gereken değeri vermek, saygı göstermek.
doğrusu, "gadir kıymet bilmemek" olmalıdır. gadr (ya da katl gibi türkçeye geçince değiştiği haliyle gadir), arapça "vefasızlık", "kötülük" gibi anlamlar taşır ve "gdr" kökünden gelir.
Bu sözcük, bir kişiye has olan üstün nitelik manasında da kullanılır. Kıymet bilmek deyimi, bir şeye ya da birine hak ettiği değeri vermek ve ona göre davranmak anlamına gelir.
Cevap: bir kimsenin ne kadar değerli olduğunu ancak o kimsenin değerini ölçebilecek nitelikteki insanlar anlar.
Kıymetini bilmek deyimi, kişinin manevi duygularının derinliğini ifade etmektedir. Kimi ince düşünerek her şey ve herkesin kıymetini-değerini bilir. Kimi de vefasızdır. Yani karşıdaki ne kadar fedakarlık yaparsa yapsın, önemsemeyip kıymet bilmeyebilir.
İlgili 38 soru bulundu
Söz vermek, bir şeyi gerçekleştireceğine dair vaatte bulunmak; sözünden caymak ise verilen sözü tutmamak anlamına gelir. Özü Sözü Bir Olmak Deyiminin Anlamı Ne Demek?
''Canının kıymetini bilmek''ten halkın anladığı bedenen rahatlık içinde bulunmak, güvenlik, refah ve giderek lüks içinde yaşamaktır. Cânâna cân olan bilmez cânının kıymetini Cânân da bilmez cânına cân olanın kıymetini Cem Sultan Sevgili için can verenler canlarının kıymetini bilmez, canlarına çok önem vermez.
Kıymet kelimesi birden fazla eş anlamlı kelime ile ifade ediliyor. Değer veya önem kelimeleri de kıymet kelimesi ile aynı anlama geliyor.
Cahit Zarifoğlu on X: "Kıymet bilen insanlara zaafım var. Onlar incili kaftan, gerisi ise yamalı fistan ...
Borçlunun haczedilen taşınır veya taşınmaz mallarının satış aşamasına geçildiğinde satışının yapılabilmesi için taşınır veya taşınmaz malın değerinin belirlenmesi gerekmektedir. Bilirkişice belirlenen bu değere kıymet takdiri denir.
Sözlükte kadir (kadr) kelimesi “hüküm, şeref, güç, yücelik” gibi anlamlara gelir. Dinî literatürde ise “leyletü'l-Kadr” şeklinde Kur'ân-ı Kerîm'in indirildiği gecenin adı olarak kullanılır.
kisiye, yemege, kıla tüye sahip olmak üzere hamle etmektir.
Deyim. [1] Birinin yanlışlarını, kusurlarını hoşgörü ile karşılamak.
Sözlükte “değer, kıymet, iyi, ahlâklı ve cömert olmak” gibi anlamlara gelen kerâmet kelimesi terim olarak “mümin ve takva sahibi kimselerde ortaya çıkan ve Allah'ın lütfu olan olağanüstü haller” şeklinde tanımlanır (İbn Manzûr, Lisânu'l-Arab, “vly” 12/510; Cürcanî, Ta'rifât, “vly” 184).
1.Değer. 2.Bedel, baha, tutar. 3.Şeref, onur, itibar.
Kıymet bilmek, vefa göstermektir. Emanete sahip çıkmak, emanete hıyanet etmemektir.
1- Değerli:
Değerli ve kıymetli sözcükler cümle içerisinde birbirinin yerine kullanılabilir.
Kıymet kelimesinin eş anlamlısı olan kelimeler değer, bedel, önem, paha ve eder olarak bilinmektedir.
Para, çek, poliçe ve bono (Türk Ticaret Kanunu'nda düzenlenmiş emre yazılı senet) sermaye piyasası aracı değildir. Ortaklığın sermayesini temsil eden ve sahibine ortaklık hakkı veren menkul kıymetlerdir.
Değer vermek bir şeyin karşılığını hak edilen ölçüde vermek şeklinde ifade ediliyor. Verilen önem ve sevgiyi ifade etmek için de bu deyim kullanılabiliyor.
Tahammül gücü kalmamak, katlanamaz, sabredemez veya dayanamaz olmak sabrı taşmak deyiminin cevabıdır.
SÖZÜM ONA. birl. zf. (İyelik ve bulunma hâli eklerinin kalıplaşmasıyle) Güyâ, sanki, sözde: Ahmet ile Hacı Baba yan yana yorgunluktan bitmişler, renkler uçuk, sözüm ona istirâhate gidiyorlar (Aka Gündüz).
korumak,göz kulak olmak.
[1] Başına gelen bir olaydan kendine ders çıkararak onu bir tecrübe olarak hiç unutmamaya çalışmak.
[1] Alımlı, çekici. [2] Güzelliğiyle dikkati ve ilgiyi üzerine çeken güzellik.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri