TMK madde 173 uyarınca boşandığı eşinin soyadını kullanmakta menfaati bulunması halinde ve bu durumun kocaya zarar vermeyecek olması durumunda kadın boşandığı eşinin soyadını kullanabilir.
Boşanma halinde kadın, evlenme ile kazandığı kişisel durumunu korur; ancak, evlenmeden önceki soyadını yeniden alır.
Aile mahkemesi hakimi, re'sen (kendiliğinden) boşanma davasının kesinleşmesiyle nüfus müdürlüğüne müzekkere yazacak ve kararın kesinleştiği bildirerek soyadının değişmesini talep edecektir. Bu değişiklik en fazla bir hafta içinde gerçekleşir ve boşanan kadın E-devlet üzerinden bu durumu kontrol edebilir.
Boşanma sonrası soyadı değiştirmek için yasanın öngördüğü süre iki haftadır. Ancak bu süreyi kısaltmak mümkündür. Boşanma kararı kesinleştikten sonra ilgili boşanma evrakları Aile Mahkemesi Nüfus Müdürlüğü´ne verilir ve nüfus kaydı düzeltilir. Boşanma kararları ortalama bir hafta içinde nüfusa işlenir.
Eski eşin soyadını kullanma hususunda 1 yıllık dava zamanaşımı süresi öngörülmüştür. Bu süre hak düşürücü süre olmadığı için 1 yıl geçmesine rağmen davanızı açabilirsiniz. Ancak davalı yani eski eş bu durumu hakime zamanaşımı defi olarak belirtebilir.
İlgili 21 soru bulundu
Evlendikten sonra kadınlar için Yargıtay kararı ile soy isim adına üç farklı durum söz konusudur. Kadınlar direkt olarak kendi soy isimlerini kullanabilir. Her iki soyadını da beraber kullanma şansları da mümkündür. Soyadı değişikliğini evli kadınların hepsi yapabilirler.
Bu süre geçtikten sonra (karara itiraz edilmemişse) karar kesinleşir ve genelde 4 – 5 gün içinde boşanma kararı nüfusa geçer. Boşandıktan sonra nüfus cüzdanının, kimliğin değiştirilmesi için istenilen nüfus müdürlüğüne, yurt dışında konsolosluğa başvurulabilir. Nüfus cüzdanının aynı gün değişmesi mümkün olabilmektedir.
Boşanma davası aile mahkemesi tarafından UYAP sistemine işlendiğinde E-Devlet üzerinde de görünür hale gelir ve bu sayede kendi açtığınız boşanma davasını veya size açılan boşanma davasını rahatlıkla görebilirsiniz.
Boşanmanın nüfusa geçmesi halinde, E Devlet' e girdiğinizde profilinizde yeni soyadınızı göreceksiniz. Bu halde başka bir işlem yapmanıza gerek kalmayacaktır. Boşanma kararınızı hakim mahkemede yüzünüze karşı söylediğinde boşandığınızı sanmayın demiştik.
Şifreniz ile sisteme girdikten sonra e-hizmetlere giriş yapmalısınız. E-hizmetler alanında mahkeme dava dosyası sorgulama alanına girmelisiniz. Bu işlem sonrasında dosya detaylarına ulaşabilirsiniz.
Eğer kadın evlenmeden önce dul idiyse hâkimden bekârlık soyadını taşımasına izin verilmesini isteyebilir. Kadının, boşandığı kocasının soyadını kullanmakta menfaati bulunduğu ve bunun kocaya bir zarar vermeyeceği ispatlanırsa, istemi üzerine hâkim, kocasının soyadını taşımasına izin verir.
NASIL BAŞVURU YAPILIR? Söz konusu başvurular e-Devlet aracılığı ile alınmaktadır. Aşağıda yer alan bağlantıya tıklayarak e-Devlet'e giriş yapın. Ardından; arama kısmına "Ad ve Soyadı" yazdıktan sonra "İl / İlçe İdare Kurulu Kararı ile Ad veya Soyadı Düzeltilmesine İlişkin Başvuruların Alınması" seçeneğine tıklayın.
Boşanan kadının aynı kocası ile evlenmeyecekse, boşanmanın kesinleşmesinden sonra 300 günlük bekleme – iddet süresi vardır. Evlenme süresi de denilmektedir. Bu sürenin hâkim kararıyla kaldırılması iki halde mümkündür. Kadının hamile olmaması veya son boşandığı kocası ile tekrar evlenecek olması.
Kimlik değişimi için boşanma kararının kesinleşmesi gerekmektedir. Boşanma kararının kesinleşme şerhi vermesi halinde ilgili nüfusa eşlerin boşandığına dair bildirim gönderilecektir. Bildirim sonrasında nüfus işlem yapmış olduğu vakit, eşler kimlik değişimini yapabilecektir.
Boşanma sonrası kararın kesinleşmesi ile mahkeme nüfusa bilgi verir ve soyadınız değişir. Bunun için herhangi bir işlem yapmanıza gerek yoktur.
Boşandıktan Sonra Evlenme Süresi Kadın için 300 gündür. Boşandıktan Sonra Evlenme Süresi erkek için geçerli değildir. Kadın iddet müddetinin kaldırılması için dava açacağı zaman hamile olmadığına dair rapor almak sureti ile mahkemeye delil sunar. Bu sayede de bekleme süresinin kaldırılmasına karar verilir.
Eskiden boşanma sonrası nüfus kâğıdında ” dul ” ” boşanmış ” gibi ibareler yer almaktaydı. Artık sadece ” bekâr ” ibaresi yazılmaktadır.
Boşanma kararınız nüfusa intikal edip kesinleştikten sonra medeni hal bölümünüzde ''BEKAR'' yazacaktır.
Boşanma kararı nüfus kaydına ne zaman ve nasıl işlenir; Boşanma bittikten sonra sonuç nüfus müdürlüğüne gitmektedir. Kaydın nüfus cüzdanına işlenmesi için herhangi bir ücret ödemenize gerek yoktur. Cüzdana işlenen kayıt sonrasında birkaç gün içinde yenilenmiş cüzdanı gidip alabilirsiniz.
Eski Türkçe ve Osmanlıca kaleme alınmış metinlerde ''tûl'' şeklinde geçen dul kelimesi, eski Türkçe sözcüklerden biridir. 10. yüzyıldan beri kullanılan bu kelime, eşinden ayrılmış kadın ve erkekler için kullanılır. Eşi vefat etmiş olan kişilere de dul denir.
Hakim boşanma kararı verdikten sonra gerekçeli boşanma kararı yazılır ve taraflara tebliğ edilir. Taraflara yapılan tebligattan itibaren 2 hafta içinde taraflar varsa itirazlarını istinaf dilekçesi ile sunar. Böylelikle istinaf aşamasına geçilir.
Boşanma sonrasında kimlik değişimi yapılabilmesi için, ilk olarak boşanmanın kesinleşmesi gerekir. Boşanma kesinleşmeden herhangi bir işlem yapılamaz. Kesinleşme sonrasında, mahkeme nüfusa ve gerekli diğer resmi alanlara bilgilendirme yapar ve bunun sonrasında resmi değişiklikler yapılabilir.
Kişi ric'i talak ile boşadığı eşine, iddet süresi içinde nikâha gerek kalmadan, iddet süresi bitmiş ise yeni bir nikâh akdi ile dönebilir. Bâin talakta ise iddet içinde bile olsa yeni bir akitle aile tekrar kurulabilir. Üçüncü boşa(n)madan sonra ise kesin ayrılık gerçekleşir.
Eğer anlaşma olmazsa ve dava çekişmeliye dönerse en az bir buçuk sene sürebilmektedir. Boşanma davası açılınca e Devlete ne zaman düşer? En az 2-3 en fazla bir hafa içerisinde görülür.
Davacı eş, boşanma davasından feragat ettiğine dair beyanını dava açtığı mahkemeye dilekçe ile veya duruşmada sözlü olarak sunabilir. Anlaşmalı boşanma davasının gerekçeli kararı yazıldıktan sonra taraflara tebliğ edebilir. Taraflar, 2 haftalık itiraz süresi içerisinde itiraz edebilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri