Kadayıf yapılması için önce tepsi altına katı yağ katılmış pekmez sürülür. Bu tereyağı olursa daha makbul ve lezzetli olur. Daha sonra hamurdan yapılmış tel burmanın içine ceviz kırıntısı ile tel kadayıf doldurulup sarıldıktan sonra tepsiye sırasıyla koyulur.
Tereyağı ve pekmez ne kadar kaliteliyse kadayıf o kadar lezzetli olacaktır. Doğal, lezzetli ve sağlıklı pekmez ve tereyağını Recep Acar'da bulabilirsiniz!
İyice kadayıfın sıkışmasını sağlayalım. Önceden ısıttığımız 180 e gönderelim. Kıpkırmızı pişirelim. Şerbet dökünce rengi bir ton açılacağından iyice kızarmasını hatta bir tik fazla kızarmasını bekleyelim ki misss gibi kızarmış kadayıfımız şerbet dökünce beyaza dönmesin.
Genel olarak kabul gören kadayıf tariflerinden farklı bu tarifte kadayıf az pişirilir.Kalıplar halinde kesilmez; kıvamı daha sütlü ve yumuşak; rengi daha açıktır. HAZIRLANIŞI: Süt ve şekeri karıştırarak pişirin. Piştikten sonra 3-4 dakika kaynamasına izin verin. Bir kenarda soğuması içn dinlendirmeye alın.
En mühim püf noktası ise tatlının sıcak, şerbetin soğuk olması.
İlgili 15 soru bulundu
Kadayıf yaparken mantık oldukça basit aslında, 1'e 1 ölçü hep en doğru sonucu veriyor. Örneğin 1 kilo kadayıf, 1 kilo şeker, 1 litre su gibi.
Kadayıf şerbeti döküldükten sonra üstü kapatılır mı? Bu yüzden şerbetli tatlıların üzerini iyice kapattıktan sonra mutfağın yüksek bir yerinde ya da fırın içinde saklayabilirsiniz.
Hazır kadayıfın şerbeti için uygun bir tencereye toz şeker ve suyu alalım. Karıştırarak yaklaşık 10 dakika boyunca kaynamaya bırakalım. Sürenin sonunda kaynayan şerbetin içerisine limon suyunu ilave edelim ve 5 dakika daha kaynatarak ocaktan alalım, şerbeti soğumaya bırakalım.
Fırından çıkan kadayıfın ilk sıcaklığı geçtikten sonra üzerine soğumuş şerbeti gezdirerek her tarafının eşit şekilde ıslanmasını sağlayın. Şerbetin soğumuş olup olmadığını mutlaka kontrol edin. Şerbetiniz de sıcak olursa, tatlınız hamur olur.
Çiğ kadayıf tatlısının şerbeti için gerekli malzemeler. 500 gr su. 500 gr seker. 5-6 damla limon.
Şerbeti için; 3.5 su bardağı toz şeker. 3 su bardağı su.
Kadayıfın üzerine yağı gezdirerek döküyoruz. Yağı çekmesi için biraz bekliyoruz. Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında pişirelim. Şerbeti için şekeri, suyu ve sütü bir tencerede karıştırıp ocakta bir taşım kaynattıktan sonra ocaktan alıp ılınmaya bırakıyoruz.
Şerbet için şeker, pekmez, su tencerede çırpılır. Şeker iyice eriyene kadar çırpmaya devam edilir. ( Su ılık olsun) pişen tatlının üzerine ilk sıcaklığı geçince (5 dk sonra) şerbet kepçeyle dökülür. Üzerini kapatmadan şerbeti çekmesi beklenir. Soğuyunca servis edilir.
Esnaf lokantalarının, mahallenin en ünlü pastanesinin vitrininde tam kıvamında kabarmış görüntüsüyle göz kırpar ekmek kadayıfları. Üzerine mutlaka kaymak veya dondurma konur, yumuşacık dokusuyla bütünleşince lezzetine lezzet katılır.
Her derde deva üzüm pekmezi şerbeti, Selçuklu mutfağından günümüze kadar gelen şifalı bir içecek. Vitamin, kalsiyum, potasyum ve magnezyum bakımından zengin olan pekmez şerbeti, vücut direncinizi ve bağışıklık sisteminizi güçlendirmenin en güzel yolu.
Kadayıf Şerbeti: 6 su bardağı şeker, 4 su bardağı su ve 4-5 damla limon suyu ile kıvamı gelinceye kadar kaynatınız. Kızartmış olduğunuz kadayıfın üzerine ılık olan şerbetin tamamını gezdirerek dökünüz. Tepsinin üzerini bir kapak veya tepsiyle kapatıp 1 saat dinlendirdikten sonra servis yapınız.
Bu yüzden şerbetli tatlıların üzerini iyice kapattıktan sonra mutfağın yüksek bir yerinde ya da fırın içinde saklayabilirsiniz. Tıpkı reçel ve balda olduğu gibi şerbetli tatlılar buzdolabında saklanmamalıdır. Oda sıcaklığında hava ile temas etmeyecek şekilde saklayınız.
Kadayıf tatlısının çeşidi olarak görülen künefe tatlısı, 1930'lu yıllarda önce Mersin ilimizde, 1940'lı yıllarda ise Hatay da ve Urfa'da yapılmaya başlanmış, Arap kültürü temelli bir tatlıdır. Kadayıf tatlısından farkı ise daha ince telli olması ve içerisinde peynir olmasıdır.
4 su bardağı su. 2,5 su bardağı şeker.
Şerbeti için: 3 su bardağı toz şeker. 4 su bardağı su. Yarım limon suyu.
Pratik bir kıvam testi yapmak isterseniz şerbetten bir kaşık alıp başparmağınızın tırnağına damlatabilirsiniz. Eğer şerbet tırnağınızdan akmıyor, damla halinde yerinde duruyorsa şerbetin kıvamı doğru demektir. Gevrek tatlıların şerbeti ılık, kalın ve sert tatlıların şerbeti ise sıcak sıcak dökülmelidir.
Tatlının sıcak, şerbetin soğuk olmasına dikkat etmeden birbirlerine kavuşmalarına izin veriyorsunuz. Şerbetli tatlıların altın kuralıdır bu. Tatlı sıcakken bir köşede oda sıcaklığında soğuttuğunuz şerbeti üzerine dökeceksiniz ki tatlı dağılmasın, o şerbet her yerine işlesin.
Ocak orta ateşte açılır. Şerbet kaynamaya başlayınca ocak kısılır ve kıvam alıncaya kadar yaklaşık 15–20 dakika kaynatılır.
Tatlının şerbetini çekmesi için, oda sıcaklığında üstü açık bir şekilde bekletin. Tatlı bekledikçe, şerbeti çekebilir. Beklemenize rağmen çekmiyorsa, tatlınızı 100 dereceli fırında ortalama 15 dakika bekletin. Fırından çıkan hafif ısınmış tatlıyı tekrar oda sıcaklığında bekletin.
Uğraşarak hazırladığınız tatlının hamur olması oldukça talihsiz olabilir. Tatlınızın hamur olmasının en büyük sebeplerinden biri sıcak kadayıfa sıcak şerbet dökmektir. Bunu önlemek için soğuk şerbet ile sıcak tatlı birleştirilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri