Diyanet'e Göre Beyazlayan Saç Boyatmak Haram Mı? - Saçları genç yaşta beyazlayan erkeklerin ise siyaha boyamasında bir sakınca yoktur. - Kadınlar için ise bu konuda bir kısıtlama getirilmemiştir.
Kadınların kocalarına şirin görünmek için saçlarını siyaha boyamaları caizdir.
Buna göre, başkalarını yanıltma kastı olmaksızın saç, sakal ve bıyık boyanabilir (Mubarekfuri, Tuhfetü'l-Ahfezi, V, 333). Erkeğin saçını, siyah dışındaki kına rengi gibi renklere boyaması caiz ise de siyah renge boyaması mekruh görülmüştür.
Çünkü ihtiyarların beyazlaşan saçlarını siyaha boyamalarında, daha genç görünmek suretiyle başkalarını aldatma söz konusudur. Ancak gençler için böyle bir durum söz konusu değildir. Saçı siyaha boyamanın caiz olduğu bir diğer durum da düşmanla cihad halidir.
Saçı siyaha boyatmak günah mı sorusu için Diyanet'ten açıklama geldi. Diyanet'e göre erkeğin saçını, siyah dışındaki kına rengi gibi renklere boyaması câiz ise de siyah renge boyaması mekruh görülmüştür.
İlgili 32 soru bulundu
Bu kimseler için cilde yapışan ve tırnak aralarında kalan hamur, mum, zamk, boya vb. şeyler abdest ve gusle engel olmaz. Fakat isteğe bağlı olarak vücuda sürülen ya da yapıştırılan ve suyun bedenle temasına engel olan boya, oje, ruj gibi maddeler, bu ruhsatın dışındadır.
Değerli kardeşimiz, Bu boya abdeste ve gusle mani olmayan türden bir boya ise, boyalı saç üzerine mesh yapılabilir. Insanların saçları genel olarak sarı, kızıl, kahverengi veya siyah renkte olur.
“Saçı siyahın dışındaki renklere boyamak âlimlerin ittifakıyla caizdir. Ancak siyah boyayla ilgili farklı görüşler bulunmaktadır. Şafiî mezhebine göre saçı siyaha boyamak haramdır.
Diyanet açıklamasına göre erkeklerin saçlarını siyah dışında bir renge boyaması caiz olarak kabul edilmiştir. Ancak genç yaştaki erkeklerin saçları beyazlamışsa eğer siyah renge boyamalarında bir sakınca görülmemiştir.
Siyah saç, dünyadaki tüm insan saç renkleri içinde en koyu ve en yaygın olanıdır. Sarışın ve kahverengi saç ile beraber tüm dünyada yaygındır. Baskın bir genetik özelliklidir ve tüm geçmişlerden ve etnik kökenlerden olan insanlarda bulunur.
Bugünkü tabir ile aşırı olmamak şartıyle makyaj yapabilirler. Sokağa çıkarken ve kendilerine nikâh düşen erkeklerin görecekleri yerlerde bu tip süslenmeleri terk etmeleri ve tesettüre uymaları gerekir. Bunun aksini yapmak caiz değildir.
Ebî Vakkas, Ukbe b. Âmir, Hasan, Hüseyin ve Cerîr gibi sahabilerin bunu uyguladıkları nakledilmektedir (Şevkânî, Neylü'l-evtâr, I, 367, 373). Kadınlar için ise bir sınırlama yoktur. Bu konuda dikkat edilmesi gereken husus, kadının saçını ve vücudunun diğer mahrem yerlerini yabancı erkeklere göstermemesidir.
Siyah diye bir saç rengi yoktur derler ya; Elbette vardır, her gün karşılaşıyoruz zaten, değil mi ama!? Böyle denmesinin sebebi, orjinal siyah saçlıların dünyada çok çok az olmaları; çok koyu renk saçlı esmerlerin ise yaygın olarak siyah saçlı olarak değerlendirilmesi.
'Süslenme haram olabilir'
Kadınların uzayan saçlarını erkeklere benzememek kaydıyla kestirebileceğine yer verilen kitapta, kadınların bunu tesettüre riayet etmek kaydıyla, yine kadın kuaförlere yaptırabilecekleri ifade edildi.
Ebû Bekir, Ömer, Ali, Ka'b ve Enes (r.anhüm) gibi bazı sahabeler saçlarını boyamamıştır. Diğer yandan kullanılacak boyada siyah renk tercih edilmemelidir. Çünkü saç boyası genellikle yaşlı erkeklerin beyazlaşan saçları için söz konusu olur. Siyah renk yaşlı kimseyi, olduğundan çok genç gösterir.
Kaş boyama da saç boyama gibidir. Kadının kaşlarını boyatıp yabancı erkeklere göstermesi caiz değildir. Ayrıca abdest ve gusülde kaşların da yıkanması farzdır. Bu bakımdan alta su geçirmeyen cinsten boyaların sürülmesi abdeste mani olur.
Peygamberimiz kadının saçlarını traş etmesini yasaklamıştır. Hacda ihramdan çıkılırken erkeklerin saçlarını traş etmeleri istenirken, kadınların saçlarını, dörtte birini keserek kısaltlamaları istenmiş, Peygamber Efendimiz; erkeklere traş, kadınlara kısaltma vardır, buyurmuştur.
Bu dönemde koyu tonlu boyalar yapmamaya özen göstermelisiniz. Ancak açık sarı, platin sarısı gibi renkleri adet dönemlerinde yaptırabilir. Çünkü, bu dönemlerde vücut ısısı da yüksek olduğundan saç renginizin açılmasına yardımcı olacaktır.
Saç ekimi diyanet işleri başkanlığı tarafından yeni bir yöntem olduğundan henüz resmi bir görüş bildirilmemiştir. Ama, yukardaki nedenle, diyanete göre de saç ekimi dinen caiz olarak kabul edilmektedir.
Adam işin felsefik kısmına değinince kimse bir bok anlamayıp adama sallamış. Diyor ki: siyah her ten rengine olur ama koyu tenlilerde uyumlu açık tenlilerde aykırı görünür. Siyah güçlü bir renktir ve sizi dominant ve güçlü gösterebileceği gibi eğer koyu tenliyseniz sizi uyumlu ve göze batmayan şekilde de gösterebilir.
Siyah saç açılırsa ne renk olur? Saç rengin ilk açıldığında turuncumsu, bakırımsı bir renk ortaya çıkar. Ancak kuaförün bu rengi kumral gibi açık kahve bir tona boyayarak bu turuncu rengin oluşmasını engeller. Sonrasında saçlarının zarar görmemesi için arada 15 gün kadar bir süre geçmesi gerekir.
Abdest veya gusülden önce bunların çıkarılması gerekir. Buna karşılık, vücutta tabaka oluşturmayan saç boyası, kına gibi makyaj malzemeleri abdest ve gusle mani değildir. Buna göre bayanların özel hallerinde tabaka oluşturmayan saç boyası kullanmaları gusle mani olmaz.
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, oje ve ruj gibi vücut üzerinde tabaka oluşturan, suyun bedene ulaşmasına mani olan maddelerin abdest ve gusül abdestine engel teşkil ettiğini açıkladı. "Bunların abdest veya gusülden önce giderilmesi gerekir.
Dövme yaptırmak dinimizce yasaklanmış olmakla birlikte cilt üzerinde bir tabaka oluşturmayan dövmeler abdest ve gusle engel değildir. Fakat deri üzerine yapılarak suyun temasını engelleyen bir tabaka oluşturan dövmeler abdest ve gusle mani olacağından namaza da engel teşkil eder.
Tıpkı eyeliner işlemi ve microblading işlemi gibi abdest geçirmeme gibi bir durumu bulunmamaktadır. Bu işlemi uygulatmak isteyen birçok insan bu konu sebebiyle kararsız kalmaktadır. Ancak makyaj kolaylığı olarak görülen bu işlemlerin dinen bir zararı olmadığı söylenmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri