Kadıköy İstanbul'un Anadolu yakasındadır. İstanbul ilinin ortalarına, Boğaz'ın Marmara ağzının doğusuna düşer. Doğusunda Maltepe ilçesi, batısında İstanbul Boğazı, ve Marmara Denizi, kuzeyinde Üsküdar ve Ataşehir ilçeleri, güneyinde Marmara Denizi ile çevrilidir.
Uzun süre Üsküdar'a bağlı olan Kadıköy, 1 Eylül 1930'da ilçe olur.
Bostancı Mahallesi, Maltepe Sahil Yolu üzerinde yer alan İDO Bostancı İskelesi, Anadolu Yakasının en güzel noktalarından birinde konumlanıyor.
Bostancı, İstanbul'da, Kadıköy ilçesine bağlı mahalle. Kadıköy'ün doğu ucunda yer alan Bostancı, sahilden D-100 Karayolu'na doğru yaklaşık 2 kilometre boyunca uzanır. Batıda Suadiye ve Kozyatağı, kuzeyde Ataşehir'e bağlı İçerenköy ve doğuda Maltepe ilçesine bağlı olan Altıntepe ile komşudur.
M.Ö. 7. yy.da kurulan İstanbul'un, kuzeyde Haliç, doğuda İstanbul Boğazı ve güneyde Marmara Denizi ile çevrili kısmı günümüzde “Tarihi Yarımada” olarak anılmaktadır.
İlgili 38 soru bulundu
Kadıköy İstanbul'un Anadolu yakasındadır. İstanbul ilinin ortalarına, Boğaz'ın Marmara ağzının doğusuna düşer. Doğusunda Maltepe ilçesi, batısında İstanbul Boğazı, ve Marmara Denizi, kuzeyinde Üsküdar ve Ataşehir ilçeleri, güneyinde Marmara Denizi ile çevrilidir. Kadıköy altı tepe üstüne kurulmuştur.
Başkent Kalkedon (Kadıköy) oldu. Ülkenin adına Kalkedonya deniyordu.
Söğütlüçeşme, İstanbul'un Kadıköy ilçesine bağlı bir semttir. Kadıköy Belediye binası, Söğütlüçeşme Marmaray, Söğütlüçeşme Yüksek Hızlı Tren, Söğütlüçeşme Metrobüs (İstanbul) Durağı, Salı Pazarı, Söğütlüçeşme Camii, Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadyumu ve Söğütlüçeşme Hamamı bu semtte yer alır.
Avrupa Yakasına göre daha yeşildir ve trafik daha az yoğundur. Kadıköy ilçesi İstanbul Anadolu Yakasında bulunan bir ilçedir. Kadıköy ulaşımın kolay olması sebebiyle her gün yüzlerce misafire ev sahipliği yapmaktadır.
Çalışmada yer verilen diğer bilgiler ise şöyle: -2017 yılı verilerine göre, Kadıköy'de 28 bin 466 adet bina ve 263 bin 541 adet daire bulunuyor. En çok meskene sahip mahalle 21 bin 806 mesken ile Göztepe Mahallesi, en az meskene sahip olan mahalle ise 3 bin 624 mesken ile Koşuyolu Mahallesi.
Anadolu Yakasındaki İlçeler: Adalar, Ataşehir, Beykoz, Çekmeköy, Kadıköy, Kartal, Maltepe, Pendik, Sancaktepe, Sultanbeyli, Şile, Tuzla, Ümraniye, Üsküdar olmak üzere 14 tane ilçeye sahiptir.
Kuzey sahilini kapsayan Eyüpsultan, Arnavutköy ve Çatalca, güney sahilinde ise Fatih, Zeytinburnu, Bakırköy, Küçükçekmece, Avcılar, Beylikdüzü, Büyükçekmece ve Silivri bulunmaktadır. Boğaziçinde bulunan ilçeler Beyoğlu, Beşiktaş ve hem kuzey sahiline hem de boğaziçine bakan tek ilçe Sarıyer'dir.
Bağcılar İstanbul'un Avrupa Yakası'nda, İstanbul Büyükşehir Belediyesi hizmet sınırları içinde yer alır. Yüzölçümü 22 km²'dir. Göç alan bir ilçedir. E-5 ile TEM Otoyolu arasında kalmaktadır.
Kadıköy ilçesi nüfusunun yaş gruplarına göre dağılımı incelendiğinde toplam nüfusun büyük çoğunluğunun 65 yaş üzeri bireylerden oluştuğu görülüyor. Kadıköy'de yalnız yaşayanların oranı ise nüfusun yüzde 10'unu oluşturuyor. Bu oranın yüzde 65'i kadın, yüzde 35'i ise erkeklere ait.
Kadıköy nüfusu 2022 yılına göre 483.064. Bu nüfus, 217.624 erkek ve 265.440 kadından oluşmaktadır. Yüzde olarak ise: %45,05 erkek, %54,95 kadındır.
Kadıköy ilçesi İstanbul Anadolu Yakasında bulunan bir ilçedir. Kadıköy ulaşımın kolay olması sebebiyle her gün yüzlerce misafire ev sahipliği yapmaktadır. Anadolu Yakasından ve Avrupa yakasından ya da başka şehirlerden birçok kişi Kadıköy'ü ziyaret etmektedir.
Toplam 39 ilçesi İstanbul'un Avrupa yakasında 25 ve Anadolu yakasında 14 ilçe bulunmaktadır. İstanbul'un en kalabalık ilçesi Esenyurt, nüfusu en az ilçesi ise Adalar'dır.
Yayınlanan bilgiye göre, İstanbul'un nüfusu, 2021'de bir önceki yıla göre 378 bin 448 kişi artarak 15 milyon 840 bin 900 kişi oldu. Avrupa Yakası'nda 10 milyon 224 bin 323 kişi yaşarken Anadolu Yakası'nda 5 milyon 616 bin 577 kişi yaşıyor.
İstanbul Avrupa Yakası'nda Beylikdüzü'nden başlayan ve Anadolu Yakası'nda Söğütlüçeşme'de sona eren, toplam 44 duraktan oluşan metrobüs, megakentte en çok kullanılan ulaşım ağı durumunda.
Kadıköy bölgesinde bulunan Söğütlüçeşme, Ayrılık Çeşmesi ve Feneryolu duraklarının arasında bulunur. Söğütlüçeşme Marmaray durağından Halkalı yönüne ilk Marmaray saat 06:00 ve 06:07'de kalkmaktadır. Söğütlüçeşme istasyonuna gitmek için, bu duraktan geçen Söğütlüçeşme Bağdat caddesi otobüslerini tercih edebilirsiniz.
Söğütlüçeşme Tren İstasyonu, İstanbul'un Anadolu Yakası'nda, Kadıköy ilçesi Zühtüpaşa Mahallesi'nde yer alan TCDD'ye ait viyadük üzerindeki tren istasyonudur.
Kadıköy köklü tarihinin yanı sıra hareketli eğlence hayatı ve zengin kültürel etkinlikleriyle de öne çıkar. Tarihi Süreyya Operası, Haydarpaşa Garı, Moda İskelesi gibi tarihi mekanlara ve çok sayıda müze ve kültür merkezine ev sahipliği yapan Kadıköy, Moda ve Fenerbahçe burunları ile eşsiz güzellikler sunar.
Efsaneye göre de Kadıköy'ün ismi 'körler ülkesi' olarak kalır. Her semtin ayrı bir hikayesi, her mahallenin başka bir dokusu var bu şehirde. Efsanelere, masallara, imparatorluklara ev sahipliği yapan koca şehir İstanbul'un her karesi ayrı bir gizem. İşte adlarını defalarca duyduğumuz İstanbul semtlerinin eski isimleri.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri