Mastik temel olarak beton derz dolgu olarak, dilatasyon, metal ve cam doğrama, fayans, pvc gibi yapı elemanlarının dolgu ve yapıştırılmasında kullanılır.
Fayans, çini gibi zeminlerde kullanılan malzemenin gerek yapımında gerekse de kullanımında imdada yetişen ürünlerden birisi de seramik yapıştırıcısıdır.
Epoksi, her zaman en güçlü ve en dayanıklı yapıştırıcılardan biridir. Bu nedenle, doğru formülasyonda, fayans sabitleme yapıştırıcısı olarak da uygundur. Çoğu epoksi esaslı yapıştırıcısı esnektir, bu da bitmiş döşemenin, aşırı sıcaklıklardan ve dalgalanmalardan etkilenme olasılığının daha düşük olmasını sağlar.
Standart Silikon:
Duş kabini, küvet, lavabo kenarı gibi alanlarda sızdırmazlık olarak kullanımı tercih edilir. Aynı zamanda PVC, metal fayans gibi bölgelerde de sızdırmazlık ve yapıştırma işlemi için kullanılmaktadır.
İç mekanlarda, yatay ve düşey yüzeylerde, Dış mekanlarda zemin uygulamalarında seramik ve fayans kaplama malzemelerinin yapıştırılmasında kullanılır.
İlgili 23 soru bulundu
Epoksi reçine esaslı seramik yapıştırıcılar genellikle çift bileşenli olurlar ve yüksek yapışma mukavemetine sahiptirler. Bakteri ve kimyasallara karşı da dayanıklı olduğundan özellikle endüstriyel mutfak veya hastane gibi binaların seramik yapıştırma işlerinde epoksi esaslı yapıştırıcılar tercih edilir.
Çimento kalekim bir yapıştırma harcı olarak bilinen yapı inşaat sektörünün önemli malzemelerindendir. Çimentodan farkı ise bir yapıştırma harcı olmasıdır. Daha çok seramik ve fayans ustaları kalekim malzemesini yaygın olarak kullanmaktadır. Kalekim yapıştırıcı tek bileşenden oluşan bir yapıştırma harcıdır.
Silikon maddi açıdan daha değerlidir ve mastik silikona göre daha uygun bir üründür. Genel manası ile ortak kullanım yerlerine sahip olan mastik ve silikon dikkat edilmediği takdirde kullanım için uygun olmayan yerlerde de birbirlerinin yerine tercih edilebilmektedir.
Silikon ağırlıklı olarak suya dayanıklı malzeme gerektiren alanlarda kullanılır. Bu nedenle banyo gibi dar alanlarda kullanıma uygundur ancak mastik, geniş yüzeylerde hem yapıştırıcı hem dolgu malzemesi olarak kullanıma uygundur.
Her türlü doğramanın sıva, denizlik ve diğer yapı malzemelerinin birleşimlerinde, Eternit ve alüminyum çatı ve cephe plakalarının ve her türlü yapı malzemelerinin birleşimlerinde, Ayrıca çatlaklara karşı boya öncesi kullanılır.
25 kg lık kraft torbalarda kuru, serin bir ortamda raf ömrü 12 aydır.
Dolgu sızdırmazlık, izolasyon ve yapıştırma işlemlerinde tercih edilirler. Ayrıca cam doğrama, PVC, metal fayans gibi yapı elemanlarının dolguları içinde ve yapıştırmada uygulanırlar.
Seramik yapıştırıcı çeşitleri yüzeylerde ve dış cephelerde kolaylıkla kullanılabilir. Seramik yapıştırıcılar alçı,ahşap, fayans ,doğal taş, tuğla ve benzeri birçok yüzey için tercih edilen bir üründür. Bu seramik yapıştırıcılar arasında günümüzde tercih edilen Fayans yapıştırıcısı olmaktadır.
> Küçük ve orta ebatlı yer, duvar seramiği, doğal taş, traverten, dekoratif tuğla gibikaplama malzemelerinin yatay ve düşeyde, banyo, mutfak gibi ıslak hacimlerde,beton, sıva, şap gibi yüzeyler üzerine uygulanmasında kullanılır. > Fayans üstü fayans yapıştırma uygulamalarında kullanılır.
İçindeki güçlü yapıştırıcı özelliği ile çok sıkı bir birleştirme sağlar. İç ve dış alanlarda iyi bir deneyim sağlar. Dayson kahverengi silikon ise ahşap onarımında kullanılabilir. Kahverengi olan seramikler, karolar, fayanslar, kapılar, pencereler gibi tüm alanlarda dekoratif olarak sırıtmayan rengi ile tamamlar.
Fayanslar düz olarak hazırlanan alan üzerine yerleştirilmeden önce, yapıştırıcı ürünler kullanılır. Yapıştırıcı ürünler harç haline getirilerek fayans yapılacak alana sürülür. Bir dişli tarak malzemesi yardımıyla harç taranır ve fayanslar yapıştırılır.
Derzlerin diğer yapı elemanları ile etkileşimlerinden ve hareket etme eğilimlerinden dolayı mastiklerin özellikle esnek olmaları gereksinimi doğmuştur. Sert ve mastik gibi elastik olmayan boyaların kullanılması sonucu mastik ile aynı hareket kabiliyetinde olmayan boyalarda çatlamalar oluşabilir.
Astarsız güçlü yapışkan özelliğini otomotiv,inşaat sektörü malzemesinde gösterir, cam,anod alüminyum,ahşap,metal,polyester,beton. Dayson PU mastik, çeşitli endüstrilerde birleştirme ve yapıştırma amaçlı kullanılır. Uygulama: Yüzeylerde pas,toz ve yağ gibi malzemelerden arınmış olması gerekir.
Akrilik mastik, temel olarak su bazlı akrilik reçinelerinden elde edilen sızdırmazlık malzemesidir. Doğrudan suya maruz kalacak yerlerde kullanıma uygun değildir.
Mastiklerin kullanım alanları çok geniştir. Mastik temel olarak beton derz dolgu olarak, dilatasyon, metal ve cam doğrama, fayans, pvc gibi yapı elemanlarının dolgu ve yapıştırılmasında kullanılır.
Yüzeyin ihtiyacını karşılamak için duşakabin silikonu tercih edilmelidir. Silikon su ile temasında yüksek dayanım sunar . Böylelikle silikonun suyla temasında herhangi bir küf, nem gibi olumsuz durumlar yaşanmasına engel olmaktadır. Alçıpan, duvar gibi yüzeylerde mastik tercih edilmemektedir.
Banyolar sürekli neme ve suya maruz kalan bir ortam olduğundan, silikon üzerinde bakteri oluşma olasılığı da yüksektir. Bu nedenle anti bakteriyel özelliği olan, % 100 silikon içerikli duşakabin silikonunu seçmelisiniz.
Kalekim su geçirir mi sorusu aklınıza takılıyorsa kısa süre içerisinde donduğunu ve 2 saat sonra suya karşı tamamen dayanıklı hale geldiğini söyleyebiliriz.
Kalekim'in yenilikçi su yalıtım ve beton koruma harcı 'Ultralastic', uygulanmasından sadece 2 saat sonra yağmura, 16 saat sonra basınçlı suya dayanıklı hale geliyor. İşçilikten ve zamandan tasarruf sağlayan Ultralastic, fırça, mala, rulo veya püskürtme ile kolayca uygulanabiliyor.
Uygulama Alanları : Seramik, mozaik, dekoratif tuğla, doğal taş, traverten gibi kaplama malzemelerinin yatay ve düşeyde, banyo, mutfak gibi ıslak hacimlerde, beton, sıva, şap gibi yüzeyler üzerine uygulanmasında mükemmel sonuç verir. Özellikleri : Yüksek yapışma gücüne sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri