Sarma yaprağı ve yaprak sarmasını buzlukta saklamanın en pratik ve doğru yöntemi yaprak sarmalarını bir güzel hazır edip ardından pişmiş şekilde saklamaktır. Böylece yaprak sarmaları daha uzun süre buzlukta saklanabilir.
Pişmiş yaprak sarması buzlukta 3 ay kadar bozulmadan tazeliğini korumaktadır. Buzdolabında ise 4-5 gün kadar bekletilebilir. Pişmiş Yaprak Sarması Kaç Günde Bozulur?
Dolmalar için iki farklı yöntem tavsiye edeceğim. İlki yine sarmayla aynı. Az miktarda su ile kapağı kapalı biçimde kısık ateşte ısıtabilirsiniz. İkinci yöntem ise fırında ısıtma.
Asma yaprağını buzdolabında saklamaktan daha uzun soluklu bir yöntem tercih etmek isterseniz asma yaprağın ı buzlukta saklama yöntemini tercih edebilirsiniz.
Sarmaları sardıktan sonra buzdolabı poşetlerine veya kaplara dizip dondurucuda muhafaza edin.
İlgili 39 soru bulundu
Sıkıca sarmaya özen gösterin ki pişerken kırılmalar, patlamalar olmasın. Tüm yaprak sarmalara aynı işlemi uygulayarak sarın. Ardından elde ettiğiniz yaprak sarmaları buzdolabı poşetinin içerisine dikkatli bir şekilde dizerek aktarın. Buzluğa kaldırın ve donmaya bırakın.
Yapraklar kaynar suya alınır ve ters yüz edilir. Rengi değişmeye başladığında çıkartılır. Yaprakları süzülüp soğutulduktan sonra bir pişirimlik olacak şekilde ayrılır ve buzdolabı poşetlerine doldurulur. Poşetlerin ağzı bağlandıktan sonra derin dondurucuya konulur.
Asma yapraklarını arzuya göre kuru saklayabileceğiniz gibi taze ya da salamura edilmiş haliyle de saklayabilmeniz mümkündür. Uzun süre bozulmadan saklanması için önerilen en iyi yöntem buzlukta yani derin dondurucuda saklamaktır.
2- Kaynar suda ters yüz edilir, rengi dönünce çıkarılır. 3- Süzülüp soğutulan yapraklar bir pişirimlik olarak alınır. 4- Aralarına kaya tuzu veya deniz tuzu serpilir ve parlak yüzü içte kalarak rulo yapılan desteler kilitli poşete yerleştirilir. 5- Havası alınarak ağzı kapatılır ve buzluğa kaldırılır.
Eğer haşlama suyuna tuz atmazsanız yapraklarınız derin dondurucu da 2 sene bile dayanır. . Yapraklar derin dondurucu da saklanacaksa ne haşlama suyuna ne de yapraklara tuz eklemeyin hiç gerek yok…
Eğer doğrudan buzluktan çıkardığınız gibi pişiriyorsanız, tadında ciddi bozulmalar olacaktır. İstediğiniz lezzete ulaşmak için, mutlaka birkaç saat önceden çıkararak buzların çözülmesini bekleyin.
Buzlukta saklanan sarmaları çıkardıktan sonra, buzların erimesi beklenir. Buzlar çözüldüğünde, tencereye alınan sarmaların üzerine ılık su eklenir. Suyla birlikte zeytinyağı ve limon da ekleyerek sarmanıza güzel bir tat katabilirsiniz. Kısık ateşte pişirilmeye bırakılan sarmalar, yaklaşık 30 dakika sonra tüketilebilir.
Şekilde dolma biberlerimin çekirdeklerini çıkarıp yıkadıktan sonra normal kavurarak hazırlamış olduğum dolma içini biberlere koyup domatesle üzerini kapatarak buzluk poşetlerine porsiyonluk koyup pipetle havasını alıp vakumlayarak dondurucuya koyuyorum.
Limon dilimlerini eklemek de olmazsa olmazlar arasındadır. Tüm sarmaları dizdikten sonra üzerini kapamak için tekrar kullanmadığınız yapraklardan faydalanın. Bu yöntem, sarmaların kararma ihtimalini ortadan kaldırır. Aynı zamanda dağılmaları da engelleyecektir.
Sarmalık şekilde bıçakla doğranır. İç harç konulur ve sarılır. Buzluk poşetine muntazam bir şekilde tek tek sarmalar yerleştirilir. Buzluğa kaldırılır.
Buzluktaki Sarma Nasıl Pişirilir? Püf Noktaları Buzluktaki sarmaları çözdürmeye gerek olmadan üzerine kaynamış su ekleyerek pişirebilirsiniz.
Yaprağın parlak kısmı alta gelecek şekilde bir tabağa yerleştirin. Üzerine iç harçtan yaklaşık bir tatlı kaşığı kadar koyun. Kenarlarını içe doğru katlayarak sıkıca sarın. Dilerseniz bu aşamada henüz pişirmeden buzdolabı poşetlerine pay ederek buzluğa kaldırabilirsiniz.
Kabınız dolduktan sonra yaprakların üzerini geçecek kadar kaynamış su ilave edin. Uygun bir tabakla ağırlık verin ki bütün yapraklar suyun içinde olsun. Tuzunu çekmesi için ve yumuşaması için 6-7 saat tabağı kaldırmadan bekletin.
Soğuduktan sonra, yaprakları sarmaya başlıyoruz. Sarma işlemi sıkıcı ama yemesi zevkli ne yapacaksın. Sarma bittikten sonra; küçük küçük poşetlere azar azar koyup, dondurucuya atıyoruz.
Haşlanan yaprakları bir kevgirler kaynar sudan alıp yan tarafta beklettiğiniz soğuk su dolu kaba aktarın, Burada 1-2 dk. beklettikten sonra kilitli buzdolabı poşetlerine koyup bastırarak havasını çıkarın ve kilidini kapatıp buzdolabına kaldırın.
Salamura olarak asma yaprağı saklanacaksa serin ve güneş almayan bir ortamda saklanmalıdır. Diğer yandan uygun bir şekilde buzdolabı poşetlerine konularak buzlukta ya da derin dondurucuda saklanabilir.
İyice yıkanan yapraklar süzülür ve 8-10 tane yaprağı alınarak düzenli küçük desteler yapılır. Kaynar suda ters yüz edilir, rengi dönünce çıkarılır. Süzülüp soğutulan yapraklar bir pişirimlik olarak buzdolabı poşetlerine konur ve derin dondurucuya kaldırılır.
Pet Şişede Yaprak Saklama Tarifi Nasıl Yapılır? Asma yapraklarını pet şişeye taze dalından toplandığı şekilde hiçbir malzeme eklemeden doldurup şişenin ağzını iyice kapatın. Senelerce bozulmadan saklayabilirsiniz. Kullandığınız zaman şişeyi kesip yaprakları kaynamış suda haşlayın.Ve kullanıma hazır.
Yapraklar basılmadan önce bir gece bekletilmelidir. bu şekilde yaprak yumuşar ve desteleri dizmesi de sarması da kolaylaşır. Yapraklar kesinlikle yıkanmaz. Yaprakların uzun sapları bir parmak kadar kalacak şekilde kesilmelidir.
Mayıs ve Nisan aylarında taze taze toplanan asma yaprakları hiçbir işlem görmemişse birkaç gün içerisinde sararmaya başlayacak ve bozulacaktır. Yaprakları belli işlemlerden geçirdikten sonra salamura olarak muhafaza etmeye karar verirseniz yaklaşık olarak 2 yıl kadar bir süre tüketebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri