Dolayısıyla güneş ışığıyla rengi sarıdan yeşile dönen patatesler, klorofilin artmış olduğuna ve solanin üretimine başlandığına işaret. Bu da yeşillenmiş patateslerin zehirlenme etkisi yapabileceğini gösteriyor. Yeşil renk ne kadar yayılırsa ve rengi ne kadar koyulaşırsa zehirlenme riski de o kadar artıyor.
Yani güneş ışığının etkisiyle sarıdan yeşile dönen patateslerin klorofili artmış ve solanin üretimi başlamış demektir. Bu da yeşillenmiş patateslerin zehirlenmeye yol açabileceğini gösteriyor. Patatesteki yeşil renk ne kadar yayıldıysa ve koyulaştıysa, zehirlenme riski de o derece artıyor.
Aydınlık yerlerde uzun süre bekletilen patatesler bir süre sonra filizlenmeye başlar. Filizlenme başlayan yerler zamanla patatesin kimyasını bozmaya başlar ve bu durum sağlık sorunlarına yol açar. Filizlenen bir patates mide ağrısı, bulantı vb. zehirlenme semptomların yaşanmasına neden olabilir.
Çiğ patates sıkı ve sağlam olmalıdır. Çürümeye başladığında büyük çürükler oluşur, siyah lekeler ortaya çıkar ve yumuşar. Lekeler olmasa bile yumuşamış patates yine de tüketilmemelidir. Normal şartlar altında patates toprak ve cevizimsi kokar, eğer küf kokuyorsa bu da patatesin bozulduğu anlamına gelir.
Patates neden yeşillenir? Güneş altında ya da yüksek neme sahip ortamlarda uzun süre bekletilen patateslerin rengi, sarıdan yeşile döner. Bu yeşillenme patateste, tüm yeşil bitkilerde bulunan klorofilin arttığını gösterir.
İlgili 24 soru bulundu
Solanin ile zehirlenmede ilk yardım, bağırsaktan zehirin salınmasına indirgenir. Bunu yapmak için, mide zayıf bir potasyum permanganat çözeltisi ile yıkanır. Ardından, sorbentler grubundan aktif karbon veya diğer ilaçlar verilir. Sulu içecekleri içmeniz tavsiye edilir: jöle, süt, yumurta akı.
Bu yüzden üzerinde yeşil lekeler/ filizler oluşan patateslerin tüketiminden kaçınılmalıdır. Nemsiz, ışık olmayan serin yerlerde saklanmalıdır. Solanin zehirlenmelerinin belirtileri mide bulantısı, kusma, ishal, mide krampları, boğaz yanması, baş ağrısı ve baş dönmesidir. Ciddi zehirlenmeler, ölümle sonuçlanabilir.
Yaşayış : Hastalık yumrularda ilk belirti olarak küçük, yuvarlak lekecikler halinde ortaya çıkar. Bu lekecikler yumruyla birlikte büyüyerek renkleri koyulaşır. Yumrudaki farklı görünüşlerine göre, yüzeysel, derin ve kabarık uyuz şeklinde ayrılır. Yüzeysel uyuz; açık kahverengi, mantarımsı, pürüzlü bir görünüştedir.
Patateslerin filizlenmemesi için onları serin bir ortamda muhafaza etmelisin. Ortalama 20 derece altındaki sıcaklıklar, patateslerin sağlıklı saklanması için uygun bir ortamdır. Kısacası serin ortamlarda uzun süre saklanabilir. Karanlık bir yerde saklamalısın.
Baş parmağınızla hafif baskı yaptığınızda kabuk kolayca soyuluyorsa, rengi de sarıysa bu patatesin taze, lezzetli ve sağlıklı olduğunu gösterir. Aşırı gübrelenmiş patateslerin iç kısımları kararır ve şekilleri bozuktur. Ayrıca patateslerin filizlenmemiş olmaları da oldukça önemlidir.
Solanin adlı toksinin neden olduğu besin zehirlenmesi, patates tüketiminden birkaç saat sonra kendisini göstermeye başlar. Baş dönmesi, baş ağrısı, bulantı, kusma, karın ağrısı ile ishal gibi belirtiler görülebilir. Zehirlenen kişi en yakın sağlık kuruluşuna götürülmeli.
Patatesin kesildikten sonra kararması veya pembeleşmesi zararlı bir durum değildir.
Aydınlık yerlerde uzun süre bekletilen patatesler bir süre sonra filizlenmeye başlar. Filizlenme başlayan yerler zamanla patatesin kimyasını bozmaya başlar ve bu durum sağlık sorunlarına yol açar. Filizlenen bir patates mide ağrısı, bulantı vb. zehirlenme semptomların yaşanmasına neden olabilir.
Güneş altında ya da yüksek neme sahip ortamlarda uzun süre bekletilen patateslerin rengi, sarıdan yeşile döner. Bu yeşillenme patateste, tüm yeşil bitkilerde bulunan klorofilin arttığını gösterir.
Bu yeşillenme ise patateste klorofil maddesinin arttığını gösteriyor. Klorofil ise solaninin üretilmeye başladığına işaret ediyor ve bu aşamadan sonra tehlike çanları çalmaya başlıyor.
Güneş altında ya da yüksek neme sahip ortamlarda uzun süre bekletilen patateslerin renginin sarıdan yeşile dönüştüğü belirtilerek, rengi yeşile dönüşen patateslerin içerdikleri ''solanim'' adı verilen bir madde nedeniyle zehirleme etkisi yapabileceği bildirildi.
Soyulmuş patatesleri bu şekilde, buzdolabında 3-4 gün, buzlukta ise uzun süre muhafaza edebilirsiniz.
Pişirme türü unludur ve harika kızartma kalitesine sahiptir. Agria büyük, uzun oval yumrulara, sarı bir kabuğa ve koyu sarı bir et rengine sahiptir. Yumru sayıları oldukça fazla kuru madde içeriği yüksektir.
Patates ve soğanlar birbirinden farklı yerlerde saklanmalıdır. Aynı poşet veya kutuda saklanmamalı. Birlikte muhafaza edildiklerinde etkileşime girerler ve soğanların erken bozulmasına sebep olur. Aynı şekilde buzdolabı da soğan saklamak için uygun değildir.
Hastalık Patatesi toprak altı yumrularında fındık büyüklüğünde ve bazen de daha büyük olan pürüzlü siğiller,urlar oluşturur. Nadir olarak yapraklarda enfekte olabilse de hastalanmış bitkinin yeşil aksamı hiçbir değişiklik göstermez.
Hastalık etmeni Synchytrium endobioticum olarak isimlendirilen bir mantar olup, hastalık bitkinin sap, stolon ve yumrularında karnıbahara benzer siğiller meydana getirmektedir. Hastalık, muhtemelen bitkide meydana getirdiği zararın görünümü nedeniyle halk arasında kanser olarak adlandırılmıştır.
Uyuz hastalığı yumruların görünüşünü bozarak patatesin pazar değerini düşürür. Temiz ve sertifikalı tohumluk kullanılmalıdır. Eğer toprak bu hastalıkla bulaşıksa, hastalığa dayanıklı patates çeşitleri tercih edilmelidir. Hastalıklı ve şüpheli yumrular ayıklanmalı ve tohumluk olarak kullanılmamalıdır.
Gıda zehirlenmesi kaç saat sonra belli olur? Gıda zehirlenmeleri kontamine yiyecek ve içeceklerin tüketiminden sonra 30 dakika ile 72 saat arasında geçen sürede ortaya çıkmaktadır.
Bulantı, kusma, karın ağrısı, hâlsizlik, baş dönmesi ve ishal, zehirlenme varlığında en sık görülen belirtiler arasında yer alır. Zehirlenme sıklıkla besinlere bağlı olarak gerçekleşir. Ancak solunum ve cilt yoluyla zehirlenmelerin sayısı da azımsanmayacak kadar fazladır.
Gıda zehirlenmesi, mikroorganizmalar ya da bakteri toksinleri nedeniyle bozulmuş yiyeceklerin tüketilmesi sonucu ortaya çıkar. Besin zehirlenmesi için tipik belirtiler mide ağrısı, ishal ve kusmadır. Hafif zehirlenmeler genellikle birkaç gün içinde kendi kendine iyileşir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri