Günümüzde birçok tıbbi cihaz ve laboratuvar tahlili olsa da hastanın anamnezi (şikayetlerinin ne zaman, nasıl başladığı) muayenesi çok ama çok önemlidir. Tabii ki şikayetleriniz olduğunda muayene olabilirsiniz ama adet bitiminin ertesi günü en uygun zamandır. Bir gece önce ilişkiye girilmemiş olmalıdır.
Jinekolojik muayene genellikle adet kanamasının olmadığı bir zamanda gerçekleştirilir. Fakat bazen yumurtalık kisti kontrolü vb açısından bizzat adet dönemi de tercih edilir. Kısacası hiç kontrolü olmamış ve ilk kez kontrole gidecek bir hanım için adet döneminin önemi yoktur.
Jinekolojik muayene her dönemde yapılabilir. Ancak test PAP alınacaksa en uygun zaman adet bitiminden sonraki günlerdir. Tüm doktor muayenelerinde olduğu gibi jinekolojik incelemenin de ilk basamağı öykü (anamnez) almaktır.
USG. Yumurtalık rezervinin tayini, rahim ve tüplerin değerlendirilmesi için adetin 2. veya 3. günü ultrasonografik muayene yapılır.
Jinekolojik muayene adet zamanında veya adetli değilken yapılabilir. Ancak adetli iken kanamadan dolayı rahim ağzı net görülemeyebilir ve smear testi alınamaz. Bu nedenle acil bir durum yoksa adet dışındaki dönemler tercih edilir.
İlgili 29 soru bulundu
Adetin 2. veya 3. günü randevu alıp kliniğe gelmeniz gerekmektedir. Bu muayenenizde, ultrason ile yumurtalıklarınıza 'bazal ultrason' denilen ultrason yapılır. Bazal ultrason ile yumurtalıkların durumu kontrol edilir. Eğer gerekli görülürse ve önceden yapılmamışsa bazı kan tahlilleri için sizden kan alınacaktır.
Jinekolojik Muayenelerde Adet
Kanama ile birlikte rahim kanalının açık olması bu işlemleri kolaylaştırır. Bazen de, adetli olmasanız dahi, bir adetinizin geçmesini bekleyip yeniden muayeneye gitmeniz gerekebilir. Çünkü bazı basit kistler, adet kanamasıyla birlikte yırtılarak rahimden dışarı atılabilir.
Hormon testleri için periyodun (regl döneminin) kaçıncı gününde örnek verilir? Yapılacak test ile alakalı olmak üzere genellikle adetin 2. veya 3. günü, yalnıca Progesteron takibi için 20. günü önerilir.
Çatı muayenesi gebeliğin son haftalarında (37. haftadan sonra) annenin pelvis kemiklerinin (çatı kemiklerinin) yani doğum yolunun değerlendirilmesi için yapılır, vajinal yolla yapılan bu muayeneye halk arasında alttan muayene de denir.
Eğer, adetin 2. ya da 3.günü kadının kanında bakılan FSH hormon düzeyi yükselmişse anlarız ki, yumurtalıklar normal çalışamıyor ve bu nedenle hipofizden daha fazla FSH üretiliyor. Eğer FSH düzeyi 12 ünitenin üzerinde ise bu kadınların yumurta hücreleri azalmış kabul ederiz ve direk tüp bebek tedavisi öneririz.
Doktor, bir elin işaret ve orta parmağını vajen içinde tutup diğer eliyle de karından bastırarak bu muayeneyi gerçekleştirir. Bu sayede rahim veya yumurtalıklarda yer alan büyük kitleleri saptayabilmektedir. Ayrıca bu şekilde yapılan muayenede hassasiyet olması bazı hastalıklar için de belirleyici olabilmektedir.
Jinekolojik muayene veya vajinal muayene, genital organların ve jinekolojik durumun değerlendirildiği bir muayenedir. Hiç bir rahatsızlığı olmasa da her kadının bu kontrolü en az yılda bir kez yaptırması önerilir. Bilinenin aksine ağrıya neden olmayan ve çok kısa süren bir muayenedir.
→ Adet düzensiliği iki adet arasındaki sürenin 21 günden kısa ya da 35 günden uzun olmasının, kanamaların 7 günden uzun sürmesidir. → Kızınızın 16 yaşına kadar adet dönemi başlamamış ise ya da adet 10 yaşından önce başlamış ise mutlaka doktora başvurmalısınız.
Hastalar normalde vajina etrafındaki kasları vücudumuzdaki diğer kaslar gibi kontrol edebilirler. Dolayısıyla hasta psikolojik olarak alttan muayeneye hazırsa ve korku, gerginlik, güvensizlik v.b. gibi nedenlerle kasları kasılmıyorsa, jinekolojik muayene hiçbir şekilde ağrı vermez ve çok kısa sürer.
Doğum kontrol yöntemleri öncesi değerlendirme, istenirse spiral uygulaması, Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar ve vajinal enfeksiyonların tesbiti, Gebelik veya düşük tanısının konulması, Rahim ağzı kanserinin erken tanısı için pap smear testi ile tarama yapılması.
Kanamalı iken jinekolojik muayene yapılabilir mi? Gerekiyorsa yapılabilir. Özellikle anormal kanama durumlarında kanamanın nedenini ortaya çıkarmak için jinekolojik muayene ve vajinal ultrason rahatlıkla yapılabilir. Ancak, rutin jinekolojik muayenin adet dışı bir dönemde yapılması tercih edilir.
Jinekolojik muayenede önce dış genitalya değerlendirilir. Genital siğil (kondülom), kitle, kızarıklık, kist gibi herhangi bir lezyonun olup olmadığına bakılır. Daha sonra kişi ıkındırılarak rahim veya idrar kesesinde herhangi bir sarkma (prolapsus) varlığı araştırılır.
- Bir şekilde(dokunma olsun ya da olmasın) ''meni'' gelse o zaman gusül abdesti alınması gerekir. - Rahim kontrollerinde de durum aynıdır. elle ya da bir kontrol ünitesiyle yapılan kontroller sebebiyle gusül abdesti alınması gerekmez.
Kanda FSH hormonu değeri adetin 3. günü (2-5 günler civarında) yapılır. Yaş ilerledikçe yumurtalık (over) rezervi azalır ve FSH hormonu yükselir.
Genellikle adet döneminin ilk 5 günü içerisinde yapılan FSH ölçümü, yumurtalık rezervleri hakkında dolaylı yoldan da olsa bilgi verebilmektedir. Değerleri 12 mIU/ml üzerinde olduğu zaman yumurtalık rezervinde bir problem ya da kötü yumurtalık cevabı şeklinde yorumlanabilir.
Ancak üreme döneminde ve sağlıklı olan her kadın ortalama 28 günlük periyotlarda regl olur. Kadınların regl takvimine göre 21 ile 35 gün aralıklarla düzenli olarak görülen adet kanaması yaklaşık 5 ile 7 gün kadar sürer. Bu süre boyunca günde yaklaşık 4 ile 5 ped değiştirilmesi normaldir.
Ülkemizde jinekologlar hem kadın hastalıkları hem gebelik takibi ve doğum işlemleriyle ilgilenir. Yurtdışında ise pek çok ülkede gebelik ve doğum ile ilgilenen kadın doğum doktorları obstetrisyen olarak adlandırılır. Jinekolog ile kadın doğum doktoru arasında fark yoktur. Her iki tanımlamada aynı anlamdadır.
Bu ultrason tekniği; rahim, serviks, vajina, fallop tüpleri ve yumurtalıklar dâhil olmak üzere vajinal organların ve yapıların hızlı bir şekilde görüntülenmesini sağlamaktadır. Pelvisteki açıklanamayan ağrı, şişlik veya enfeksiyonların teşhis edilmesini ve pelvisteki büyümenin incelenmesi için en iyi test türüdür.
Gebelik, vajinanın girişinden 14-15 cm uzaktadır. Ultrason probu ise 8-9 cm içeri kadar, rahim ağzına kadar ilerleyebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri