Paslanmış döküm tava nasıl temizlenir biliyor musun şefim? Burada da devreye kurtarıcı olarak tuz girer. Bir miktar tuz ve ılık su ile tavanızı çok fazla bastırmadan ovarsan, paslanmış bölümlerin birkaç dakika içinde üzerindeki pası attığını gözlemleyebilirsin.
1- Öncelikle kirlenen döküm ızgarayı ılık su ile yıkamalısınız. 2- Yıkarken hiçbir kimyasal kullanılmamalıdır. Tel fırçadan yardım alınabilir. Tel kullanmak döküm ızgarada bir kaplama olmadığından dolayı sorun oluşturmayacaktır.
Döküm tavalar, bulaşık makinesine konulmak için uygun değildir. Eğer kaplaması olan döküm tava kullanıyorsanız bulaşık deterjanı veya beyaz sabunla tava temizleme işlemi yapılması tavsiye edilmektedir. Kaplaması olmayan döküm tava için ise sadece su ve sünger ile temizlik yapılması önerilmektedir.
Döküm tavalar bulaşık makinesinde yıkanmak için uygun değildir. Elde yıkamanız ve mümkünse sıvı sabunla -evet sıvı sabunla- yıkayıp güzelce durulamanız, ardından havlu peçete ile silmeniz paslanma tehlikesini ortadan kaldıracaktır.
İlgili 22 soru bulundu
Bir defa kaplamasız döküm tavaları temizlerken deterjan vb kimyasallar kullanamazsınız. Bu tavalar gözenekli yapıya sahip olduklarından deterjan kullandığınızda, deterjan bu aralarda kalabilir ve buda pişirdiğiniz yemeklere geçebilir anlamına gelir.
Yanmış tavanın içine su doldurduktan sonra sirkeyi ilave etmelisiniz. Kapağını kapatıp sirke ve su kaynayana kadar ocakta bırakmalısınız. Ardından ocaktan aldığınız tavaya karbonat eklemelisiniz. Tava ılıdıktan sonra sünger yardımıyla lekelerden kolayca kurtulabilirsiniz.
Kısaca konuya girmem gerekirse,kaplamasız döküm tava/tencereler emaye kaplı olmadığından eğer ıslak bırakılır ise paslanabiliyor.
Ilık tavaya 1 bardak tuz dökün ve ovmak için kağıt havlu kullanın. Kağıt havlu ile zorlanıyorsanız, sünger de kullanabilirsiniz. Bütün yağı içine çeken tuz, tavanızın yiyecek parçalarından arınmasını sağlar. Temizledikten sonra sıcak su ile yıkayın.
Yağlı lekelere bolca bebek pudrası serpin ve ardından yumuşak hareketlerle ovalayın. Pudrayı yağı emmesi için lekenin üzerinde en az on dakika kadar bekletin; sonra lekenin üzerini fırçalayın. Son olarak, kıyafetinizin yıkama talimatlarını izleyerek çamaşır makinesinde yıkayın, sonucuna şaşıracaksınız.
Tuzu bulaşık bezine bir miktar, ızgaraların üzerine bir miktar döktükten sonra bezin yumuşak yüzeyiyle ızgaralar silinir. Izgara temizlendikten sonra çok sıcak olmayan suyla yıkanmalı ve ardından muhakkak kurulanmalıdır. İkinci önerimiz sirke kullanımı olacaktır. Bu yöntem için elma sirkesi tavsiye edilmektedir.
Demirin eritilmesiyle yapılan bu tavalar zararlı bileşenler barındırmadığı için gönül rahatlığıyla kullanılır. Söz konusu materyalin içeriğinde bulunan demir minerali, pişirme esnasında yemeklere nüfuz eder. Dolayısıyla vücudun ihtiyaç duyduğu bu mineral yemekler aracılığıyla alınabilir.
Bir su bardağı sirkeyi sıcak su ile karıştırın. Daha sonra ızgarayı bu suyun içerisinde bekletin. Bu şekilde yarım saat beklettiğinizde ızgaraya yapışan kalıntılar ve yağlar yumuşayacaktır. Yumuşayan kalıntıları bir sünger yardımı ile rahatlıkla temizleyebilirsiniz.
Pas lekesi olan bölgeye, limon sıkarak kumaşın limonu emmesini bekleyebilirsiniz. Sonrasında ise güneşli bir alana limonlu kumaşı bırakarak lekenin hafiflemesini sağlayabilirsiniz. Ardından soğuk su ile durulama yaparak, pas lekesini kolay bir şekilde çıkartabilirsiniz.
Pas çıkarmak için kullanılan en temel ürün karbonattır. Paslı alanlara bol miktarda karbonat serpmek ve bir süre bekletmek paslı alanların temizlenmesi için yapılabilir. Bunun dışında metalden pası temizlemek için limon suyu ve tuz kullanılabilir.
Ayrıca tekrar belirtmek gerekirse sağlığınız için paslı barbekü kullanmamanız gerekir.
Eğer yağ lekesi kurumuş ise o vakit bu lekeyi giysiden çıkarmak için deterjan kullanılır. 5 dakikada bekleme suresinin ardından ılık su ile temizlemek yeterlidir. Temiz bir bezle bolca sildikten sonra, düşük derecede dizi yıkanabilir. Bu lekeyi çıkarmak için karbonat kullanımı da oldukça etkilidir.
Bunlardan biri de yumurtadır. Bu yumurtanızın çok hızlı bir şekilde tavaya yapışmasına ve tavanızın çöp olmasına neden olabilir. Diğer yandan domates sosu, sulu yemekler, tatlılar, narin balık çeşitleri, soğuk yiyecek çeşitleri Döküm Tavada Pişirilmemesi Gereken Yiyecekler arasındadır.
Döküm Ocak Temizliği
İlk akla gelen yöntem ılık bir suyun içerisine biraz deterjan ile yağ çözücü eklemek ve ocak demirlerini ılık suyun içine dik bir şekilde yerleştirerek bezle hafifçe ovalamaktır. Ocak demirlerini ovalarken bir taraftan da ılık su ve yağ çözücüde bekletmek kirlerin daha hızlı çözülmesini sağlar.
Pişirme işlemini gerçekleştirdikten sonra tavayı temizlemek için ılık su kullanın. Döküm tava ısıyı uzun süre muhafaza eder bu sebeple tavanın ılımasını bekleyin ve ılık su kullanın. Bulaşık sabunu dökün ve biraz da ılık su ile ıslatın ardından tavayı soğumaya bırakın.
Peki, döküm tava sağlıklı mı? Evet, kullanabileceğiniz farklı malzemelerden tavalara göre daha sağlıklı. Bunun nedeni yemek pişirirken yağ kullanmanıza gerek kalmaması, yani daha az -veya hiç- yağ ile yemekler pişirebilirsiniz.
Kağıt havlu yardımıyla ağır hareketlerle fazla suyunu alarak kurulayın. Ardından ısıya dayanıklı (zeytinyağı, susam yağı, Hindistan cevizi yağı vb) bir yağ ile iç kısmını yağlayın. Fazla yağını yine bir kağıt havlu yardımıyla alın.
Önce yanık izinin bulunduğu tavanın zeminine bir miktar su koyun ve ardından sirkeyi ekleyin. Tavayı ocağın üzerine koyun ve yüksek ısıda sirkeli suyu kaynatın. Daha şimdiden yanık izlerinin hafiflediğini görmeye başlayacaksınız.
Döküm tavalar, popüler ve sağlıklı bir pişirme yöntemi olarak kabul edilir. İki ana türü olan demir döküm ve emaye kaplamalı döküm tavalar, sağlıklıdır ve doğru kullanıldığında sağlıklı yemekler yapılmasını sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri