Tarlanızın en az 5 bin metrekare olması gerekiyor. Eski kanuna göre 5 bin metrekarenin altındaki tarlalara prefabrik ev yapılmasına izin veriliyordu fakat son düzenlemelerden sonra 2023 yılında herhangi bir ev için tarlanızın en az 5 bin metrekare olması gerekiyor.
Tarla alanı ne kadar olursa olsun, 250 metrekareden fazla alana sahip inşaat yapılamıyor.
Öncelikle ister 1 dönüm tarlanız olsun, ister 2 dönüm eğer tarlanıza bağlı belediyeden ev yapma izni edebilirseniz, yapabilirsiniz. Belediye sizin tarlanıza ne kadarlık bir inşaat yapabileceğinizi de söyler. Bu bilgiye göre de evinizi istediğiniz tarzda yapabilirsiniz.
-Yapılacak evin en fazla iki katı olması gerekir. -Söz konusu arsanın en az 5.000 metrekare olması gerekmektedir. Bunun altındaki tarlalara ev ya da herhangi bir yapı yapılamaz. Eski kanuna göre, daha küçük tarlalara prefabrik ev yapılabiliyordu, ancak artık yapılmasına izin verilemiyor.
Buna örnek verecek olursak, 5 dönüme yakın tarlası olan bir kişi tarlasının 100 metrekareye kadar konut yapabilir. Bu tarla üzerine prefabrik yapı da olabilirdi ancak bu kurallara bakıldığında sadece 5.000 metrekare ve altında olan tarlalara herhangi bir yapı yapmak mümkün olmuyor.
İlgili 27 soru bulundu
Tarlanızın en az 5 bin metrekare olması gerekiyor. Eski kanuna göre 5 bin metrekarenin altındaki tarlalara prefabrik ev yapılmasına izin veriliyordu fakat son düzenlemelerden sonra 2023 yılında herhangi bir ev için tarlanızın en az 5 bin metrekare olması gerekiyor.
Bu kurallar, İmar Kanunu gereğince yürütülür. Tarlaya ev yapma şartları: Yapılacak olan evin inşaatı genellikle arsanın tamamının yüzde beşini geçmemelidir. Ayrıca, yapılacak olan ev ya da bu evin inşaatı, arsanın yüzde beşini geçmiyor olsa bile, en fazla 250 metrekare olmak zorundadır.
Yüzde 5 İmar Ne Demek? Burada geçen “yüzde 5” ifadesi parselin emsal (KAKS) oranını gösterir. “yüzde 5 imarlı” bir arsada emsal oranı (KAKS) %05, yani 0,05'dir. Bu da şu demektir: Bu parselde parsel alanının %05'i kadar inşaat yapılabilir.
Tarla, bağ, bahçe gibi arazilerin imarı yoktur. Bu araziler imarsız toprak parçalarıdır ve bu arazilere ev yapmada herhangi bir sakınca yoktur. Yani siz zeytinlik, bağ, bahçe gibi imarsız toprak parçalarınızın üzerine belirli şartları yerine getirmek kaydıyla, özel amaçlı yapı inşa edebilirsiniz.
İmarı olmayan arsaya prefabrik ev yapılmasının temel şartı, arsanın yola cephesinin bulunmasıdır. Kadastro cepheli imarsız arsalarda en fazla %5 imar izni bulunmaktadır. Ayrıca imarsız arsaya maksimum 250 m2 büyüklüğünde prefabrik ev yapılabilir.
Tarım arazisi kapsamındaki tarlaya ev yapmanın temel şartı inşa edeceğiniz ev arsanın yüzde 5'ini geçemez. Bununla beraber ikinci şart arsanız 5 bin m2'nin ne kadar üzerinde büyüklükte olursa olsun toplam inşaat 250 metrekareyi geçemez.
Tarlalar , İmar Mevzuatında “imarsız arsa” olarak geçmektedir. Tarlaya yapılabilecek yapı ile ilgili maddeler İmar mevzuatında açıkca söylenmiştir peki bu maddeler nelerdir? – İnşaat yapılacak alan arsanın yüzde 5'ini geçmeyecektir. – Yapılan ev yada inşaat alanı toplamda kesinlikle 250 m2 yi geçmeyecektir.
Köyde İzinsiz Ev Yapmanın Cezası
Bu eylemler, 42. maddenin 5. fıkrasına göre cezalandırılır. Buna göre, bu yapıların diğer şartlar taşınmasına rağmen sadece muhtarlık izni alınmaksızın yapılması halinde yapı sahibine bin Türk Lirası (2022 yılı için 1.485,00 TL) idari para cezası verilir.
Tarlanıza yapacağınız her yapının (ev, depo, bağ evi, prefabrik ev, kümes, ahır) tarlanın parsel bitiminden 5 metre, yoldan 10 metre uzaklıkta inşa edilmesi gerekir. Tarlaya herhangi bir yapı inşa edebilmeniz için tarlanın imar durumunun olumlu olması zorunludur.
İskan dışı alanlarda taban alanı 75 metrekareyi ve 2 katı geçmemek şartıyla yapılacak 1 bağ evi için bakanlığın onayı alınmak koşuluyla köy içi yapılara benzer şekilde ruhsat zorunluluğu da olmayacak.
Eğer tarım için kullanılan bir tarlaya konut yapmayı planlıyorsanız ruhsat almanız gerekmektedir. Tarlaya ev yapmak için izin belgelerinizi eksiksiz toparlamanız önemlidir. Gerekli izinler olmadan inşaata başlanırsa tarlanıza yaptığınız ev kaçak olarak kabul edilecektir.
Köyde ev yapacak bir kişinin kütüğü ev yapmak istediği köyde ise muhtar ve ihtiyar heyetinin imzasıyla yapı izni alınabilmektedir. Kütüğü ilgili köyde olan kişiler için bu nedenle ev yapmak daha kolaydır. Fakat yapılacak evin köy yerleşim sınırları içerisinde olması şartı aranmaktadır.
Tarla konumundaki arsaya prefabrik ev yapmak için gerekli ilk şart arsanın yola cephesinin olması. Yola cephesi bulunmayan parsellere prefabrik ev yapamazsınız. Yapacağınız ev tarlanın maksimum %5'ini kapsamalıdır. Kanunlar tarla üzerine en fazla 250m2 prefabrik ev yapılmasına izin vermektedir.
Tasarıya göre, tarımsal araziler, bölgesel özellikler de dikkate alınarak 20 dönümün altında bölünemeyecek. Araziler, mirasçı çocuklardan tek bir kişiye devredilebilecekken, hissesinin devrini istemeyen aileler "şirketleşme" yoluna gidecek. Aile malları ortaklığı kurularak, herkes hakkı oranında pay alacak.
Tarla arsa cins değişikliği için tarlanın; · 1/1000 Ölçekli imar planı içinde kalması, · Yapılaşmaya açık bir fonksiyona sahip olması gerekmektedir. 1/1000 ölçekli imar planı hükümleri çerçevesinde yapılacak imar uygulaması sonucunda tapuda “tarla” olarak gözüken nitelik “arsa” olarak dönüşecektir.
Yüzde 30 İmarlı Ne Demek? “yüzde 30 imarlı” bir arsada emsal oranı (KAKS) %30, yani 0,30'dir. Bu da şu demektir: Bu parselde parsel alanının %30'u kadar inşaat yapılabilir. Parselin yüzölçümü 1000 m2 ise bu parselde yapılacak inşaatın toplam alanı 300 m2'yi geçmemelidir.
a) Tarlaya Konteyner Koyma Şartları
Tarlaya konteyner koymak açısından tek fark, bazı durumlarda tarım il müdürlüğünün izninin gerekmesidir. Eğer tarlaya konulacak konteyner sabit konteyner olmayacaksa yani hareketli ve taşınabilir olacaksa, bu konteyner için ruhsat alınmasına gerek yoktur.
Dönüm, 1.000 m2 alana eşit olan bir ölçü birimidir.
Tarlaya bungalov ev koymak istediğinizde, öncelikle izinlerin alınması için ruhsat başvuru dilekçesi hazırlamanız gerekmektedir. İzin sürecinde, tapu ve imar durumu gibi belgelerin de sunulması gerekmektedir. İmar durumu ise prefabrik yapılar için belediyeden alınmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri