Spekulum muayenesi nedir? Vajina içini görmek için yapılan muayenedir. Bunun için metal ya da tek kullanımlık plastik spekulum adı verilen alttan muayene cihazı kullanılır. Spekulum üzerine kayganlaştırıcı sürülerek, hastanın yeterince gevşemesi sağlandıktan sonra, yavaşça vajina içine yerleştirilir.
Spekulum adı verilen alet ile rahim ağzı görülür, smear alınabilir. Rahim mesane ve son barsak sarkmaları tespit edilebilir. Anormal vajinal akıntılar kültür ve yayma tetkikleri ile enfeksiyonlar açısından değerlendirilir. Yapılan ultarasonografi ile muayene tamamlanır.
Bu aletle vajina duvarı açılarak vajina ve serviksler doktorunuz tarafından kolayca gözlemlenebilir. Kadınların rahim ağzı kanseri (servikal kanser) taraması için yapılan Pap smear testinde spekulum kullanılır.
Spekulum iki parçalı, ördekgagası şeklinde bir alettir, bu iki parça arasında vajina içerisi ışık ile aydınlatılarak izlenir. Spekulum ile vajina içerisinde akıntı ve diğer patolojilerin varlığı gözlemlenir ve rahim ağzı izlenir. Rahim ağzında herhangi bir erzyon (yara), polip v.b. patoloji varsa izlenir.
Jinekolojik muayene (alttan muayene) sırasında spekulum adı verilen tek kullanımlık plastik küçük bir alet kullanırız. Bu alet vajina içini ve rahim ağzını görüntüleyebilmemiz için gereklidir. Ayrıca pap smear adı verilen tarama testi için gereklidir.
İlgili 27 soru bulundu
Muayene sırasında spekulum yerleştirildiğinde kendini biraz garip ve rahatsız hissedebilirsin. Ancak hastaların çoğu bu durumda herhangi bir acı hissetmediklerini bildirirler. Pelvik muayene veya spekulum hakkında herhangi bir sorun ya da endişen varsa, hemşire veya doktorla bu konuyu konuşabilirsin.
Gebelik, vajinanın girişinden 14-15 cm uzaktadır. Ultrason probu ise 8-9 cm içeri kadar, rahim ağzına kadar ilerleyebilir.
Bakirelerin muayenesinde spekulum kullanılmaz. Çoğu durumda idrar torbası dolu durumda iken yapılan bir ultrason incelemesi yeterli olacaktır.
VAJİNAL SPEKULUM TEKNİK ŞARTNAMESİ 1- Spekulumlar tıbbi dereceli poşetlerde tek tek ambalajlanmış ve tek kullanımlık olmalıdır.
Vajinal muayene: Jinekolog vajinanın içini muayene etmek için bir spekulum adı verilen jinekolojik muayene aleti kullanır. Spekulum vajina duvarlarını açarak rahim ağzını ve vajina içini görünür hale getirir. Bu sayede rahim ağzında oluşabilecek anormallikler veya lezyonlar tespit edilebilir.
Spekulum muayenesi yapılmaz. Eğer enfeksiyon şüphesi varsa, dış genital organ (vulvadan) vajinal kültür için sürüntü alınabilir.
Jinekolojik muayene adet zamanında veya adetli değilken yapılabilir. Ancak adetli iken kanamadan dolayı rahim ağzı net görülemeyebilir ve smear testi alınamaz. Bu nedenle acil bir durum yoksa adet dışındaki dönemler tercih edilir.
Jinekolojik muayene adet döngüsünün hangi gününde yapılır? Jinekolojik muayene genellikle adet kanamasının olmadığı bir zamanda gerçekleştirilir.
- Bir şekilde(dokunma olsun ya da olmasın) ''meni'' gelse o zaman gusül abdesti alınması gerekir. - Rahim kontrollerinde de durum aynıdır. elle ya da bir kontrol ünitesiyle yapılan kontroller sebebiyle gusül abdesti alınması gerekmez.
Bir gece önce ilişkiye girilmemiş olmalıdır. Muayeneye gelmeden hazneyi (vajeni) temizlemeyiniz. Aslında bunu hiç yapmayınız, zira doğal florayı bozuyoruz ve enfeksiyonlara açık hale getiriyoruz.
Jinekolojik Muayenelerde Adet
Kanama ile birlikte rahim kanalının açık olması bu işlemleri kolaylaştırır. Bazen de, adetli olmasanız dahi, bir adetinizin geçmesini bekleyip yeniden muayeneye gitmeniz gerekebilir. Çünkü bazı basit kistler, adet kanamasıyla birlikte yırtılarak rahimden dışarı atılabilir.
Spekulum yoluyla serviks; -- renk, --pozisyon, --şekil, --akıntı yönünden izlenir.
Jinekolojik muayene sebebiyle oruç bozulmadığı gibi smear işlemi, rahim ultrasonu ve ağızdan ilaç almayı gerektirmeyen biyopsi yaptırmak da oruca zarar vermez.
Pap Smear Testi Bakirelere Yapılır mı? Pap Smear testinin yapılabilmesi için bireyin cinsel olarak aktif olması gereklidir bu yüzden bakirelere yapılmamaktadır.
4cm görüş açıklığı, istenilen açıda hızlı kilitlenme olanağı sağlayan esnek ve her boy için farklı renklerde üretilen kilit sistemi. 40N açma kuvvetine dayanan güçlü tasarım.
Bakireler de Jinekolojik Muayene Olabilir!
Hiç cinsel ilişkiye girmemiş bakire kadınlar da jinekolojik muayene olabilir. Normal muayenenin aksine bu kişilerde alternatif yöntemler kullanılır. Muayene aşamasına geçmeden doktor mutlaka hasta ile konuşmalı, bu konuyu açıklığa kavuşturmalıdır.
Hasta kendini sıkmaz ve rahat bırakırsa jel sayesinde prob kolaylıkla vajina içerisine girer ve herhangi bir ağrı vermez.
Muayenede hastalar için herhangi bir acı, kramp, ağrı, komplikasyon riski bulunmaz. Bazı hastalar “jinekolojik muayene sonrası kanama neden olur?” şeklinde sorular sorabilir. Ancak spekulum da dahil olmak üzere jinekolojik muayeneler herhangi bir kanama ya da komplikasyon yaratmaz.
Doktor, bir elin işaret ve orta parmağını vajen içinde tutup diğer eliyle de karından bastırarak bu muayeneyi gerçekleştirir. Bu sayede rahim veya yumurtalıklarda yer alan büyük kitleleri saptayabilmektedir.
Ultrason jinekoloji yani kadın hastalıkları alanın da vazgeçilmez bir görüntüleme yöntemidir. Çok çeşitli kullanım alanları vardır. Hem abdominal (karından) hem transvajinal (vajina yoluyla) yapılan ultrason sık kullanılır. Jinekolojik ultrason ile rahim, yumurtalıklar ve alt karın organları değerlendirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri