Yggdrasill, (Üggdrasill) yaşamın ağacını temsil eden mitolojik bir ağaçtır. İskandinav mitolojisinde çokça adı geçmektedir. “Dünyalar Ağacı” veya “Kader Ağacı” olarak da bilinmekte olup bazı kaynaklara göre Sibirya Şamanizmi ile de direkt olarak ilintilidir.
Devasa bir dişbudak ağacı olarak tasvir edilen Yggdrasill, evrenin merkezindeki çok kutsal bir ağaç olarak kabul edilir. İsminin anlamı Ygg'in atı'dır. Bunun kökeni diğer bir ismi Ygg olan Odin'in dokuz gün ve gece bu ağacın dallarına asılıp runların sırlarını öğrenmesidir.
Ağaç motifi olan kayın, Altaylarda şaman ayinlerinde, doğum, düğün ve bayramlarda önemli unsurdu. Ataların hayatları bu ağaçla bağlanırdı. Altay şamanlarının inancına göre, insanlar yaratıldıkları zaman ilk kayın ağacı da Umay Ana ile beraber yere inmiştir. Şamanı besleyip, büyüten ağacın adı Ara Ağaç'tı.
Çok genel anlamda ağaç; Tanrı'ya ulaşmanın ve onunla iletişimin sembolü olarak görülürken, “yaşam, hayat, canlılık, ölümsüzlük, doğurganlık, şans, bolluk, bereket, sağlık” gibi pek çok anlama da işaret etmektedir. Bu anlamların ise, çeşitli yollar vasıtasıyla kuşak- tan kuşağa aktarılabildiği bilinmektedir.
Hayat Ağacı üç kozmik alem arasındaki bağın sembolüdür. Sürekli olarak yeraltı dünyasıyla ve gökyüzüyle temastadır. Günümüzde de hayat ağacı; yaşamı, canlılığı, yenilenmeyi, kök salmayı, soyu (secereyi) temsil ediyor. Bu anlamları sembolize etmek için çeşitli takılarda ve süs eşyalarında kullanılıyor.
İlgili 45 soru bulundu
Hayat Ağacı ya da Evliya Ağacı… İnanışa göre dünyanın tam ortasından yükselen bu ağacın kökleri yeraltına iner, dalları ise dünya dağının zirvesine yükselir. Böylece bu kutsal ağaç, dünyanın her üç katını (göğü, yeri ve yeraltını) birbirine bağlar. İlk insan da dokuz budaklı bu ağacın altında yaratılmıştır.
Kuran-ı Kerim`de bu ağaca herhangi bir isim verilmemiştir. Eski Ahit'te ise bu ağaç hayat ağacı olarak anılmıştır. Kur'an-ı Kerim'de ilk insan Hz. Âdem ve Havva için cennete yerleştirilmiş ve yasaklanan ağaçtan Bakara, Al-i İmran ve Taha surelerinde bahsedilmiştir.
Kavak ağacının Türk kültüründe ve toplumsal belleğinde iki önemli özelliği vardır. Yer altından gökyüzüne âlemleri birleştiren ve Tanrı'nın kutunu taşıyan kavak ağacıdır. Ayrıca ağacın kuruması bugün bile ölümü sembolize eder. Kuruyan ağaçtan Tanrı'nın kutu da yok olur.
Hayat Ağacı Anlamı veya Yaşam ağacı kolye anlamı genellikle evlilik düşüncesi olan çiftler için, “ailem olmanı istiyorum.” anlamını yüklenir. Hayat Ağacı'na derin bir anlam yüklemek gerekirse; ailesinin devamını, soyunun ilerlemesini veya yeni bir yaşamı simgelemek adına kullanılır.
Özet. Ağacın; kökleri ile atalarını, gövdesi ile hayattaki neslini, dalları ile de gelecek neslini sembolize ettiği düşünülmüştür. Bu nedenle her ailenin bir soy ağacı vardır ve ağacın canlılığı ile soyun devamı arsında sıkı bağ vardır. Kuruması, kesilmesi, devrilmesi ile soyun biteceğine inanılmıştır.
Söğüt ağacı, bir toplumda yön gösteren ve yükselmiş kişileri temsil eder. Pek çok türküde söğüt, önderler için kullanılan bir ifade olarak yer alır. Bilinen bir diğer bilgi de söğüt ağacının kehanet olarak kullanılmasıdır. Anadolu'yu sarsan İskitler'in söğüt dallarını yere koyup geleceği gördüğü bilinir.
Her daim yemyeşil kalmayı başaran çam ağacı, kokusu, kozalakları ile bir dilek ağacı özelliği taşıyarak, bereket ve bolluk simgesi olarak kabul görmektedir.
Erik çiçeğinin anlamıyla ilgili şöyle bilgiler var el kitaplarında: “Çiçek açan erik ağacı münzeviliği, erik çiçeği güzelliği simgeler. Alim münzeviler kendilerini bu ulvi çiçeklerle özdeşleştiriyor ve inziva alanlarının etrafına erik ağacı dikerek “Erik Çiçeği Daositi” gibi adlar benimsiyorlardı.
Yakut ve Altay Türkleri'nde yaşam ağacına Dünya Ağacı da denir. Eski Türk geleneğine göre, bu, Dünya'yı ortasından (göbeğinden) öte-âleme ve Demir-Kazık Yıldızı'na (Kutup Yıldızı) bağlayan, dalları vasıtasıyla şamanlara yeryüzünden yüksek âlemlere yolculuk yapma olanağı sağlayan bir ağaçtır. Buna Demir Ağaç da denir.
Kavak ağacı ayrıca bağımsızlığın ve bayrağın sembolü olarak görülür. Ağaçların bulunduğu yerler, tanrıya yakarış yerleridir. Kavak ağacının yerle göğü birbirine bağlamasıyla ilgili inanışlar da fazladır. Bundan dolayı Hayat Ağacı olarak da karşımıza çıkmaktadır.
Kışın yapraklarını döken uzun ömürlü bir bitkidir. Herodot bazı uygarlıkların ıhlamur ağacını dini törenlerde kullandıklarını yazmaktadır. Yunan mitolojisinde tanrılara onu ölümsüzleştirmesi için yalvaran Philyra'nın bu isteğinin karşılığı olarak uzun ömürlü ıhlamur ağacına dönüştürüldüğüne inanılır.
Lotus çiçeğinin anlamı, ruhsal temizliktir. Hatalara hayatında yer vermeyen ve kötülüklerden arınmış temiz kişiliği yansıtırlar. Diğer yandan da son yaşamın ya da sonsuz yaşamın simgesi olarak görülür ve her yönden de manevi değerinin yüksek olduğunu anlayabiliriz.
hem mecaz hem de gerçek anlamlarıyla kökü dışarda bir ağaçtır kendisi. gerçek anlamıyla: upuzun köklerini, apaçık gözlemleyebileceğiniz bir ağaçtır. filizlerini de bu köklerden verir.
Yaşam Çiçeği Kolyesinin Anlamı Nedir? Negatif enerjiyi uzaklaştırıp, olumlu düşünceleri çağrıştırması, kullanan kişileri maddi ve manevi anlamda güçlendirmesi, insanın kendi ile barışık olması ve istikrarlı bir şekilde hayatına devam etmesine yardımcı olduğu bilinmektedir.
“Ulu ağaç” olarak nitelendirilen çınar evin ağacıdır. Doğumun temsilcisi olan çınar, yapraklarını geç dökerse kışın geç geleceğini, erken dökerse sert geçeceği inanışı vardı.
Zeytin ağacı (Olea Europea) ağır ve zahmetli büyümesine karşın uzun ömürlü ve dayanıklı bir ağaçtır. Bu nedenle adı mitoloji ve botanikte "Ölümsüz Ağaç"tır.
Dilek dileme ve bu dileklerin kabulü için en sık görülen âdetlerden (hurafelerden) biri de yazıda-yabanda çokluk tek başına yetişmiş bir ağacın dallarına çaput bağlamaktır. Buna “Dilek ağacı” denir. Bu ağaçların dibinde çokluk bir yatır olduğuna inanılır. Çaput bağlama âdeti (hurafe) türbeler için de geçerlidir.
Kur'ân-ı Kerîm'in üç farklı yerinde üç defa zikredilen “zakkum”1, cehennem ehlini ta'zib etmek için, kendilerine orada yedirilecek bir ağacı ifade eder. Dördüncü bir âyette ise tasrih edilmeden zakkum ağacına yapılan bir atfın olduğu nakledilmektedir.2 Söz konusu âyetlerin hepsi Mekke döneminde nâzil olan sûrelerdedir.
Tuba cennette bir ağaçtır. Büyüklüğü yüz yıllık yer tutar. Ve cennet elbiseleri de onun tomurcuklarından yapılır. Marifetname'de ise şu şekilde bahsedilir: Hak Teala sidretulmuntehada büyük bir ağaç yaratmıştır ki, ona tuba ağacı derler.
Yggdrasil ağacının ismi bize her ne kadar yabancı gelse de aslında duvarlarımızda, kolyelerimizde motif olarak kullandığımız hayat ağacının ta kendisidir. Bir dişbudak ağacı olarak tasvir edilen Yggdrasil mitolojide genellikle uzun yaşamı, bereketi, yeniden doğuşu ve bilgiyi temsil eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri