Bilge Kağan'ın yiğitlikleri ve Türk milletine iletmek istediği mesajlar anıtın içeriğini oluşturur. Anıtta Bilge Kağan'ın ağzından devletin nasıl büyüdüğü anlatılmıştır.Kültigin Anıtı: 732′de Türk kağanı Kültigin için Yollug Tigin tarafından yazılmıştır.
(Yılmaz, 2011: 65-66). Orhun yazıtları Türk dilinin en eski yazılı kaynaklarından biridir. Bilge Kağan, Kül Tigin ve Vezir Tonyukuk'un Türk milletinin o tarihlerdeki savaş ve mücadelelerini anlattığı metinlerdir.
Bu anıtlardan ilki Göktürk Devleti'nin bilge veziri Tonyukuk adına 720 yılında, kendisi tarafından diktirilmiş olup bu kitabedeki ifadeler Tonyukuk'a aittir. Kitabelerden ikincisi Kül Tigin Kağan adına 732 yılında Bilge Kağan tarafından diktirilmiştir. Üçüncü kitabe 735 yılında Bilge Kağan adına dikilmiştir.
Orhun yazıtları Türkçenin tarihsel süreçteki gramer yapısı ve bu yapının değişimiyle ilgili bilgiler verdiği gibi Türklerin devlet anlayışı ile yönetimi, kültürel ögeleri, komşuları ile soydaşlarıyla olan ilişkileri ve sosyal yaşantısıyla ilgili önemli bilgiler içermektedir.
Orhun Yazıtları için Ergin (1970, I) şunları ifade eder: Türk adının, Türk milletinin adının geçtiği ilk metindir. İlk Türk tarihidir ve taşlar üzerine yazılmış tarihtir. Türk devlet adamlarının millete hesap vermesi, milletle hesaplaşmasıdır. Devlet ve milletin karşılıklı görevlerinin açıklanmasıdır.
İlgili 23 soru bulundu
Göktürk Yazıtları (Orhun Abideleri), Göktürklerin ünlü hükümdarı Bilge Kağan devrinden kalma, yazılı, dikilitaşlardır. Kültigin, Bilge Kağan ve Tonyukuk adına dikilen bu anıtlar konu ve dil bakımından önemli eserlerdir. Abidelerin yazarı Yollug Tigin'dir.
Orhun Yazıtları Göktürkler tarafından, Türklerin ilk bilinen alfabesi olan Orhun alfabesi ile 700'lü yılların başında taş üzerine yazılan yazıtlar denmektedir. Orhun Kitabeleri üç tanedir. Bunlar ise; Bilge Kağan Yazıtı, Kültigin Yazıtı ve Tonyukuk Yazıtı ' dır.
Orhun Yazıtlarının Özellikleri
Orhun Yazıtlarının farklı birtakım özellikleri bulunmaktadır. Orhun kitabeleri olarak da bilinen Orhun Yazıtları Türklerin bilinen ilk alfabesi olan Göktürk alfabesi ile yazılmıştır. Yolluğ Tigin tarafından yazılan Orhun Yazıtlarında Tonyukuk kendi kitabesini kendisi yazmıştır.
Orhun yazıtlarının bilinen bir takım özelliklerinin bulunduğu söylenebilir. Orhun yazıtları, Orhun kitabeleri olarak da bilinmektedir. Türklerin bilinen ilk alfabesi olan Göktürk alfabesi ile yazılmıştır. Orhun yazıtları Bilge Kağan, Kül Tigin ve Tonyukuk adına yazılmış eserledir.
Göktürk Yazıtlarının Dil ve Yazı Özellikleri: *Yazıtlarda kullanılan dil, yabancı etkilerden uzak, yalın bir dildir. *Yazıtlar, yer yer realist bir tarih dili, yer yer millî ve sosyal eleştiri cümleleri, yer yer kudretli bir hitabet dili ile yazılmıştır. *Yazıtlar Türkçenin ilk düzyazı örnekleridir.
GÖKTÜRK YAZITLARININ ÖNEMLİ ÖZELLİKLERİ
Bilinen en eski yazılı metinlerdir. Türk adının geçtiği ilk yazılı metindir. Türk hitabet sanatının ilk örnekleri olarak kabul görür. Türk tarihine ışık tutar.
1893'te ilk olarak tek bir kelimenin üzerine gitti. Bulduğu o ilk kelime "Tengri" oldu. Ardından "Türk" ve "Kağan" kelimelerini okudu.
Orhun Yazıtları Müzesi, Moğolistan'ın Karakurum şehrine 50 km uzaklıkta bulunan bir müzedir. Bugünkü Harhorin kentindedir. Müzenin içinde eski Türkler'e ait Orhun Yazıtları ve bu yazıtların çevresinde yapılan kazılarda çıkarılan çeşitli eşyalar sergilenmektedir.
Kitabede Bilge Kağan ve yeğeni Yollug Tigin'in sözleri yer almaktadır. Bilge Kağan Kitabesi hem devrilmiş, hem de parçalanmıştır. O yüzden tahribat ve silinti Bilge Kağan Kitabesinde çok fazladır. Bu abidenin etrafında yine türbe enkazı, heykeller ve balballar bulunmaktadır.
Conversation. 735 Yılında yazılmış Bilge Kağan yazıtı,devleti,budun'u anlatır devletin direğinin adalet olduğunu vurgular, kişiler arasındaki eşitliğin önemini anlatır öğütler verir. Bilinen en eski Türk Anayasasında bulunan bazı hükümler günümüz anayasalarından çokta farklı değildir.
Yazıtların üzerindeki yazının Vilhelm Thomsen tarafından 25 Kasım 1893'te çözülmesinin ardından yazıtları okuma ve anlamlandırma çalışma- ları hız kazanmıştır. 1 Türkiye'de de bu eserler geniş ölçüde incelenmiştir. “Türkiye'de Köktürk Anıtları'nı ilk tanıtan bilim adamı Necip Âsımdır.
Moğolistan, içinde Türk kelimesinin geçtiği en eski Türkçe metinler olan Orhun Abidelerine ev sahipliği yapıyor. Orhun Abidelerinin ülkesi olarak bilinen Moğolistan, yüzyıllardır kaybolmayan göçebe kültürü, kadim tarihi ve doğal güzellikleri ile dikkati çekiyor.
Orhun, Göktürk ya da Köktürk alfabesi, Göktürkler ve diğer erken dönem Türk kağanlıkları tarafından kullanılmış, Türk dillerinin yazılması için kullanılmış ilk yazı sistemlerinden biridir. Alfabe, 4'ü ünlü olmak üzere 38 damga (harf) içermektedir. Ongin Yazıtı'nda Bumin Kağan'a ithaf edilen bir satır.
Toplamda 38 harf bulunan Göktürk Alfabesinin kullanıldığı Orhun harfleri Yenisey yazı sisteminde 150'den fazla işaret bulunuyor. Elenen işaretler Orhun alfabesinde 38'e düşer. 4'ünlü olan harflerin 34'ü ünsüz harflerden oluşur.
682 yılında Kutluk Kağan tarafından kurulan İkinci Göktürk Devleti, en köklü Türk devletlerinden biridir. Orhun Kitabeleri Moğolistan'ın Orhun Vadisinde yer alıyor. Yazıtları ziyaret etmek isteyenler Ulan Batur'dan kalkan otobüslere binebilir. Otobüsler her gün saat 11.00 - 12.00 arasında kalkıyor.
Göktürkçe denilen dönem, Orhun alfabesi ile kayda alınmıştır. Bu alfabede 38 harf vardır. Bunlardan dördü ünlü, otuz dördü de ünsüzdür. Beş tane de harf bileşiği vardır: lt, ny, nç, nt, ng.
Orta Moğolistan'da Koça-Çaydam gölü dolayında Orhon ırmağının eski yatağı yakınında bulunduğu için bu adla anılan yazıtlardan Kül Tigin yazıtının 732, Bilge Kağan'ın 735, Tonyukuk'un (Tunyukuk) 716-734 yılları arasında dikilmiş olduğu tahmin edilmektedir.
Orhun Yazıtları Türklerin bilinen ilk alfabesi olan Orhun alfabesi ile Göktürkler tarafından yazılmış yapıtlardır. Orhun yazıtları, Köktürklerin kendi millî kültüründen ve damgalarından ortaya çıkmış bir yazı sistemi ile “Bengü taşlar” üzerine yazılmak kaydıyla oluşturulmuştur.
Üç yüzü Göktürkçe metinden, bir yüzü (batı yüzü) ise Çince metinden oluşur. 18 Temmuz 1889'da Rus Etnograf Nikolay Yadrintsev tarafından bulunmuş ve Danimarkalı dilbilimci Vilhelm Thomsen tarafından Danimarka Kraliyet Akademisi'nin Kopenhag'daki 15 Aralık 1893 tarihli oturumunda çözülmüştür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri