Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümlerimizde her yaştan kadına güvenle hizmet sunulmaktadır.
Değerli kardeşimiz, Bir erkeğin kadın doğum doktorluğunu seçmesi caizdir.
Jinekologların çoğu da kadın doğum uzmanıdır.
Gögüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi bölümleri göğüs kafesi ile akciğer hastalıkları ve ameliyatlarıyla ilgilenirler, meme hastalıklarıyla doğrudan bir ilgileri yoktur. Bir diğer sık yapılan yanlış ise meme ile ilgili şikayetleri olan hastaların Kadın hastalıkları ve Doğum bölümlerine başvurmalarıdır.
Kadın hastalıkları ve kadın üreme organ yapıları ile ilgilenen Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanlık alanı, bir tıp dalı olan "Jinekoloji ve Obstetrik" branşını ifade etmektedir.
İlgili 19 soru bulundu
Jinekolog en son ne zaman ilişkiye girildiğini anlar mı? Jinekolog, bir kişinin ne zaman son ilişkiye girdiğini doğrudan anlayamaz. Ancak bazı fiziksel bulgular ve testlerle cinsel sağlık durumunu değerlendirebilir. Son ilişki tespiti kesin değildir ve gizliliğe saygı gösterilir.
Ülkemizde jinekologlar hem kadın hastalıkları hem gebelik takibi ve doğum işlemleriyle ilgilenir. Yurtdışında ise pek çok ülkede gebelik ve doğum ile ilgilenen kadın doğum doktorları obstetrisyen olarak adlandırılır. Jinekolog ile kadın doğum doktoru arasında fark yoktur. Her iki tanımlamada aynı anlamdadır.
Doğum kontrol yöntemleri öncesi değerlendirme, istenirse spiral uygulaması, Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar ve vajinal enfeksiyonların tesbiti, Gebelik veya düşük tanısının konulması, Rahim ağzı kanserinin erken tanısı için pap smear testi ile tarama yapılması.
Jinekolojik muayene adet zamanında veya adetli değilken yapılabilir. Ancak adetli iken kanamadan dolayı rahim ağzı net görülemeyebilir ve smear testi alınamaz. Bu nedenle acil bir durum yoksa adet dışındaki dönemler tercih edilir.
Doğum uzmanları/jinekologlar (OB/GYN'ler) kadınların üreme sağlığı konusunda uzmandır. Hem erkekleri hem de kadınları kısırlık açısından değerlendirebilir ve kan testleri, ultrasonlar ve semen analizi gibi temel testleri yapabilirler.
Üroloji hem kadın hem de erkeklerde üreme organlarının etrafındaki diğer organları, idrar yollarını kontrol ederken kadınlarda jinekoloji dalı kadın üreme organlarıyla ilgilenmektedir. Böbrek rahatsızlıkları da ürolojinin ilgilendiği konulardan biridir. Üreme organları (penis, testis, skrotum, prostat vb.)
2023 şartlarına göre kadın doğum uzmanı maaşları ortalaması 27.525 TL düzeyindedir. Uzmanın meslekteki kıdem yılı, maaş katsayısına göre maaşlarda değişiklik gösterir. Kadın doğum uzmanı son verilere göre en düşük 18.000 TL, en yüksek 37.050 TL düzeyindedir.
Kürtaj işlemi hastane veya özel muayenehanelerde, kliniklerde kadın hastalıkları ve doğum uzmanları tarafından yapılmaktadır.
Birçok doktor sezaryen ya da normal doğum olsun, erkek eşin doğuma katılmasına izin veriyor.
Şayet avretten bir karış kadar açılması kifayet ediyorsa, fazlasının açılması haramdır. Yani belli bir noktanın açılması yeterli ise kalan kısmını açmak ve bakmak haramdır. Bu konuda varsa hanım doktor tercih edilmesi uygundur. Böyle bir imkan yoksa erkek doğum uzmanına doğum yaptırmakta caizdir.
Evlilik öncesi jinekolojik kontrol, mevcut bir hastalığın vs. erken teşhisini sağlayarak fayda sağlar. Ayrıca her kadının yılda bir jinekolojik muayene yaptırması da gereklidir.
Jinekolojik Muayenelerde Adet
Kanama ile birlikte rahim kanalının açık olması bu işlemleri kolaylaştırır. Bazen de, adetli olmasanız dahi, bir adetinizin geçmesini bekleyip yeniden muayeneye gitmeniz gerekebilir. Çünkü bazı basit kistler, adet kanamasıyla birlikte yırtılarak rahimden dışarı atılabilir.
Jinekolojik muayene genellikle adet kanamasının olmadığı bir zamanda gerçekleştirilir. Fakat bazen yumurtalık kisti kontrolü vb açısından bizzat adet dönemi de tercih edilir. Kısacası hiç kontrolü olmamış ve ilk kez kontrole gidecek bir hanım için adet döneminin önemi yoktur.
Tetkikin amacı rahim ağzı kanseri olmadan önce oluşan hücresel değişiklikleri erken yakalayarak tedavi edebilmektir. İşlem sırasında hasta bir ağrı ya da acı duymaz.
Günümüzde birçok tıbbi cihaz ve laboratuvar tahlili olsa da hastanın anamnezi (şikayetlerinin ne zaman, nasıl başladığı) muayenesi çok ama çok önemlidir. Tabii ki şikayetleriniz olduğunda muayene olabilirsiniz ama adet bitiminin ertesi günü en uygun zamandır. Bir gece önce ilişkiye girilmemiş olmalıdır.
18 yaşından büyük olan ve kürtaj işlemi için başvuran kadınlar, kendi kararlarını verme hakkına sahiptirler ve ailelerine haber verme zorunluluğu yoktur. Bu durumda, kürtaj işlemi gizli tutulur ve aile bilgilendirilmez.
Hiçbir sorununuz olmasa da senede bir kez jinekolojik muayene gereklidir. Düzenli adet görenler için muayene zamanınızı adetinizin tamamen bittiğinden emin olduktan sonrası için planlamanız daha doğrudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri