Meme ağrısı için hastanelerin Genel Cerrahi (Hariciye) polikliniklerine/doktoruna başvurulması gerekir.
Meme hastalıkları ve tedavisi konusunda eğitimi olan doktorlar genel cerrahi uzmanlarıdır. Memenin klinik muayenesi için, genel cerrahi uzmanına, daha ideal olarak, genel cerrahlar içinden meme hastalıkları ve cerrahisi konusunda uzmanlaşmış bir meme cerrahına gitmek en uygun olanıdır.
Bir diğer sık yapılan yanlış ise meme ile ilgili şikayetleri olan hastaların Kadın hastalıkları ve Doğum bölümlerine başvurmalarıdır. Türkiye'de Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanlarının meme hastalıkları, meme kanseri teşhis-tedavisi, meme ameliyatları gibi alanlarda uzmanlık eğitimi almaları söz konusu değildir.
Meme Ağrısına Hangi Bölüm Bakar? Meme ağrısında ilk olarak hastanelerin Genel Cerrahi Polikliniklerine gitmek gerekir. Gerekli tanı ve teşhis konulduktan sonra, gerekli tedaviye başlanacaktır.
Memede ele gelen kitle varlığında, gidilmesi gereken doktor genel cerrahi uzmanı, daha ideali meme cerrahisi ile özel olarak uğraşan genel cerrahi uzmanlarıdır.
İlgili 15 soru bulundu
Meme kanserinin erken teşhisinde büyük bir öneme sahip olan bu uygulama ile memenin iç yapısı derinlemesine incelenebilir. Meme ultrasonu radyasyonsuz bir işlem olduğu için hamileler için de rahatlıkla tercih edilebilmektedir.
Meme Kanseri Belirtileri Nelerdir? Memede kitle, ağrı, meme cildinde kızarıklık, hassasiyet, meme ucu akıntısı, meme ucu cildinde soyulma, meme şekil ve boyutunda bozulma ve değişim, meme ucunun içe dönmesi, koltuk altında şişlik veya kitle bu belirtiler arasındadır.
Meme kitlelerinin büyük çoğunluğu memede ele gelen kitle şeklinde saptanır ancak daha küçük boyutlu olup doktor muayenesi sırasında saptanamayacak kadar küçük olanlar ise memeye yönelik yapılan tetkikler ile (Meme usg-mamografi-MR) gibi daha küçük boyutlu olan kitlelerde saptanabilir.
Meme muayenesi hastanın belden üstü çıplak olarak yapılır. Başörtü veya fuların çıkartılıp boyun kısmının açık kalması da önemlidir. Boyunda bulunan lenf düğümleri ya da birçok hastamda fark ettiğim gibi guatr saptanması bu şekilde mümkün olmaktadır. Hasta önce dik bir şekilde karşıdan görülecek şekilde oturtulur.
Döngüsel meme ağrısı (mastalji) temelde adet kanaması ve hormon sistemi ile ilişkilidir. Döngüsel olmayan meme ağrısı ise memenin travmalarında veya diğer hastalıklarında ortaya çıkar ve sürekli devam eden ağrılar olarak izlenir.
Doktor muayenesi sonrası gerekli tetkikler istenir. Bunlar mamografi (meme filmi), meme ultrasonografisi ve meme emarı (MR) olarak sıralanabilir.
Mamografi, meme kanserinin erken teşhisinde kullanılabilecek, meme röntgeni olarak da bilenen en önemli görüntüleme yöntemi olarak öne çıkar. Meme ultrasonu ise günümüzde radyasyon riski olmadan meme dokusundaki çoğu durumu ortaya çıkarabilen ses dalgaları ile çalışan, radyasyon içermeyen bir uygulamadır.
Anadolu Sağlık Merkezi'nden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Nuri Ceydeli “Memesinde sorun tespit edilen her yaştaki kadın ve herhangi bir sorunu olmayan 40 yaş ve üstü kadınlar mamografi çektirmelidir” diyor.
1) Erken Evre Meme Kanserleri. Erken evre meme kanserlerinin büyük çoğunluğunda belirti memedeki kitledir. Diğer semptomlar meme başı akıntısı, meme başında çökme, çekilme ve kaşıntıdır. Kadınlar nadiren koltuk altındaki şişlik yakınması ile de başvurabilir.
Mamografi radyolojik bir inceleme olduğu için, mamografi sonucuna radyoloji doktoru bakar. Bu nedenle mamografi çekimi ve görüntülerin yorumlanması için alanında tecrübeli bu konuda bilgi birikimi yüksek olan “Meme Radyoloji Uzmanı” doktoruna başvurması önerilir.
Türkiye'de meme, kolorektal ve serviks kanserleri taramaları Toplum Sağlığı Merkezleri (TSM), Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM), Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM) ile Aile Sağlığı Merkezleri tarafından ücretsiz yapılıyor.
Meme kanseri olan hastaların % 1-2 'sinde meme ağrısı olmaktadır. Fakat çok nadir de olsa memede ağrı, kanserin tek belirtisi olabilir. Bu sebeple memede ağrı şikayeti olan bir bayanın mutlaka bir genel cerrahi uzmanı tarafından muayene edilerek, tetkikler sonrasında değerlendirilmesi gerekmektedir.
Bunun yanı sıra uzmanlar, 40 yaş ve üstü kadınların, yılda bir mutlaka mamografi çekimi yaptırmasını önermektedir. Ayrıca kişisel olarak şüphe duyuluyor ya da ailede meme kanseri öyküsü bulunuyorsa; doktor, daha erken ve daha sık aralıklarda tarama yaptırılması gerektiğini söyleyebilir.
20'li yaşlardan itibaren her yaş grubundan kadında görülebilen bu kanser türü en sık 45-60 yaş arasında ortaya çıkar. Dolayısıyla 40 yaşından itibaren tüm kadınların yılda bir kez meme muayenesi yaptırmaları, tercihen meme cerrahına başvurmaları önerilir.
Göğüslerdeki kistler genellikle üzüm salkımı yapısında veya içi su dolu balon gibi hissedilir. Ancak bazen bu kistler zaman içinde sertleşen bir dokuya da dönüşebilir. Bu tip durumlarda daha sık takip etmek gerekebilir.
Memede kist ağrı yapar mı? Meme kistleri, memede en sık görülen lezyon olmasına rağmen büyük çoğunluğu ağrısız ve ultrason kontrollerinde rastlantısal olarak saptanırlar. Ancak büyük boyutlara gelmiş, kist içine kanama olmuş, enfekte olmuş (travma) gibi nedenlerle kistler ağrıya sebep olabilir.
Memede kitle, normal meme dokusundan genellikle kenarları ayrılabilen “solid” yani katı, sert, elastik vb. kıvamda içinde doku içeren yapıların, sertliklerin tümüne verilen genel isimdir. Meme kitleleri iyi huylu veya kötü huylu (kanser) olabilirler.
Meme kanseri omurgaya sıçramış ise bel boyun ya da sırt ağrıları yaşanabilir. Ağrının geceleri artması önemli bir belirtidir. Kanser hücrelerinin omurga kemikleri tutması sonucu kemikte ve kemiğin içinden geçen sinirlerin etkilenmesi sonucu ağrı oluşur.
Meme derisinde kızarıklık, olağan dışı ağrı, Meme başında gelişen yara veya egzama benzeri durumlar, Her iki meme arasında boyut farkı gelişmesi ve asimetri oluşması, Koltuk altında ele gelen bezelerin ortaya çıkması meme kanserinin belirtileri arasında gösterilir.
Elle muayene ve düzenli taramalar çok önemli
Mamografide meme kanseri, elle hissedilir hale gelmeden çok daha küçükken saptanabilir. Düzenli tarama mamografisi yapılanlarda meme kanserinden ölüm oranı % 33 azalmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri