Sambucus latince adı ile bilinen kara mürver, Adoxaceae familyasına ait çiçekli bitki cinsidir. Bu familyaya ait çeşitli türlere yaygın olarak mürver veya mürver meyvesi denir. Bu bitki son yıllarda c vitamini ve multivitamin gibi takviyelere sıkça eklenmektedir.
Çok yıllık çiçekli bir bitki olan mürver, mavi, bordo ve siyaha kaçan bordo renklerinde de meyvelere sahip olabiliyor. Bu meyvelerin tadı hafif mayhoş, hafif de tatlı. Yapraklarından tutun çiçeklerine hatta ağaç kabuklarına kadar her şeyi tüketilebiliyor.
Kara mürver eski dönemlerden beri soğuk algınlığı ve gribe karşı şifa bulmak için kullanılan bir bitkidir. Antioksidan özellikleri sayesinde solunum yolu enfeksiyonlarını hafifletmeye ve virüslerin çoğalmasını engellemeye yardımcı olabilir.
Mürverin idrar söktürücü özelliği bulunur. Terletici olması nedeniyle grip, üşütme, nezle ve soğuk algınlığı hastalıklarının tedavisinde yardımcı olur. Terleterek toksinlerin atılmasını sağlar. Balgam söktürücü özelliği ile göğsü yumuşatır ve üst solunum yolları enfeksiyonu tedavisinde destekleyici olarak kullanılır.
Öncelikle kara mürver kendisi tek başına çiğ olarak yenilmesi önerilen bir meyve değildir. Çünkü içerisinde zararlı olabilecek bileşimler vardır bundan dolayı kaynatılarak tüketilmesi uygun görülür. Farklı olarak, kurutulmuş mürverler ile çay yapılarak da tüketimi sağlanabilmektedir.
İlgili 39 soru bulundu
Mürver ağaçları genellikle Kuzey Afrika, Anadolu, Asya, Avrupa topraklarında yetişmektedir. Ülkemizde ise Marmara, Karadeniz ve Ege Bölgesi'nde yetiştirilmektedir.
Mürver, genellikle kuzey yarım kürede yetişen, küçük boylu ağaçlar veya çalılardır. 9 ile 40 arasında farklı mürver çeşidi olduğu tahmin edilir. Ülkemizde ağaç formunda Kara Mürver (Sambacus nigra) ve otsu formda Bodur Mürver (Sambucus ebulus) olmak üzere 2 mürver türü yetişir.
Bu familyaya ait çeşitli türlere yaygın olarak mürver veya mürver meyvesi denir. Bu bitki son yıllarda c vitamini ve multivitamin gibi takviyelere sıkça eklenmektedir. Yurt dışında daha çok elderberry adı ile bilinse de ülkemizde sambucus nigra ve kara mürver olarak tanınır.
Mürverin çiçeği, kabukları ve meyvesi kullanılmaktadır. Yaprakları ise özellikle cilt hastalıklarında kullanılabilir. Mürver çiçeği ve meyvesi reçel olarak tüketilebilir.
Mürver çiçeği, antik çağlardan beri şifalı bitki olarak kullanılmaktadır. Ancak içinde zehirli maddeler de barındırdığı için dikkatli biçimde kullanılmalıdır.
B vitaminlerinin pek çoğuna bünyesinde yer veren kara mürver, kansızlık sorununu çözmek isteyenlere önerilir. Yorgunluk ve uyku problemi yaşıyorsanız kan değerlerini yükseltmek için kara mürver çayı ya da şurubu tüketebilirsiniz.
Mürver; yaban mersini, ahududuya tip olarak renk olarak benzer bir meyvedir. Fakat onlar gibi dalından koptuğu gibi, çiğ olarak tüketilmesi önerilmez. 100 gr taze meyvesinde 3 mg siyanür barındırır. Piştiğinde ise siyanür maddesi yok olur, etkisini kaybeder.
Mürver, koyu mavi veya siyah renkli olur. Genellikle tatlı ve keskin bir tada sahiptir. Bu özelliği nedeniyle şurup, jöle, reçel ve ezme gibi çeşitli tatlılarda tercih edilen bir bileşendir.
Kara mürver bitkisi, çoğunluk olarak Afrika'nın kuzeyinde, Anadolu'da, Asya ve Avrupa topraklarında geniş alanlarda yetişme imkanı bulmaktadır. Türkiye sınırları içinde ise, Marmara, Ege ve Karadeniz bölgesi öne çıkmaktadır.
-100 gram mürver bitkisi 73 kalori içerir. C vitamininden zengindir. 100 gram'ı 35 gram C vitamini içerir. -Grip, nezle, baş ağrısı, kas ağrısı gibi semptomlara iyi geliyor. -Fareler üzerinde yapılan çalışmalarda beyaz kan hücrelerini artırarak bağışıklığı artırdığı tespit edilmiştir.
Her yaprak 5–30 cm uzunluğundadır ve tırtıklı kenar boşluklarına sahiptir. Kara mürver meyveleri küçük siyah veya mavi-siyah salkımlarda bulunur. Kara mürver meyveleri oldukça ekşidir ve yenmesi için pişirilmesi gerekir. Kara mürver çiçeklerinin narin bir misket aroması vardır ve çiğ veya pişmiş olarak yenebilir.
Meyveler pişirilerek tüketilebilir. Çorbalarda tatlandırıcı olarak kullanılır.
Commiphora myrrha, Afrika'da özellikle Yemen, Somali, Suudi Arabistan ve Etyopya'ya özgü bir bitkidir. Kızıldeniz, Hint Okyanusu kıyılarında da yetişmektedir.
Zehirli olabilen cüce mürverden ( Sambucus ebulus ) kaçının . Mürverin güvenilir bir preparatını kullanın çünkü çiğ veya olgunlaşmamış meyvelerin yanı sıra yapraklar, tohumlar ve kabuklar zehirli siyanürle ilgili bir kimyasal içerir.
Dal uçlarında bulunan beyaz çiçekleri tıpkı danteli andırır. Bu zarif ve narin görünümlü çiçeklerin kokusu da harikadır. Tadı önce tatlı sonrasında acı lezzettedir.
İdrar söktürücü özelliği bulunuyor, balgam söktürücü olarak kullanılabiliyor, göğsü yumuşatıyor. Terletici etkisi bulunan mürver çiçeği grip, üşütme, nezle, soğuk algınlığını geçirmede çok etkili oluyor. Zatürre ve bronşiti geçirmeye destek oluyor. Ateşi düşürüyor, anne sütünü artırıyor ve zayıflatıcı etki gösteriyor.
Mürver meyvesi hakkında...
Haziran ve Temmuz aylarında meyveleri toplanır, yaprakları ise Nisan'dan Temmuz'a kadar toplanıp kurutulabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri