Kademeli dağıtım yöntemi: Dağıtılan yardımcı gider yeri, esas üretim gider yerlerine ve kendisinden sonra gelen yardımcı gider yerlerine pay verir. Kendisinden önce dağıtılan gider yerine pay verilmez. Örnek: Yemekhane giderleri işçi sayısına, tamir-bakım servisinin giderleri yatırım tutarına göre dağıtılmaktadır.
KADEMELİ DAĞITIM
Gider Dağıtımında, - En fazla gider yerine hizmet sunmuş gider yerinden dağıtıma başlanır.
2. Dağıtım: 1. dağıtım sonrasında yardımcı gider yerlerinde toplanan giderlerin esas üretim yerlerine dağıtılmasıdır. 3. Dağıtım: Esas üretim gider yerlerinde toplanan üretim giderleri, gider yerlerinde üretilen mamullere yüklenmekte, faaliyet gider yerlerinde toplanan giderler ise sonuç hesaplarına aktarılmaktadır.
İkincil dağıtım ise, gelirin doğuşu ile kullanışı arasında geçen yeniden dağılımı ile ilgili konuları kapsamaktadır. Bu nedenle ikincil dağıtım devletin araya girerek sosyal ve etik nedenlerle birincil dağılımı düzenlemesi anlamına gelir.
Bu dağıtımın temel amacı, tüm üretim giderlerinin, üretilen mamul maliyetlerine yüklenmek üzere, bu mamulleri üreten (esas) üretim yerlerinde toplanmasıdır.
İlgili 15 soru bulundu
Kademeli dağıtım yöntemi:
Dağıtılan yardımcı gider yeri, esas üretim gider yerlerine ve kendisinden sonra gelen yardımcı gider yerlerine pay verir. Kendisinden önce dağıtılan gider yerine pay verilmez. Örnek: Yemekhane giderleri işçi sayısına, tamir-bakım servisinin giderleri yatırım tutarına göre dağıtılmaktadır.
I. Dağıtım: Üretimle ilgili olarak ortaya çıkan tüm giderler esas üretim gider yerlerine, yardımcı üretim gider yerlerine ve hizmet gider yerlerine dağıtılır. II. Dağıtım: Yardımcı üretim gider yerlerinde ve hizmet gider yerlerinde toplanan genel üretim giderleri esas üretim gider yerlerinde toplanır.
Halka arzda dağıtım çeşitleri nelerdir? İki çeşit dağıtım yöntemi bulunmaktadır. Birinci yöntem oransal dağıtım, ikinci yöntem ise eşit dağıtım yoluyla yapılır.
Doğrudan dağıtım: Üreticinin kendi satış örgütüyle tüketiciye satış yapmasıdır. Dolaylı dağıtım: Üretici ile tüketici arasında toptancı, perakendeci, iktisadi bağımsızlığı olan satış temsilcisi, komisyoncu gibi aracı kuruluşların olmasıdır.
İkincil maliyetler, kaynak havuzunu destekleyen diğer kaynak havuzlarından aktarılan maliyetlerdir. Birincil ve ikincil maliyetler, kaynak havuzunun çıktısıyla ilişkilerine bakılarak, sabit ve orantısal maliyetler olarak sınıflandırılırlar (White, 2009: 74-75).
İkinci dağıtımda, yardımcı hizmet gider yerlerinde toplanmış maliyetler esas üretim gider yerlerine aktarılır. Böylece, tüm maliyetler esas üretim gider yerlerinde biriktirilmiş olur. Üçüncü dağıtımda ise, esas üretim gider yerlerinde biriktirilmiş olan maliyetler ürünlere dağıtılarak birim GÜG maliyetleri bulunur.
Üretim giderlerini üç grupta toplayabiliriz: 1- İlk madde ve malzeme giderleri, 2- İşçilik giderleri, 3- Genel üretim giderleri.
Safha maliyet sisteminin esası; dönemin üretim giderlerinin üretim aşamalarında toplanması ve her bir aşamanın giderlerinin o aşamanın üretim miktarlarına bölümü yoluyla o aşamanın birim maliyetinin hesaplanmasıdır.
Peki, dağıtıma çıkan kargo ne zaman gelir? İşte, o detaylar. Dağıtıma çıkan kargo mesajı, genellikle kargo personelinin kargoyu zimmetine almasıyla birlikte kullanıcıya gönderilir. Bu mesaj, kişinin gün içerisinde evde olması halinde kargonun teslim edileceği anlamına gelir.
Kargolar hafta içi her gün sabah 09.00'da açılıp, 18.00'de kapanıyor. Kargoların, aynı gün dağıtılması için kargo şubelerine en geç saat 10:00'a kadar teslim edilmesi gerekmektedir.
İşletmenin politikası doğrultusunda, dağıtım faaliyetlerinde gelinen son noktaya çok kanallı dağıtım sistemleri denmektedir. Çok kanallı dağıtım sistemleri, işbirliği içinde dağıtım kanalı elemanlarını koordine ederek, işletmenin ulaşmak istediği etkin dağıtım modelini sunmaktadır.
Yoğun Dağıtım Nedir? Olabildiğince fazla miktarlarda perakendecilere bütün bölgelere dağıtım yaparak üretilen ürün/mal ulaşımını sağlamaktır. Nihai tüketicilerin istedikleri ürünleri satın almaları için tüm bölgelerde pazarlama işletmelerinde ürünlerin satışa sunulmasıdır.
Doğrudan doğruya perakendecilere veya diğer toptancılara mal satan kişiye toptancı denir. Ecza depoları buna örnek verilebilir. Pazarda üretici ve perakendecilere hizmet sağlarlar. Üreticinin satış politikasını yansıtır.
Bu aracılar; acenteler, toptancılar, perakendeciler ve bunlara benzer işletmelerdir. Dağıtım kanalları, yönetim bakımından bireysel ve dikey dağıtım kanalları olmak üzere ikiye ayrılır.
Dağıtım kanalları direkt dağıtım ve endirekt dağıtım olarak ikiye ayrılır. Direkt dağıtım kanalı oldukça açıktır. Üretici oluşturduğu ürünü direkt yolla tüketiciye ulaştırmaktadır. İkinci dağıtım kanalı endirekt dağıtım kanalıdır.
Dağıtım, ihtiyaç duyan tüketici veya işletme kullanıcısı için bir ürün veya hizmet hazırlama sürecidir. Bu, doğrudan üretici ya da servis sağlayıcı tarafından yapılabilir ya da distribütörler ya da aracılar ile dolaylı kanallar kullanılarak yapılabilir.
Direkt işçilik: Mamulün üretilmesinde doğrudan çalışan işçilere ödenen ücretlerdir. Endirekt işçilik: Direkt işçilik dışında kalan tüm işçilik unsurları endirekt işçilik kapsamındadır.
Ürünlerin alıcılara ya da nihai tüketicilere ulaştırılması olarak adlandırılan faaliyetlerin tümü dağıtım maliyetlerini oluşturur. Pazardaki ulaştırma ve diğer dağıtım maliyetleri genellikle üretim maliyetleri kadardır.
1. Dağıtım : Üretim sürecinde katlanılan tüm giderlerin ilgili esas gider yerlerine, yardımcı gider yerlerine dağıtılma sürecidir. 2. Dağıtım : Yardımcı üretim gider yerlerinde toplam giderlerin esas üretim yerlerine dağıtılma sürecidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri