Tahsilat makbuzu ile fatura arasındaki farklar, özellikle söz konusu makbuzun fatura yerine geçip geçmediğini öğrenmek için sorulmaktadır. Tahsilat makbuzu gerçekleştirilen tahsilatı belgelendirmek üzere kullanılmaktadır ve fatura yerine geçmemektedir.
Yukarıda da belirttiğimiz üzere tahsilat makbuzu hiçbir zaman fatura yerine geçmez, sadece yapılan tahsilatı belgelendirmek için kullanılır. Bu nedenle tahsilat makbuzuna ilişkin bedelin gider olarak muhasebe kayıtlarına alınması söz konusu değildir.
Vergi Usul Kanunu'na göre; belli koşulların var olması halinde fatura yerine kullanılacak belgeler: Perakende satış belgeleri, gider pusulası, müstahsil makbuzu, serbest meslek makbuzları ile ücretlere ilişkin kayıt ve belgeler, giriş ve yolcu taşıma biletleri.
Noter, formlara ve kağıtların her birine mühür vurarak tasdik işlemini gerçekleştirir. Bu tasdik işleminin sonucu olarak yapılan işlem için kesilen makbuza noterlik makbuzu adı verilmektedir.
Aynı şekilde noterliklerde yapılan işlemler ve düzenlenen kağıtlar dolayısıyle özel kanunları uyarınca ödenmesi gereken vergi ve harçlar ile değerli kağıt bedelleri için de Noterlik Kanununun 118 nci maddesi gereğince söz konusu özel makbuz düzenleniyor.
İlgili 44 soru bulundu
Belge türü (documenttype) sadece “makbuz” ise; belge türüne makbuz yazabilirsiniz. Belge tarihi (documentdate) ve belge numarasını da (documentnumber) girmelisiniz. Belge türü “noter makbuzu” ise, belge türüne (documenttype) other, Belge Tipi Tanımlamasına (documentTypeDescription) “noter makbuzu” yazabilirsiniz.
Katma Değer Vergisi Kanunu 17/g maddesi uyarınca ise Değerli Kağıtların teslimi KDV uygulamasından istisna edilmiştir. Bu yüzden Noter Makbuzunda yer alan değerli kağıt bedeli üzerinden KDV hesaplanmaması gerekmektedir.
Cevap : Noterlerin, Kanunlarına göre vermiş oldukları noterlik hizmetlerini Bs formu ile bildirlmelerine gerek bulunmamaktadır.
Bilindiği gibi e-Serbest Meslek Makbuzlarına; noter aracılığıyla, taahhütlü mektupla, telgrafla veya güvenli e-İmza kullanılarak KEP sistemi ile de itiraz edilebilmektedir. Harici yöntemlerle gerçekleştirilen itiraz işlemlerinin sistem üzerinden bildirilerek alıcı/satıcının onayına sunulması gerekmektedir.
Noterlik belgesi almak için gerekli olan belgeleriniz, beyannameleriniz ve dilekçenizi bizzat gelerek Genel Müdürlüğümüze teslim edebileceğiniz gibi Genel Müdürlüğümüze iletilmek üzere Cumhuriyet başsavcılıklarına da teslim edebilirsiniz. Diğer yandan başvurunuzu posta yoluyla da gönderebilirsiniz.
Bankalarca düzenlenen dekontlar VUK'da sayılan fatura veya fatura yerine geçen belgeler arasında yer almamaktadır. Ancak, Maliye Bakanlığı 243 ve 246 Sıra No.lu VUK Genel Tebliğleri ile hesap bildirim cetvelleri ve dekontların fatura veya benzeri olarak kabul edileceği açıklanmıştır.
Mevzu bahis ÖKC fişleri meblağa bakılmadan fatura yerine geçer belge kabul edilmektedir.
2. Vergi Usul Kanunu'na göre fatura ve irsaliye düzenleyebileceksiniz. 3. Vergi Usul Kanunu'na göre fatura yerine geçen belgeleri düzenleyebileceksiniz.
i) Noter satış senedi, Vergi Usul Kanunu'nun 227.maddesinde yer alan tevsik edici belgeler arasında yer almadığından dolayı bu belgenin tek başına vergi mevzuatı yönünden kabul göreceği bir belge olduğunun kabulü mümkün bulunmamaktadır. Ancak yukarıda değinildiği üzere, satıcının fatura düzenlemesi de mümkün değildir.
Resmi Gazete'de yayımlanan kararda noter, pasaport ve vize harç ücretlerinde yüzde 50 artış yapıldığı aktarıldı. Yüzde 18 olan KDV yüzde 20'ye, yüzde 8 olarak uygulanan KDV ise yüzde 10'a çıkarıldı.
Serbest meslek makbuzu ile fatura arasındaki en önemli fark, serbest meslek makbuzunda stopaj kesintisinin yer almasıdır. Faturada stopaj olmadığı için yıl sonunda bu alanda ödeme gerçekleştirilmez ve gelirlerde de bir düşüş yaşanmaz.
e) Noterlerin, Kanunlarına göre vermiş oldukları noterlik hizmetlerini Bs formu ile bildirilmelerine gerek bulunmamaktadır. Aynı şekilde, noterlerde yaptırılan işlemlerin de Ba formu ile bildirilmesine gerek bulunmamaktadır.
Gerçek usulde vergi mükellefi olmayanlardan mal satın alanların veya iş yaptıranların, satın aldıkları mal veya yaptırdıkları işler karşılığında düzenleyecekleri gider pusulası ve müstahsil makbuzunda KDV hesaplanmaz ve gösterilmez.
eleman.net verilerine göre, Noter Katibi 2023 yılında ortalama 15.900 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Noter Katibi , Ocak 2023 yılında ortalama 12.320 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 7.568 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Söz konusu Tebliğ, yayımlandığı tarihi takip eden bildirim dönemine ilişkin olarak verilecek bildirim formlarına uygulanmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir. Buna göre, 2023/Ocak döneminden itibaren boş Ba/Bs bildirimi verme zorunluluğu kaldırılmıştır.
Muhtasar beyanname, Geçici vergi beyannamesi, KDV beyannamesi, Harç ve Damga beyannamesi ve Yıllık gelir vergi beyannamesi olmak üzere, yılda 5 çeşit beyanname vermekteyiz.
4- Bir vergilendirme dönemi içerisinde KDV tevkifatlı işlem yapmayan noterlikler ilgili dönem KDV beyannamelerini defter beyan sistemi üzerinden vermeye devam edeceklerdir.
Buna göre güncellenen 2023 yılı noterlik ücreti şu şekilde: Düzenleme ücreti: 783,82 TL. Çevirme ücreti: 196,62 TL. Yol ödeneği: 94,12 TL.
İlgili kanunda düzenlenen harçlar ise 7344 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile 6 Temmuz 2023 tarihinde %50 oranında arttırılmıştır. Böylece güncel olarak noterlerde düzenlenecek vekaletname ücreti 288 TL'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri