Allah'ın dünyada ve kainatta gerçekleşmesini dilediği ya da olmasına izin verdiği şeylere takdiri ilahi denir. Takdir-i İlahi kelimesinin sözlük anlamı Allah'ın belirlediği ölçüdür. Bu sözcük günümüzde alın yazısı ve kader anlamında kullanılır.
Allah'ın nesneleri ve olayları özellikle sorumluluk doğuran beşerî fiilleri, ezelde planlayıp zamanı gelince yaratması anlamında terim.
Takdir-i ilahi kelimesindeki -i ise Farsça tamlamada yer alan bağlama ünlüsüdür. Bugün Türk Dil Kurumunun Yazım Kılavuzu'unda takdiriilahi bitişik yazılmıştır.
İlahi zamansallık anlaşıldığı üzere temelde Tanrı'yı zamanın içinde zamansal görmektedir. Tanrı için de zamansal bir akış söz konusudur, onun için de geçmiş, şimdi ve gelecek vardır ancak Tanrı mükemmel varlık olduğu için o, bütün zamanlarda vardır, süreklidir.
İlahi, Allah'ı veya çeşitli kutsal kişi ya da varlıkları övmek amacıyla bestelenen sözlü dinî şarkılar. İlahi kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir ve "Ey Tanrım!" anlamına gelmektedir. İlahiler çok eski zamanlardan bu yana dinlerin ve inançların önemli bir parçasını oluşturmuştur.
İlgili 40 soru bulundu
Diğer bir anlamı şaşırma ve sitem durumlarında kullanılan bir kelimedir. Diğer bir anlamı tanrıyı övmek, ona dua etmek için yazılan ve makamla okunan nazımdır. Diğer bir anlamı tanrı ile ilgili olan tanrısal olandır. Son olarak ise ilahi kelimesinin anlamı, çok güzel mükemmel olan anlamına gelmektedir.
9. Din ve mezhep adları ile bunların mensuplarını bildiren sözler büyük harfle başlar: Müslümanlık, Müslüman; Hristiyanlık, Hristiyan; Musevilik, Musevi; Budizm, Budist; Hanefilik, Hanefi; Katoliklik, Katolik vb.
Bu kelime genellikle Allaha (bin) şükür, Allaha binşükür, Allah'a binşükür şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı Allah'a (bin) şükür şeklinde olmalıdır.
Türk Dil Kurumu'na göre bu kelimenin doğru yazımı ''takdir'' olarak yazılır.
Bu bağlamda, Maturidilerin nokta- i nazarın- dan kader, Allah'ın takdiri, kaza ise, bu takdiri infaz ve yapılacak şeyi eda etmesi ve hükmü yerine getirmesidir." Kur'an'da kader kavramı sadece insanla değil, zerrelerden galaksilere kadar topyekun kâinatla ilgilidir.
"Takdir", daha çok ilim ve kaderle alakalı bir durum iken, irade ve kudret ise kaza ve infaz ile alakalı bir durumdur. "Allah ilmi ile takdir eder, irade ve kudreti ile de kaza eder." demek daha doğru olur.
"Allah, kulunun yapacağı fiilleri bilmez. Önce kul bir fiili işler, Allah ondan sonra bilir. Yine Allah, bir kulun mümin olarak mı yoksa kâfir olarak mı öleceğini de bilmez. Kulun iradesine bağlı bütün fiiller, ancak o fiillerin yapılmasından sonra Allah tarafından bilinmektedir..."
Arapça kökenli bir sözcük olan takdir ''kadr'' kökünden türetilmiştir. ''Kadr'' bir şeyin miktarını ve ölçüsünü belirlemek demektir. Takdir kelimesi ise hem bir şeyi beğenip desteklemek hem de karar kılmak anlamına gelir.
Hem okuma hatası hem de yazım hatası yapılan yaygın sözcükler içerisinde takdir kelimesi gelmektedir. Özellikle halk arasında çok sık hata yapılan kelimeler içerisinde olduğunu ifade etmek mümkün. Takdir Nasıl Yazılır? Bu sözcüğün doğru şekilde ele alınış hali, 'Takdir' biçimindedir.
TDK'ya göre mütevazı kelimesinin doğru yazılışı "mütevazı"dır.
2. Allah dünyada görülemediği gibi O'nun âhirette de görülmesi mümkün değildir. Zira Kur'an'da gözlerin Allah'ı göremediği açıkça belirtilmiş (el-En'âm 6/103), Hz. Mûsâ'nın kavminden Allah'ı görme talebinde bulunanların dünyada cezalandırıldığı haber verilmiştir (el-Bakara 2/55; en-Nisâ 4/153).
(Bir görüşe göre Arapça belirli tanımlık olan el edatı ve tanrı mânâsına gelen ilâh kelimesinin birleşmesiyle ortaya çıkmıştır. Daha çok yabancı yazarların gösterdiği bir temayüle göre Allah lafzı, Câhiliye Devri Arapları'nın putlarından olan el-Lât (اللات) veya Ârâmîce elâhâ (الاها) kelimelerinden alınmıştır.
Allahü teâlânın kıdem sıfatı da vardır. Yani evveli yoktur, yaratık, yani mahlûk değildir. Allah'ın yarattığı her şey mahlûk olur. (Allah, evveli olmayan, yani kıdem sıfatlı bir varlık, yani bir ilah yaratabilir mi?) demek tenakuz [çelişki] olur. Yaratılan şey yaratıktır, mahlûktur.
İslamın şartları şunlardır: Kelime-i Şehadet getirmek, namaz kılmak, oruç tutmak, zekat vermek ve hacca gitmek.
Türk dil kurumu açısından bu Kelimenin doğru yazılışı 'hiçbir şey' şeklinde geçmektedir. TDK'ya göre bu Kelimenin doğru yazımı 'hiçbir şey' olarak öne çıkıyor. Genelde hiç ile beraber bir kelimeleri başka bir manaya kattığı için bitişik kullanılır.
TDK'da kelimenin doğru yazımı "ön söz" şeklinde ayrı yazılır. TDK'da ön söz kelimesi isim olarak tanımlanıyor. Ön söz kelimesinin anlamı "Kitapların giriş kısmına konulan, o eserin konusunu, amacını, işleniş biçimini anlatan yazı, sunuş, söz başı, ön deyi, mukaddime" şeklinde.
İlâhî Aşkın Sırları, sadece zihinsel olarak aydınlanmanıza değil, aynı zamanda Allah ile daha derin bir yakınlık için ruhsal olarak tekâmül etmenize imkân sağlamak adına Kur'ân'a akılcı olduğu kadar kalp odaklı bir yaklaşım gözetir.
İlahi aşk (İbrahimi dinlerde "Allah Sevgisi/ Tanrı Sevgisi/Allah'a duyulan aşk" gibi çeşitli adlarla da bilinir) — Dini ya da spirtüalist yönelişlerle kişinin, maddesel dünyaya ait varlıklara olan sevgisinin kaynağına dönerek ilahi olana dair hissettiği yüce bağlılık; İslam dünyasında Aşk-ı ilahi olarak da anılır.
Şaman, kam, baksı veya ozan adlarını taşıyan bu kişiler, çok eski devirlerden beri Oğuz boylarının şölenlerinde, av törenlerinde ve matem âyinleri olan yuğlarda çok defa kendi yazdıkları manzum - yarı manzum sözleri mûsiki eşliğinde okuyarak ilâhilerin ilk örneklerini ortaya koymuşlardır (Köprülü, Edebiyat ...
Takdir edilmek ortaya çıkarılan bir iş veya bir eylem doğrultusunda bir diğeri tarafından beğenilme, onaylanma ve önemli bulunma durumudur. Takdir edilme durumunda kişinin yaptıkları bir başkası tarafından görülmüş, değerlendirilmiş ve beğenilmiş demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri