MÖ 1274 yılında yapılan savaşın çıkış nedeni genişleme politikası güden Mısır'ın, Hitit toprakları içerisinde yer alan Amurru ve Amka gibi büyük ticaret yolları üzerindeki şehirlerini ele geçirmektir.
İçeriği. Antlaşma metninde "Mısır ülkesi kralı, büyük kral, kahraman Mısır ülkesi kralı, büyük kral, kahraman Re-masesa-mai Amana'nın (II. Ramses), Hatti ülkesinin büyük kralı Hattuşili ile dostluklarının, kardeşliklerinin ve büyük krallıklarının devamı için yaptıkları antlaşmadır." denmektedir.
Kadeş Savaşı Sonuçları
Hititlerin elde ettiği zafer ile birlikte otoritesi Anadolu'da iyice sağlamlaşmıştır. Aynı zamanda Mısır krallığının da genişleme politikası önemli ölçüde durmuştur. Savaşın sonunda ise iki ülke arasında devamlı sürecek olan bir barış antlaşması imzalanmıştır.
Mısır ordusu üzerine bir baskın düzenleyerek üstünlük ele geçiren ve böylece savaşın başında üstünlüğü elinde tutan Hititler, galip geldiklerini sandılar. Bunun üzerine Mısır'ın yardımcı kuvvetlerle bir baskın düzenlemesinin ardından üstünlüklerini yitirdiler. Kadeş Savaşı, uzun ve zorlu bir savaş olmuştur.
Kadeş Savaşı, Hititler ve Mısırlılar arasında milattan önce 1274 yılında, antik Kadeş Kenti yakınlarında yapılmıştır.
İlgili 30 soru bulundu
Savaşlar birden fazla olmuşsa ilk savaş nedir? İlk savaş MÖ 2700 yılları civarında günümüz Kuveyt bölgesine yakın yerde Sümer-Elam arasında çıkan savaştır.
MÖ 1269 yılında Hitit Hükümdarı III. Hattuşili ile Mısır Firavunu II. Ramses arasında imzalanmıştır. Yani yaklaşık 3300 yıl öncesine ait bir belgedir. Çivi yazılı nüshası İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde sergilenen antlaşma Mısır tapınaklarının duvarlarına da kazınmıştır.
Çeşitli yönlerden kopup gelen istilacılar ve göçmenlerin yarattığı bunalımlar sonucunda Hattuşaş'ın son hükümdarı II. Şuppiluliuma'dan sonra Hitit devleti son bulmuş, böylelikle yüzyıllardır süren mevcut durum ortadan kalkmıştır.
Britanya, Fransa ve Rusya'nın katıldıkları bir donanma Mora'ya gönderildi. Bu "Büyük Güçler" donanması ile Osmanlı ve Mısır donanması arasında 20 Ekim 1827'de yapılan Navarin Deniz Savaşı'nda Osmanlı-Mısır donanması yenik düştü ve Osmanlı-Mısır donanması tahrip edildi.
Sümerliler ve Elamlar gibi Hititler de Türk dilli olmuş ve bugünkü Anadolu'nun birinci saknleri Yunanlılar veya başka Hint-Avrupa dilli halklar olmamış, Türklerin ulu dedeleri olmuş ve ilk uygarlık ve devleti burada onlar yaratmışlardır.
Kadeş, (Antik Mısır dilinde: Kode / bugün Telen-Nebi Mind), Suriye'nin Humus şehrinde, Asi Nehri kıyısında antik kent. Eski Mısır kaynaklarından ilk kez III. Tutmosis'in (hd MÖ 1504-1450) Filistin'deki Megiddo'da Kadeş prensi önderliğindeki bir ayaklanmayı bastırması dolayısıyla sözü edilir.
Sadece ilk yazılı anlaşma değil
Tarihteki yerini "İlk Yazılı Antlaşma" olarak alan Kadeş Antlaşması aynı zamanda "Yazılı İlk Barış Antlaşması", "Bir Kadının Mührünün Bulunduğu İlk Yazılı Antlaşma" özelliklerini taşıyor.
Hititler, tarihte Anadolu'da hüküm sürmüş bir devlettir. Hint-Avrupa dil ailesi'ne dahil bir dil konuştukları için Hint-Avrupa kökenli bir topluluk olduğu kabul edilmektedir. M.Ö. 2000 yıllarında Anadolu'ya göç ederek yerli Hatti Beylikleri üzerinde hakimiyet kurdukları bilinmektedir.
Paylaş: Dünya tarihinde eşitlik ilkesine dayanan en eski antlaşma, Kadeş Barış Antlaşması'dır. Antik dünyanın iki güçlü medeniyeti olan Hitit ve Mısır Uygarlıkları arasında mühürlenen bu antlaşmanın detaylarına gelin beraber göz atalım.
Mısır Eyaleti veya Mısır Beylerbeyliği, 1517 yılında Yavuz Sultan Selim'in Ridaniye Muharebesi'yle Memlûk Sultanlığı'nı yıkarak Mısır'ı Osmanlı topraklarına katması sonucunda kurulmuş olan bir Osmanlı eyaleti.
1517 yılında Osmanlı İmparatorluğu idaresine geçen Mısır, 1914 yılına kadar resmen İmparatorluğun parçası olarak kalmıştır.
Bizans İmparatorluğu ülkeyi bir süre kontrol etti. Ancak İslâm İmparatorluğu'nun askerleri sefere girdi ve Bizanslıları yenerek Mısır'ı aldı. Böylece Mısır, Müslüman-Arap bir ülkeye dönüştü.
1986 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınan Hattuşa (Çorum, Boğazköy), Hitit İmparatorluğunun başkenti olarak Anadolu'da yüzyıllar boyu çok önemli bir merkez olmuştur. Önceleri ilk sahipleri olan Hattiler tarafından “Hattuş” olarak adlandırılan şehir, Hitit egemenliğine geçtikten sonra “Hattuşa” adını aldı. M.Ö.
Güneş kursu, Hitit uygarlığı ve sanatının simgesi sayılan bir nesnedir. Güneşi simgeleyen dairesel biçimin etrafına yerleştirilmiş öğelerden oluşur.
Hitit devletinin kurucusu kimi kaynaklarda I. Hattuşili olarak belirtiliyor olsa da Telipinu fermanında aktarıldığı üzere, bir önceki kral Labarna'nın zamanında Anadolu'nun çeşitli bölgelerinin fethedildiği anlaşılmaktadır.
Kadeş Anlaşması milattan önce 1280 yılında Mısırlılar ve Hititler arasında imzalanmış tarihin ilk yazılı anlaşmasıdır.
Hudeybiye Antlaşması ya da Hudeybiye Barışı, 628 martında Medineli Müslümanlarla Mekkeli putperesler arasında yapılan barış antlaşmasıdır. Hudeybiye ismini imzayı attıkları yakın köyün isminden almıştır.
Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanmış ve acil durumlarda ilk aklınıza gelecek acil müdahale uygulamasıdır. KADES uygulaması, son yıllarda giderek artan kadına şiddet olaylarının önüne geçebilmek ve kadınlara yardım edebilmek amacıyla geliştirilmiş.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri