayesinde nüfuzludur. Kanuninin aşkı sayesinde bu kadar nüfuzlu olmuştur. Tarih kitaplarından da okuduğunuzda kösem ve Hürrem sultanların ne kadar kudretli oldukları anlaşılır.
Osmanlı hareminde ortalama olarak 400 kadın bulunduğu, bu sayının 1600'e kadar çıkabildiği ifade edilmektedir. Devlet içinde yer edinmeye başlayan haremin iki temel fonksiyonu vardır: Birincisi, padişahın aile yaşamını sürdürdüğü; padişah, şehzade ve devlet ileri gelenlerine cariye ve eş temin edilen yer olmasıdır.
Kadı, sultanın kural koyma yetkisinin temsilcisidir. Osmanlı toplum ve devlet yapısında meydana gelen değişimlere bağlı olarak kadılar, şer'i hukuk yanında giderek örfi hukuk alanında da yargılama faaliyetinde bulunmuşlardır. Kadı, Kadılık Müessesesi, Ulema, Osmanlı Hukuku, Şer'i Hukuk.
Kazasker Osmanlı döneminde aynı zamanda kadıasker olarak da bilinir. Osmanlı Devleti'ndeki Şer'i davalara bakan hakimdir. Birçok farklı görevi bulunur ve bu görevlerini uzun yıllar devam ettirmiştir. Bu bağlamda kadı kararlarına itiraz Osmanlı Devleti'nde kazaskerin üzerinden gerçekleşirdi.
Bazen bir eyalete ve bazen muhtelif eyaletlere ait olarak tutulmuşlardır. Bu defterlerde valilere, kadılara ve saireye hitaben yazılan hükümler bulunmaktadır. Aynı zamanda mühimme defterini tutan kişi de bu defteri tutan kişi aynıdır. İkisini de nişancı tutar ve defterdar belli aralıklarla kontrol eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri