Kader: Varlıkların ve hadiselerin bütün halleri ve vasıfları ile, sebepleri ve şartları ile, haiz olacakları kuvvet ve kabiliyetleriyle, varlık alemine gelecekleri zaman ve mekanlarıyla Cenab-ı Hak tarafından ezelde tayin buyurulması be bir tertip ile kaydedilmesi demektir.
Kazâ ve Kader ile ilgili ilâhî sıfatlar “ilim”, “irâde”, “kudret” ve “tekvin” dir.
Kader ya da yazgı, önceden ve değişmeyecek bir biçimde belirlenmiş olay akışıdır. İster genel ister bireysel olsun, önceden belirlenmiş bir gelecek olarak algılanabilir. Felsefedeki determinizm hareketi, kader üzerine kuruludur. Kader kavramı aynı zamanda birçok farklı dinde de önemli yere sahiptir.
Kaderin ne olduğuna dair varolan bu ilgi ve merakın en önemli sebebi, genelde Allah ile mahlukat ve özelde de Allah ile insan arasındaki ilişkiyi belirleyen merkezi bir kavram olmasıdır. İnsanın kendi güç ve yeteneklerini anlayabilme ve Allah'ı tanıyabilme açısından kader kavramı kilit bir noktada bulunmaktadır.
Kadere bir kişinin yaşam süresi, bir kişinin evlenmesi ve kainatın yaratılması gibi örnekler verilebilir. Kaza ise hastalanmak, kavga etmek, güneşin ce gezegenlerin düzenli hareketleri olarak ifade edilebilir. Kader ve kazaya verilebilecek örnekler çeşitlendirilebilir.
İlgili 15 soru bulundu
Kader, herkesin kendi iradesiyle ne yapacağını, kiminle evleneceğini, Cenab-ı Hakk'ın, ezelî ilmiyle önceden bilmesi demektir. Zorla yaptırması demek değildir. Biz, kiminle evlenmeye karar vermişsek, o bizim kaderimiz oluyor. Allahü teâlâ, olacak her şeyi bilir.
Demek her şey, başa gelen iyilik ve kötülükler Allah'ın (CC) kader ve kazası iledir.
Bu âyetlerde de hem evrenin yaratılışına dair kanunların hem de insanların yaratılış, yaşayış ve ölümüne ilişkin yasaların Allah tarafından düzenlendiği takdir kelimesiyle ifade edilmiştir. Kur'an'da bütün nesne ve olayların belli bir düzen içinde gerçekleşmesi ilâhî sıfatlarla irtibatlandırılır.
Kader değişir mi? İnsan, kaderinin ne olduğunu bilmemektedir. Dolayısıyla insana düşen Allah'ın verdiği akıl, irade ve imkânlar çerçevesinde görevini en iyi şekilde yapma şevki ve gayreti içinde olmasıdır. Allah, ezelî ilmiyle herşeyi bildiği için O'nun ilminde ise bir değişiklik olmaz.
Allah, ezelî ilmiyle kulun yapacağı duayı bildiği için kaderini ona göre şekillendirmektedir. Dolayısıyla dua, diğer sebepler gibi bir sebeptir. Başka bir ifadeyle dua sonucunda bir değişikliğin olmasını Allah dilemişse bu değişiklik, tabii sebep-sonuç ilişkisi içinde hayır veya şer olarak ortaya çıkmaktadır.
Buna göre ecel, hayat süresi ve ölüm için takdir edilen zamanı ifade ettiğinden kaderle ilgili bir konudur. Bu sebeple canlıların her birinin yaşayacağı ecel tek olup kesinlikle değişmez.
Yüce Allah için zaman kaydı yoktur. Allah zamana mahkûm değildir. O'nun ilmi yaşanmış, yaşanacak bütün zaman ve mekânları kuşatır. Yüce Allah anne rahmine düşecek olan herhangi birimizin hayatını, ne yapacağımızı zamana ihtiyaç duymadan bildiği için de buna uygun olarak takdir etmiştir.
Kader ve kazâya inanmak demek, hayır ve şer, iyi ve kötü, acı ve tatlı, canlı ve cansız, faydalı ve faydasız her ne varsa hepsinin Allah'ın bilmesi, dilemesi, kudreti, takdiri ve yaratmasıyla olduğuna, Allah'tan başka yaratıcı bulunmadığına inanmak demektir. İnsan kaderi bahane ederek, kendini sorumluluktan kurtaramaz.
(Kader, tedbir ile, sakınmakla değişmez. Fakat kabul olan dua, o bela gelirken korur.) Duanın belayı def etmesi de, kaza ve kaderdendir.
Allah Teâlâ'nın ta başlangıçta olacak her şeyi planlaması “kader”, bu plana uygun olarak zamanı gelince nesne ve olayları gerçekleştirmesi de “kaza” terimiyle ifade edilmiştir. Kader konusunun bir ilahi bir de beşere bakan yönü vardır.
Kader`e inanma, iman esaslarının en önemlilerindendir. Çünkü imanın diğer şartlarına sağlam olarak inanmak da, kadere inanmaya bağlıdır. Meselâ kadere inanmayan, Allah`ın herşeyi bilebileceğine de inanmamış olur. Ya da tersinden söylersek, Allah`ın herşeyi bilebileceğine inanan kadere de inanmış olur.
Peygam Efendimiz'e sormuşlar; -Ya Rasûlallah kader değişir mi? -Değişir, demiş. Ama değişmeside Kaderdir! -Hz.Muhammed (Sav) |Âyet-ûl…
Nihat Hatipoğlu'ndan 'kader' açıklaması: 'Kader bu değil, kader akıllı düşünmektir, tedbir almaktır' Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'kader' açıklamalarının ardından ilahiyatçı Nihat Hatipoğlu konuştu: Kader bu değil, kader akıllı düşünmektir, tedbir almaktır.
Yastık değişir, kader değişmez derler ya; geçmişte yaşadıklarımıza bakıp da yanlış yapmışız demenin bir anlamı yok aslında. Sonra geçmişi düşünüp üzülmemek adına; yanlış insanlara doğru şeyler, doğru insanlara da yanlış şeyler yapmamak en güzeli…
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, depremle ilgili sorulara yanıt verdi. Diyanet'in yanıtlarında depremin kader olmadığını belirtilirken “insanın irade ve sorumluluğunu yok saymanın doğru olmadığı” ifade edildi.
Böyle bir bilgiye ulaşmak mümkün olmadığı gibi, buna ihtimal da yoktur. Kader bilgisi Allah'a aittir ve Allah'ın katında mevcuttur. Bırakın evlenip çocuğunuzun olup olmaması, ne kadar yaşayacağımızı, kaç sene ömrümüzün kaldığını da bilmemiz mümkün değil.
- Bir kişi doğduğunda kendisine verilen ismi sonradan değiştirse kaderi de değişir mi? Evet değişir.
İki insanın birbiriyle karşılaşması kadere, * Tanıştıktan sonra yan yana kalmaları ise onların gayretine bağlı.
Hz Ali'ye sorarlar: “Başımıza gelen sıkıntılar imtihan mıdır yoksa ceza mı?” İlmin kapısı cevap verdi: “Allah'a yaklaştırıyorsa imtihandır, uzaklaştırıyorsa cezadır.”
Özetle, “evlilik kader değil, kişinin kendi tercihleri sonucu oluşan birikimlerin toplam neticesidir.” Evliliğe “kader” diyerek toplumda “kaderciliği/cebriyeciliği” yaygınlaştırmak, insanları yanlış bilgilendirmek, kulların sorumluluğunu rafa kaldırmak ve Yüce Allah'ı yanlış tanıtmak çok büyük bir vebaldir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri