Propolis kovandan çıktığı ham haliyle tüketilebilir özellikte değildir. Kovanda balmumu ile karışık halde, oldukça sert bir üründür. Bu haliyle vücudumuz propolisi yalnızca %2 oranında sindirebilmektedir. Dolayısıyla propolisin biyoyararlılığını arttırmak ve insan tüketimine uygun hale getirmek gereklidir.
Ham propolis ağızda yumuşatılarak sakız şeklinde çiğnenebilir niteliktedir.
Şaseler halinde satışa sunulabilen bu ürünler genellikle bağışıklığı güçlendirmek amacıyla kullanılır. Peki, toz propolis nasıl kullanılır? Toz propolisi aç ya da tok karnına kullanmak mümkündür. Suda eridiği için su, süt veya meyve suyu içerisine eklenerek rahatlıkla tüketilebilir.
Sıvı damla şeklinde bulunan propolis eczane ve aktarlarda bulunabilmektedir. Propolis yoğurt, bal, ekmek veya diğer gıdalara belirli ölçeklerde damlatılarak kullanılabilmektedir. Özellikle suda çözünebilen propolis damlalar su veya çay, kahve gibi içeceklerle de tüketilebilmektedir.
Propolis çeşitli şekillerde tüketilebilir. Örneğin propolis damla şeklinde alınmışsa kiloya göre belirten damla sayısı suya karıştırılarak ya da direkt olarak tüketilebilir.
İlgili 20 soru bulundu
Propolis Damla Kullananlar ve Yeni Başlayanlar için Propolis Damla Kullanımı: 20 damla organik propolisi yarım bardak suya damlatarak içebilirsiniz.
Aç veya tok karna kullanılabilir fakat 11 yaşından küçük olan çocukların kullanması uygun görülmez.
Sprey formda olan propolis boğaz enfeksiyonlarının tedavisine yardımcı olarak boğaza sıkılarak, şurup ise öksürük ve ağız yaraları için uygulanır. Toz formunda olan propolisin ise bal ile birlikte tüketildiğinde daha etkili olduğu bilinir. İçeceklere ve yoğurda eklenerek tüketilebilir.
Özellikle de kalp rahatsızlığı bulunan, alerjik astımı bulunan, nefes darlığı veya koah gibi rahatsızlıkları olan kişilerin propolis kullanmaması gerekmektedir. Solunum rahatsızlıklarına karşı iyi gelse bile kullanılan ilaçlar ile komplikasyon oluşturabilmektedir.
Propolisin Yan Etkileri Nelerdir? Propolis ağızdan alındığında veya cilde uygun şekilde uygulandığında güvenlidir. Ancak arılara veya arı ürünlerine alerjisi olan kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Propolis içeren pastiller tahrişe ve ağız ülserlerine neden olabilir.
Saf propolisin tadı acı olduğu için takviye olarak hazırlanmış propolis kapsül, propolis efervesan, propolis sıvı şeklinde formları mevcut. Ayrıca propolisin belirlenmiş bir üst sınırı yok.
Propolisin çeşitli arı kaynaklı ürünler ile karışık biçimleri piyasada yer almaktadır. Bu haldeki ürünlerin ise direkt ya da farklı besinler ile karıştırılarak günde 1 tatlı kaşığı biçiminde tüketilmesi tavsiye edilir.
Propolis her gün kullanılır mı? Antioksidan özelliği bulunan propolis, vücut sağlığı için oldukça faydalı bir besindir. Propolis tüketimi günde en fazla 3 kez olmalıdır. Tüketmeden önce mutlaka doktorunuza danışınız.
Propolis Nasıl Kullanılır? Özellikle bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde etkili olan propolis ham halde tüketilmeye uygun değildir.
2) Aşırı Tüketimde Mideyi ve Karaciğeri Yorar
Bu nedenle propolisin karaciğere zararları oluşmaması için ölçülü tüketilmesi önerilir.
Suda çözünür olanı su, süt, meyve suyu, çay, kahve vb. içeceklerinize damlatarak tüketebilirsiniz. Suda çözünmeyen propolisi de bal, yoğurt, ekmek, pekmez vb. gıdalara damlatarak tüketebilirsiniz.
Saklama Koşulları ve Raf Ömrü: Ürünü kuru bir ortamda, oda sıcaklığında (yaklaşık 22°C) saklayınız, daha yüksek sıcaklıktan koruyunuz. Raf ömrü 36 aydır.
Propolis yüze sürülür mü? Evet, propolis yüze direkt olarak sürülebilir.
Özellikle burun akıntısı, burun tıkanıklığı gibi alerjiye bağlı reaksiyonları azaltmada önemli görevi bulunuyor. Ayrıca propolis solunum yolu hastalıklarını iyileştirmede olumlu sonuç veriyor. Yapılan çalışmalar propolisin özellikle astımın şiddetini azaltmada destekleyici yönünün olduğunu göstermektedir.
Propolisin bileşenleri
Dokuları onarıcı, damar büzücü, kanı pıhtılaştırıcı, yaraları iyileştirici, sedef, hemoroid, egzama, gibi cilt rahatsızlıklarında, ağız yaraları, diş ağrısı, mide ülseri, nefrit, idrar yolları enfeksiyonu, influenza ve diğer birçok hastalığın tedavisinde ve kozmetik sektöründe kullanılmaktadır.
Maalesef hayır. Propolis yapışkan reçinemsi bir ürün. Rengi de açık kahverengiden koyu kahverengiye doğru değişiyor. Gerçek propolisi analiz yapmadan ayırt etmek mümkün değil.
Propolis kilo aldırır mı? Propolisin kilo alma üzerinde etkisi merak edilen konular arasındadır. Propolisin tek başına tüketilmesinin kilo aldırma üzerine etkisi yoktur.
Propolis içerisinde bulunan antioksidanlar artrit (eklem iltihabı) gibi hastalıkların sebep olduğu inflamasyonu azaltmaktadır. Yapılan çalışmalarda propolisin artritin neden olduğu inflamasyona bağlı oluşan şişliği azalttığı ve inflamasyon oluşumuna etki ettiği görülmüştür.
Bağışıklık sistemi üzerindeki etkisini sağlamak için en az 3 hafta kadar her gün düzenli propolis kullanımı en uygun süredir.
B1, B2, B6, C ve E vitaminleri gibi önemli vitaminler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri